Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: ania »

Witam
Kochani Forumowicze czy miał Ktoś doświadczenie z zus w temacie zmiany miejsca rehabilitacji?czy zus jest przychylny na takie zmiany?Podanie zostało złożone i kazali czekać na odpowiedź do miesiąca.w podaniu podałam tylko że ze względów rodzinnych. Nie opisywałam szczegółów. Skierowanie też oddane. Jeżeli zus nie wyrazi zgody to odesla mi to stare skierowanie? Pozdrawiam
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, ja bym może zmienił termin ze względu na specyfikę sezonowości zakładu pracy-latem i więcej pracuje mój dział, i ludzie chcą urlopy.Nie chciałbym nadużywać prawie 4 tyg. nieobecności, lecz zimy nie lubię.Do tej pory na turnusach byłem na urlopach. Chyba jakoś poradzą bez mojej obecności,bo właśnie
nie wiadomo jaki termin wyznaczyłby ZUS, a sierpniowy wybrałem sam.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

xzibi pisze: Nie żebym się czepiał ale nowy 74 zadał pytanie o staż sanatoryjny bo ma wpisany 1 i chce zsumować turnusy rehabilitacyjne co ja bym uczynił bo przeglądający forum po tej cyferce będą widzieli, że jego podpowiedzi podparte są osobistym doświadczeniem zdobytym na wyjazdach a ilość postów niekoniecznie może być miarodajnym miernikiem wartości forumowicza. Nie atakujmy się, nie tutaj.Moja odpowiedź to nic osobistego.
xzibi, nowy74 zadał pytanie i ja mu na to pytanie odpowiedziałem zgodnie z tym co myślę.
Nie biorę Twojej odpowiedzi jako coś osobistego, ani tym bardziej jako atak.
Ale gdzie Ty się tego (ataku) dopatrzyłeś w moim poście to nie mam pojęcia.
Napisałem tylko, że moim zdaniem ta cyferka nie najmniejszego nawet znaczenia
tak samo jak ilość napisanych postów czy tez ilość otrzymanych podziękowań.
(swego czasu wybuchła tu na forum ostra dyskusja na temat staży sanatoryjnych
i wtedy wiele osób zmieniło swój wpis: "staż sanatoryjny - zero"). Trzeba po prostu
samemu oceniać posty pod względem merytorycznym; czy są napisane rzeczowo,
rzetelnie, konkretnie, wiarygodnie. Proszę przyjrzyj się tutaj na forum wpisom pewnych
osób. Np. staż sanatoryjny dwucyfrowy z dwójką z przodu, a odpowiedzi w ocenie sanatorium
w stylu: "fajne miejsce" czy "są niedogodności, ale ogólnie może być". Czy tego typu
odpowiedzi spełniają tu na forum swoje zadanie? Chyba nie. A równocześnie jest tu bardzo
wiele wpisów osób, które były raz czy dwa na turnusie i aż miło i przyjemnie jest przeczytać
ich opisy. Czy mam im nie dawać wiary tylko dlatego, że ich staż wynosi zero lub jeden?
Sumując; oceniając przydatność wypowiedzi innych osób (podkreślam to raz jeszcze)
to moim zdaniem nie możemy się sugerować żadnymi cyferkami. Nikogo się nie czepiam.
Każdy ma prawo do własnego zdania i do oceny merytorycznych wypowiedzi innych forumowiczów.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Aniu wydaje mi się że dokładnie nikt Ci nie odpowie na ten temat, chyba że znajdzie się w śród forumowiczów jakiś pracownik Twojego ZUS-u. :roll: Ta instytucja kieruje się nikomu bliżej nie znanymi zasadami a na dodatek , jak to mówią co kraj to obyczaj :shock: Ja byłam osobiście tydzień temu w łódzkim oddziale i prosiłam o zmianę ale terminu bo miejsce mam odpowiednie.Bez problemu tylko zaproponowano mi zimowy termin .Muszę dodać że miałam solidne dokumenty potwierdzające potrzebę zmiany .Dano mi tygodniowy termin na podjęcie decyzji i jeżeli bym się zdecydowała to tylko było by potrzebne pismo.Zostałam przy starym terminie.Życzę powodzenia i najlepiej pofatyguj się osobiscie i postaraj się porozmawiać z osobą decyzyjną.Trzymam kciuki :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Nowy 74 , popieram Dziadka Zbyszka.Liczy się jakość a nie ilość.
graza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 sty 2011 19:37
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: graza »

Witam,podam moje doświadczenie ze zmiana terminu i miejsca.Po komisji dostałam termin na lipiec tego roku nad morze [super termin ,miejsce nie koniecznie] Po tygodniu oddałam skierowanie i pismo z prośbą o zmianę terminu na pażdz lub listopad i zasugerowałam nawet miejsce .Wczoraj dostałam nowy termin z ta zasugerowana miejscowością.Pismo było poparte opieka nad chora mama.Tak tez wszystko zależy od osoby przyjmującej i lekarza [ pismo wraca do lekarza]. Tam tez pracują ludzie . Jeśli jest taka potrzeba to należy pisać . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zmieniając termin trzeba liczyć się już z porą późno jesienną . powód jest prosty przydzielanie odbywa się normalnie nie rezerwując miejsca dla zmieniających z różnych powodów termin.Chyba ,że panie z prewencji są miłe i poszukają w innych miejscowościach. bardziej odległych kilometrowo ( od przysłowiowych 200 km.) To też możliwe .Wszystko jednak w rękach Gł. Orzecznika Oddziału. Do niego kierujemy pismo o zamianę miejsca ( co wiąże się ze zgodą lub nie). Jak już pisałem kilkakrotnie Panie wydające skierowania nie mogą bez zgody Gł. Orzecznika oddziału same zmienić miejsce i termin. nie maja takich kompetencji.Panie mają obowiązek skierować pismo do osoby zajmującej się tymi sprawami. czyli sekretariatu Gł. Orzecznika. Potem jeśli taka potrzeba występuje kontaktują się z daną osobą o ustalenie nowego terminu . no chyba ,że w piśmie napiszemy od kiedy możemy.
Graza pismo wraca do Gł. Orzecznika oddziału i on decyduje.(choć tu przyznaje to też lekarz) :)
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

Aniu, ja również zmieniałam termin wyjazdu do sanatorium z ZUS. Przysłali mi na luty ub.roku nie mogłam wziąść urlopu. Miałam podparte przez mojego pracodawcę. Dostałam nowe skierowanie na sierpień, ale miejscowość utrzymali.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

ZUS jest skłonny do zmiany terminu wyjazdu.Znajomej przełożono pobyt w czasie świątecznym na późniejszy.
Miejsce pobytu zostało to samo-Kudowa Zdrój. 8-)
Składała wniosek po raz pierwszy i wszystko "poszło po jej myśli."
Awatar użytkownika
ania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2013 09:29
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ania »

Witajcie!
Mnie termin odpowiada , miejscowość też ( Lądek ), ale ze względów rodzinnych próbuje zmienić na inną miejscowość.( termin taki sam lub podobny). Problem w tym,ze jest to 500km ode mnie i nie wiem czy Główny Orzecznik przychyli się do mojej prośby.? Podanie złożone...czekam na odpowiedź. Ma to nastąpić w ciągu miesiąca. Pani w Zus mówiła, że to daleko i nie ma w komputerze. Ze strony internetowej ZUS wiem,że mają podpisaną tu umowę z 3 ośrodkami. Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ