Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
-
forumowicz
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Dziunia jeśli nie złożyłaś to i nie składaj. W pracy lepiej okazywać, że jest się okazem zdrowia, a to orzeczenie wykorzystać po pracy. Dawniej było inaczej, teraz trudno jest utrzymać stanowisko. Co ja bym dała aby być "na etacie", ale wiele lat temu straciłam etat będąc w 4-tym miesiącu w ciąży i moja kariera zawodowa się zakończyła w wieku 32 lat. No na szczęście lubię być niezależna także finansowo i zajęcie sobie znalazłam, ale jak wcześniej pisałam nie są to już takie kokosy jak kilka lat temu i chętnie usiadłabym na dupie w jakiejś instytucji a wówczas moje orzeczenie leżałoby głęboko w szufladzie. Nie dopominałabym się większego urlopu, dłuższej przerwy śniadaniowej byle tylko dopracować do... kurna, ile to jeszcze... do 67 lat i odejść na zasłużoną emeryturę.dziunia60 pisze:Kruszynko na razie jeszcze nawet nie złożyłam orzeczenia tylko poinformowałam ,że takowe posiadam ,żeby kadrowa zorientowała się jakie firma ma z tego tytułu profity a już zostałam "zbesztana"i zastraszona więc nie ma tu żadnej mowy o nadużyciu.Nie jestem typem korzystającym ze wszystkiego za wszelką cenę.
Dziunia już nie wiem co Ci radzić , sama musisz zdecydować , wiesz, zawsze w razie co, możesz upomnieć się o dodatkowy urlop za 3 lata wstecz, po tym czasie pewnie wiesz , że roszczenia pracownika przedawniają się, ale jak przed końcem tego okresu wystąpisz z roszczeniem , to termin biegnie od początku.
Miałam napisać o korzyściach dla pracodawcy z tytułu naszej niepełnosprawności , ale ręce mi opadły, już nie wiem czy pisać , czy komuś może się to przydać ?