Witam. zgodnie z daną wczoraj obietnicą (jako, że przeżyłem

) podaję przepis wg którego zrobiłem wczoraj pyszne gołąbki. Przepis z 3 innych pochodzących z netu ale zmodyfikowanych. Oczywiście dobra rada Alicji, aby kapustę "zaparzać" w mikrofali, bezcenna.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
• Kapusta włoska: 1 główka
• 2 kostki bulionu grzybowego
Farsz:
• 350g kaszy gryczanej (prażona)
• 600g mięsa np. łopatki
• 2 cebule
• 1½ szklanki grzybów suszonych
• 1 jajko
• Sól, pieprz
Sos:
• Woda z gotowania grzybów: ok. 300 ml
• Śmietana kremówka 250 ml
• 2 łyżki sosu sojowego
• ¼ szklanki wody
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• Sól, pieprz
Wykonanie:
Dzień wcześniej, po wypłukaniu, namocz grzyby suszone w ok. 300 ml gorącej wody. Na drugi dzień dolej jeszcze ok. 300 ml wody i gotuj godzinę zbierając pianę. Następnie grzyby odciśnij a wodę zużyj następująco:
300 ml odlej a następnie zużyj do sosu,
Resztę ok. szklanki dolej do wody, w której będziesz gotować kaszę.
Gdyby podczas gotowania grzybów odparowywała mocniej woda to można dolać.
W dniu gotowania zaparz kapustę zdejmując kolejne liście. Sposób dowolny. Można najpierw wyciąć głąb i zdejmować liście kolejno widelcem a można z głąbem wycinać nożem kolejne. Obecnie kapusta młoda więc zaparzać krótko (tak mówi moje doświadczenie

). 4 pierwsze liście zostaw do wyłożenia brytfanki.
Dla tych co nigdy nie robili żadnych gołąbków: liście z farszem zawijać najpierw boki a później resztę. Z grubszych liści skroić nerw liścia na płasko.
Ugotuj kaszę gryczaną w wodzie z dodatkiem wywaru z grzybów i soli. Dobrze dolać troszkę oleju. Gotować na pół twardo – ja gotowałem ok. 10 min.
Mięso zmielić. Ja zmieliłem połowę na grubych oczkach a połowę na drobnych (bardziej wyczuwalne a jednocześnie lepiej łączy się z resztą).
Grzyby odsączone posiekaj na drobno kawałki. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle, po czym dodaj grzyby i smaż jeszcze kilka minut. Przełóż do kaszy i połącz z ubitymi jajkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem .Do każdego liścia nałóż 2 - 3 łyżki farszu i zawijaj. Na dnie brytfanki ułóż pozostałe wierzchnie liści i układaj na nich delikatnie gołąbki. Zalej wszystko ugotowanym bulionem grzybowym ok. 3 szklanki.
Gotowałem to ok. 15 min. A następnie włożyłem do piekarnika nagrzanego do 150 st. Na 1 godzinę.
Przygotuj sos grzybowy. Do wody z grzybów dodaj 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę mąki łyżkę mąki ziemniaczanej, śmietanę kremówkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj energicznie aby połączyło się jednolicie. Wlej powoli do garnka i i zagotuj mieszając energicznie do uzyskania konsystencji gęstego jak śmietana sosu.
Smacznego