Komercjuszek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Komercjuszek

Post autor: andrzej1955 »

Dzięki Alicjo-zalogowałem się do ZIP-o którym nie miałem pojęcia,podejrzewam że nie tylko ja,a tutaj takich informacji nie podano,tym bardziej moje wnioski wydają mi się SŁUSZNE :!:
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

Maria777 pisze:... w tym tylko 3 zabiegi.
NFZ też nam "funduje" tylko trzy zabiegi.
Co do ceny to porównałem koszta pobytu komercyjnego i z NFZ w tym samym sanatorium a nie jakimś innym nad morzem
Maria777 pisze:... i oczywiście dokupić jeszcze co najmniej 2 zabiegi dziennie
Nie podwyższaj "sztucznie" kosztów poprzez dokupywanie zabiegów bo w moim wyliczeniu nic takiego nie miało miejsca
Maria777 pisze:Podróż około 200 zł.
Nie rozśmieszaj mnie, a NFZ funduje nam przejazdy ? :lol: :lol: :lol:
Maria777 pisze:... oraz doliczając tzw. kieszonkowe na różne zachcianki
Chyba nie zrozumiałaś o czym ja piszę i co porównuję

To tyle z mojej strony bo chyba szkoda czasu na kolejne tłumaczenia
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

andrzej1955 pisze:Dzięki Alicjo-zalogowałem się do ZIP-o którym nie miałem pojęcia,podejrzewam że nie tylko ja,a tutaj takich informacji nie podano,tym bardziej moje wnioski wydają mi się SŁUSZNE :!:
Podano, podano, zerknij w zakładkę SANATORIA, tam masz podaną dokładną kwotę jaką przelewa NFZ za Twoje leczenie w danym sanatorium, dolicz do tego wszystkie koszta za które musisz zapłacić przy zameldowaniu i dopiero wtedy powiedz ile kosztował Twój pobyt w sanatorium.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

Właśnie !
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

Nie podwyższaj "sztucznie" kosztów poprzez dokupywanie zabiegów bo w moim wyliczeniu nic takiego nie miało miejsca
i tu się mylisz brrrelok. doliczyłeś w swoim wyliczeniu: klimatyczne, parking, a
takie opłaty dodatkowo ponoszą również komercyjni.

Jeżeli chodzi o koszty jakie ponosi NFZ do naszych turnusów są różne i zacytuję: "Skierowanie do sanatorium jest "receptą"
za którą płaci NFZ od 1500 zł do 3500 zł za turnus. zależy to od rodzaju skierowania.
Jest to informacja z dolnośląskiego NFZ z września 2012 więc dzisiaj te dopłaty są nieco wyższe.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

Np za mój ostatni pobyt w listopadzie 2013 roku w Krynicy w Wojskowym NFZ zapłacił 1554 zł - wcześniejszych nie ma , nie wiem od kiedy w ZIP-ie rejestrują sanatoria , bo recepty i świadczenia medyczne od 2008r.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Koszt NFZ + koszt ponoszony przez kuracjusza to w sumie minimum 2 tys, wiec w przybliżeniu stówa za dniówkę.
Jak juz ustaliliśmy za się zapodobną kwotę wyjechać prywatnie. Nie wiem, gdzie te różnice :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

brrrelok pisze:
adela pisze:Nie jestem pewna,jak funkcjonuje system rozliczeń z Funduszem ale nie są to jednak takie same pieniądze Darku.
Tu się mylisz bo są to porównywalne pieniądze, teraz przykład z mojego ostatniego leczenia:
zapłaciłem za pobyt 609, NFZ przelał 1386 (moich pieniędzy bo przecież składkowych), do tego dolicz TV 70, klimatyczne 74, internet 50, parking 80 co daje razem kwotę 2269 PLN. Do tego ewentualna wymiana ręczników i pościeli. Komercyjny zapłaci za pobyt 150 x 21 = 3150 - w tej kwocie ma wszystko łącznie z lepszym (czytaj droższym)

pokojem, oraz bagatszym menu. Biorąc wszystko pod uwagę widać że różnica wcale nie jest taka wielka

Klimatyczne jest kwotą odprowadzaną do Gminy z tych pieniędzy sanatoria nie korzystają :) :kwiat:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

darek pisze:Pozwolę sobie jeszcze raz zabrać głos w sprawie opłat komercyjnych i różnic.

Przyjmijmy ,że ośrodek o jest o standardzie porównywanym i prócz świadczeń dla NFZ sprzedaje również dla Klienta z ulicy.

Gość z NFZ

Założenie ,że otrzyma pokój dwu osobowy na starcie płaci stawkę ustalona dla sezonu wysokiego
33 zł x 21 dni daje kwotę = 693,00 częściowa odpłatność ( obowiązkowy haracz na starcie )
3,5 x 21 = 73,50 -opłata klimatyczna
3,5 x 21 na dwie os w pokoju = 36,75- RTV
4 x 21 leżak wg stawki = 84,00-leżak & parawan
3 x 5 co tyg wymian ręcznika = 15,00 zl
3 x 10zł co tyg wymian pościeli = 30,00 zł
plus ZIP za 21 dni średnio = 2 150,00 zł

Koszt pobytu kuracjusza z NFZ za 21 dni to kwota ~~~3 100,00 złotych

Pobyt prywatny

Koszt średni około 150 złotych za osobodzień przy pobycie 21 dniowym w pakiecie są 2-3 zabiegi,ale tzw komercyjnego nie płaci za;
TV niejednokrotnie z pakietem C+ , HBO --oszczędność ~~ 75 zł za pokój
Klimatyczna oplata ,która jest w cenie usługi ~~ 75 zł
Leżak , parawan ~~ 75 zł
Pościel wymian raz na tydzień ~~ 30 zł
Ręcznik 21 dni x 2 zł ~~ 40 zł

Reasumując koszt tzw PEŁNOPŁATNEGO POBYTU 21 dni x 150 złotych daje kwotę 3 150,zł płatne ,ale zyskuje w postaci bonusów 300 czyli pobyt KOMERCYJNEGO dla ośrodka jest tańszy od Kuracjusza NFZ czy ZUS o cale 300 .
Jest tylko jedna przewaga On płaci z góry a fundusz ma termin..60 dni

Dziwnie jest cytować samemu siebie ,ale na podstronie 10 umiesciłem MOJE PŁATNOSCI tegoroczne z czerwcowego turnusu w Kołobrzegu ponizej mając prospekt osrodka przepisałem ceny.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Tu się mylisz bo są to porównywalne pieniądze, teraz przykład z mojego ostatniego leczenia:
zapłaciłem za pobyt 609, NFZ przelał 1386 (moich pieniędzy bo przecież składkowych), do tego dolicz TV 70, klimatyczne 74, internet 50, parking 80 co daje razem kwotę 2269 PLN. Do tego ewentualna wymiana ręczników i pościeli. Komercyjny zapłaci za pobyt 150 x 21 = 3150 - w tej kwocie ma wszystko łącznie z lepszym (czytaj droższym)

pokojem, oraz bagatszym menu. Biorąc wszystko pod uwagę widać że różnica wcale nie jest taka wielka[/quote]

Klimatyczne jest kwotą odprowadzaną do Gminy z tych pieniędzy sanatoria nie korzystają :) :kwiat:
Pozdrawiam[/quote]

Zgadza się Droga Kruszyno

Ale sama co kiedyś wspomniałaś w/w kwotę doliczasz do faktury za pobyt ,aby zbytnio nie stresować potencjalnych gości.
Wielu właściwie WSZYSCY tak robią.
Podatek na podstawie niezależnych ksiąg odprowadza sie do Gminy.

Tak na marginesie pewna gmina w Polsce na rok 2015 obniżyła dotychczasowy podatek do minimum ustalonego przez Ministerstwo Finansów i z informacji z dobrze poinformowanych wpływ JEST WYZSZY o 25%-skąd wiem ...ma ktoś z bliskich udziały w pensjonacie nadmorskim...
Zablokowany