Niedziela bez handlu

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Re: Niedziela bez handlu

Post autor: Sloneczko »

A mnie jest dobrze jak pracuję od poniedziałku do piątku :D
Weekend jest po to aby odpoczywać od "roboty"
i upierdliwych ludzi :twisted:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Zastanawiam się czy My -Społeczeństwo nauczyliśmy się czegoś czy musimy być jak te flagi na wietrze.

Pewne kregi zaproponowały tzw Niedzielę bez Handlu ..aby Ci Handlowcy mogli iść czy spędzić czas z Rodzinami.
Z automatu pojawiło się tysiące wpisów ,że ................. ok Wszyscy Maja rację .
Ale Jako Dziadek pozwolę sobie sięgnąc pamięcią kilka lat do tyłu
Handel kończył się w soboty o 13 lub 14 , poniedziałki były tzw bezmięsne sklepy były zamknięte Tak wszyscy wtedy Pracowali na etatch pracowało się od poniedziałku do soboty z Sugestia pracy w niedziele
Dziś Oficjalnie czas Pracy został również ustalony
Pracujemy swój etat czyli owe 176 godzin 0ok zaraz wyskoczyna Mnie tysiąc wpisów ,ze Pracuja dłużej
zadam Pytanie DLACZEGO pracujecie dłużej lub na kilku Etatch ..chcecie podnieśc sobie statut ok
i teraz Pytanie gdzie Pracujecie lub jak ,że po skończonym etacie macie siłe na dalsza Prace ?
Nie wyobrażam sobie aby przysłowiowy ślusarz , hutnik po 8 godzinach miał siły pracowac na drugim etacie -ok ale są i tacy

Wspominacie tutaj o Grupach zawodowych jakimi sa osławione pielęgniarki czy strażacy że pracują w soboty niedziele święta -tak ale mają tak grafiki ustawione ,że w ciagu roku wypadają im TYLKO jedne świeta w pracy i przy dobrym układzie w systemie zmian jest to do zaakceptowania.
Wszak pracują w skali miesiąca 15 dni x 12 godzin
Natomiast osławione Panie wykładaczki TAK WYKŁADACZKI towarów -pracują w marketach w systemie raczej 8 godzinnym podobnie Kasjerki .
Nie chcę porównywać Pracy bo każda jest SZCZEGÓLNA i odpowiedzialna

Jednak uważam a jest to Moje zdanie ,że nie można nikomu narzucać pracy w godzinach od 0,15 w nocy z niedzieli na poniedziałek aby był wyłozony Towar to jest śmieszne
Może rozwiązniem było by zatrudnienie odpowiedniej ilości pracowników .
A co do pracy w Niedzielę czy Święta powinna być odpowiednio wynagrodzona
Kiedyś byłem w Kawiarni gdzieś w europie gdzie w Niedzielę za kawe zapłacilem o 10% więcej niż w tygodniu było to uczciwe
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: okkasia1 »

Miriam dziękuję za głos rozsądku :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Maryann pisze: 26 mar 2018 13:19 Miriam..ale ja bym chciala pracowac w niedzielę to mi nie pozwalają..ja tak lubię swoja pracę :lol: :lol:

Maryann no cóż .......musisz się przekwalifikować na polucjantke :lol: wtedy Ci pozwolą :mrgreen:
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Kurczatko.... :? :? Za stara jestem....jednak zostanę na swoim stołku...od poniedziałku do piątku :D :D .
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

Podejmując pracę decydujemy się na pewne warunki i terminy w jakich ma ona być świadczona ....a więc nie zostałam strażakiem , policjantem, kolejarzem bo nie wyobrażałam sobie być 24 godziny w pracy czy to świątek czy to piątek :o ....nie byłam pielęgniarką bo oprócz nie zachwycających zarobków również dyżury nocne mnie przerażały ( uważałam że w nocy się śpi ) ...handel odpadał ale to ze względu na kontakt z klientem ( zawsze ekspedientka obrywa za błędy innych )....dużo by wymieniać . Zrobiono :twisted: rewolucję z wolnymi niedzielami i ...?
Koleżanka jak robiła w aptece jedną niedzielą w miesiącu tak nadal robi , inna znajoma jak stała za ladą w niedzielę w cukierni/kawiarence tak nadal stoi , a córka innej znajomej za ladą na Lotosie . Tyle szumu z handlem i to chyba tylko przede wszystkim walka o pracowników marketów , galerii ....chociaż też nie koniecznie bo jak byłam w kinie w galerii w wolną niedziele to było wiele małych punktów otwartych . Za to wczoraj w Niedzielą Palmową ( dla mnie święto ) nie mogłam przejechać drogą pomiędzy galeriami handlowymi , korek , zapchane parkingi ...armagedon :shock: bo ktoś kto robił zakupy w niedzielę to nadal chce tak robić , kto spacerował , wyjeżdżał w plener tak nadal będzie spędzał czas . To zależy tylko od nas samych jak sobie to życie poukładamy :D A najważniejsze to to że ja już nic NIE MUSZĘ :lol: :lol: czego każdemu życzę :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości Smuga .Ja niestety jeszcze muszę :P i w sumie to ze strachem myślę o tym czasie kiedy już nic nie będę musiała :o :? Bo co ja wtedy będę robić :?: :shock: :shock: :shock:
Ps: Nadal chętnie bym zrobiła zakupy w niedzielę bo w tygodniu nie dam rady :evil: :evil:
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Medi ;) zamienisz kolejki w sklepach na kolejki .....do lekarza ( oby jak najpóżniej ), mam nadzieję że do tego czasu nie zrobią im wolnych niedziel :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Ja się leczę "przez telefon" ;) :lol: :lol: :lol: Tj:diagnozę stawiam sama ,a doktor tylko wypisuje receptę :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

:lol: :lol: :lol: uważaj by Cię nie ...opodatkowali ...praca dorywcza ;) :mrgreen:
ODPOWIEDZ