Kolejka do sanatorium na 2015 rok

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Kolejka do sanatorium na 2015 rok

Post autor: Fionka »

Widze jak bardzo kochacie Kolobrzeg a moze wpadniecie do Swinoujscia ,jes bajeczny.Bylam tam tydzien w okresie sylwestra-polecam pakiet senior z dwoma zabiegami i ful wypas.Calkiem przyzwoita cena.
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam ibizka wielkopolska zapytujesz jaki miałam numer weryfikacja NFz Poznań 91 numer rehabilitacja dla dorosłych
w szpitalu dla dorosłych przy numerze 64 dostałam zaproszenie do Zakładu leczniczego Gryf Połczyn Zdrój czas oczekiwania 5 miesięcy
inna weryfikacja i kolejność dokumentacja kliniczna czytam wasze wpisy życzę wam trafnych miejsc krótkiego oczekiwania
pozdrawiam wszystkich bedę tutaj zaglądać :roll: :kwiat:
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Czy ktos mnie oswieci?Sanatorium po szpitalu to chyba :?: inna bajka,w prawdzie finansowana przez NFZ,ale mysle ze rozmija sie z sanatorium uzdrowiskowym.Jest ponoc trzecia forma rehabilitacji w ramach prewncji rentowej -to juz ZUS
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

moj numerek 2590 :)) koniec przyszlego tygodnia pewnie pokaze jedynke z przodu a pozniej zacznie sie nerwowe zagladanie do przegladarki kiedy i gdzie przydzial .,pozdrawiam was serdecznie :kwiat: :kwiat: :kwiat:
ibizka wielkopolska
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 gru 2012 20:00
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ibizka wielkopolska »

Mój numerek o ponad 100 wyższy . Coś w tej Wielkopolsce niewielkie te spadki :( No cóż czekam :kwiat:
Awatar użytkownika
maluszek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2015 10:16
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: maluszek »

Witaj wiesniaczkaela. Już Cię oświecam. Sanatorium poszpitalne nie różni się niczym od sanatorium uzdrowiskowego poza tym że jest całkowicie bezpłatne (oczywiście poza kosztami dojazdu i własnych zachcianek i można się o nie ubiegać tylko po pobycie w szpitalu. Odbywa się ono często w tych samych ośrodkach co "zwykłe"sanatorium ale z reguły trafia się do gorszych pokoi bo nie ma możliwości dopłaty do dwójki czy jedynki (wiem bo bywałam i w jednych i drugich). Z tego co wiem to NFZ ustawia w odrębnych kolejkach jako że czas oczekiwania też jest różny. A ZUS to oczywiście inna sprawa. W razie pytań służę pomocą jako że mój staż jest na tyle długi że już z wieloma zawiłościami miałam do czynienia.
Awatar użytkownika
aniag
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2014 16:51
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: aniag »

ibizko razem czekamy nie zapominaj
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Maluszek.nie tak do końca jest tak jak piszesz.
Po pierwsze nie tylko po pobycie w szpitalu...,są jednostki chorobowe które kwalifikują na ten rodzaj leczenia,czyli w szpitalu uzdrowiskowym.
Nieprawdą jest też że mieszka się w gorszych warunkach,a na pewno nie jest to zasadą.Ostatnio na pobycie szpitalnym miałam jedynkę o podwyższonym standardzie i nic za to nie dopłacałam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Alice

Oczywiście tak Ty jak i "maluszek " macie racje
Otóż w Kołobrzegu na chwilę obecną tylko dwa ośrodki świadczą dla tzw po szpitalnych ;
Willa Fortuna jak i Perła Bałtyku d.Kombatant i standard dla w/w skierowań JEST naprawdę różny
Willa oferuje pokoje dwu osobowy bez tzw dodatkowych opłat za leżaki czy lodówki czy plazmy w pokojach a i pokoje są po remontach taki Solidne 3 a może i 4 gwiazdki
Perła natomiast dla po szpitalnych oferuje OSTATNIE dwa piętra NIE WYREMONTOWANE czyli drugie i trzecie gdzie czas zatrzymał się w roku oddania ośrodka do użytku o standardzie nie wspomnę.
Oczywiście pozostałe piętra mają swe Gwiazdki od 2 z PLUSEM do 4 a i pokoje są kolejny raz remontowane zwłaszcza ostatnie dwa

Dlatego też JEST różnica w pokojach jak i cenie za pobyt co jest do Sprawdzenia w Zip-ie
Awatar użytkownika
maluszek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2015 10:16
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: maluszek »

Właśnie o to mi chodziło że za pobyt w szpitalu uzdrowiskowym nie wolno im pobierać opłat i dlatego wolą dać jedynkę lub dwójkę na komercję lub nawet na zwykłe sanatorium a "szpitalnych " ulokować np. w trójce. Być może nie jest to regułą ale bywając w szpitalach uzdrowiskowych taką odpowiedź słyszałam gdy chciałam lepszy pokój. Przypuszczam, że zależy to też od sezonu. Jeśli chodzi o to kiedy można dostać to się nie sprzeczam choć zawsze słyszałam że podstawą jest pobyt w szpitalu i to w określonym czasie przed. Może jednak moi lekarze byli niedouczeni w tej kwestii.
Zablokowany