Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
peone56
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2016 23:19
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: peone56 »

Dzień dobry, Betino na wizycie u orzecznika usłyszałam ,że moje schorzenie (dyskopatia kręgosłupa ) to choroba społeczna, otrzymałam skierowanie na podreperowanie zdrowia ;) ;) ale tylko dlatego ,że nigdy nie korzystałam z żadnej formy rehabilitacji :kwiat: Pozdrawiam i życzę sobie i wam dużo zdrowia :kwiat: trzymania w pionie :kwiat:
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

Dlatego mówię,że wiele zależy od schorzenia jeśli chodzi o ZUS
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Betina71 pisze:Dlatego mówię,że wiele zależy od schorzenia jeśli chodzi o ZUS
wszystko zalezy od lekarza orzecznika :D :D :D to on władca zarzadza przydziałami
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Orzecznicy jednak mają wytyczne,które schorzenia są promowane bardziej a które traktowane jako choroby cywilizacyjne ( na które niechętnie dają skierowania ). Na dokładkę humor orzecznika i mamy cały komplet ;)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

KKasia pisze:Jak czytam to mam wrażenie, że niezbyt chore osoby piszą. Raczej na zabawę nastawieni. Co wy z tym rygorem? Chory człowiek po 22 nie ma siły balować "spacerować" podziwiać wschody słońca. Tacy imprezowicze tylko zajmują miejsce naprawdę potrzebującym rehabilitacji. Bawcie się prywatnie, a nie na koszt ubezpieczonych.
Źle wspominam grupę z ZUS w Długopolu więc z góry przepraszam osoby, których ten opis nie dotyczy. To była banda rozwydrzonych pijaków nawet policje raz wzywano. Na rehabilitację tylko po podpis przychodzili. Pańcia z chorym biodrem kulę pod ścianę stawiała i balowała a rano zastrzyki jej dawali przeciwbólowe. Zero szacunku dla własnego zdrowia. Jestem za skasowaniem tych turnusów bo to marnowanie pieniędzy.
Dawno tu nie zaglądałam,po prostu człowiek "pracujący" nie ma czasu by na bieżąco być w temacie.
Ale pomijając wszystko za i przeciw -mogę stwierdzić że to co napisała KKasia w moim odczuciu jest dokładnie tak jak powyżej.Może nie w każdym szcególe ,ale w większości.Wiele osób "siadło" na KKasię,ale byłam i widziałam.
Byłam tylko 2 razy z ZUS i ,albo tak trafiłam,albo tak jest :shock: .Mój pierwszy wyjazd do sanatorium był z ZUS i nie miałam innych "doświadczeń" dlatego otwierałam oczy ze zdziwienia :o :o widząc co się dzieje na turnusie na którym byłam.
Komentarze owych kuracjuszy to.... na siłę mnie ZUS wysłał ! kazali to jechałem ! itd.Ja zabiegałam o wyjazd i byłam zadowolona że się tam dostałam bo tego --potrzebowałam.
90% osób chodziło na zabiegi wyłudzając podpisy na karcie zabiegowej bo zabiegi im były niepotrzebne.Nawet było tak że jedna osoba miała kilka kart żeby rehabilitant odfajkował że zabieg był ,a pozostali -właściciele owych kart byli wtedy poza budynkiem.Było lato więc zwiedzali .Alkohol był na porządku dziennym.Kończyło się na upomnieniach (tylko!) choć jeden z kuracjuszy ZUS- po dwóch dniach pobytu narozrabiał w lokalu pod wpływem %-wdał się w bójkę i odjechał w asyście karetki pogotowia do domu-(był tak obity ).
Odniosłam wrazenie że prawie większość owych kuracjuszy była tam odesłana za karę bo? na zabiegi MUSIELI chodzić.A chcieli traktować pobyt jak wczasy.Identyczna sytuacja była gdy jechałam drugi raz.Było nawet tak ,że jeden z kuracjuszy został wydalony na pijaństwo na 2 dni do końca turnusu.Wczesniej były "ostrzeżenia"-widocznie miarka się przebrała to pojechał do domciu wcześniej.
Sumując ! ja chciałam ,składałam wnioski ,ale przez 2 kolejne lata orzecznik stwierdził że jestem ZDROWA i nie pojechałam.Trafiłam na innego orzecznika z tymi samymi dolegliwościami i.... pojechałam.Ale drugi pobyt był prawie identyczny jak opisałam powyżej.Śmiem sądzić że osoby które potrzebują rahabilitacji nie zawsze pojadą.A miejsce im zajmują pseudo kuracjusze którzy jadą NA SIŁĘ BO ZUS KAZAŁ.
To moje spostrzeżenia i moja opinia ! Być może trafiłam tak -ale tak było niestety.
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie mam zamiaru bronić tutaj nikogo bo to nie ma sensu a opisane sytuacje faktycznie się zdarzają zarówno wśród kuracjuszy z ZUS jak i NFZ. Wiele osób traktuje to jak darmowe wczasy ( bo nawet za dopłatę którą trzeba uiścić w ramach wyjazdu NFZ nie będą mogli zafundować sobie wczasów prywatnie i to aż na tyle dni ).Przy okazji jakieś zabiegi,rozrywki... ;). Nie łudzmy się też,że sanatorium kogoś uzdrowi...może podreperuje nasze zdrowie,nabierzemy sił i odpoczniemy ale nikt zdrowy w 100% stamtąd nie wróci. By wyjechać do sanatorium,odczekać swoje w kolejkach też trzeba być zdrowym :o bo z ludzie z jakimi mamy do czynienia w urzędach też przyprawiają o niemały zawrót głowy. :o
Pozdrawiam.
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 cze 2016 15:49
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: MagdaWielkopolska »

Witajcie, mam pytanie dotyczące rehabilitacji z Zus. Czy ktoś z forumowiczów choruje na Reumatoidalne Zapalenie Stawów i pozytywnie rozpatrzyli jego wniosek? Drugie pytanie brzmi czy to prawda że mieszkańcy większych miast (np. dawnych wojewódzkich) są kierowani na rehabilitację ambulatoryjną (mieszkam w Kaliszu i nie wiem jak to jest u nas). Szczerze powiedziawszy wolałabym wyjechać do jakiegoś ośrodka - mam ciężką fizyczną pracę i chciałabym połączyć rehabilitację z odpoczynkiem. Z góry dziękuję za odpowiedź
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj.Ja na Twoim miejscu bym zadzwoniła do oddziału ZUS i spytała u żródła. ;)
Nie wiem jak jest z Twoim schorzeniem i kierowaniem na prewencję ale uważam,że możesz a nawet powinnaś spróbować złożyć wniosek PR-4 na rehabilitację w ramach prewencji rentowej ZUS. Składasz go w oddziale,czekasz ok.2-3 tygodni na wyznaczenie komisji kwalifikującej na wyjazd,który w razie pozytywnego rozpatrzenia ( na komisji ) szybko jest realizowany.
Pozdrawiam i powodzenia życzę. :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Tak jak pisze Betina ,składaj wniosek i czekaj na komisję . Są dwie formy rehabilitacji ;stacjonarna i ambulatoryjna . Jeśli składasz pierwszy raz to masz duże szanse na otrzymanie rehabilitacji stacjonarnej . Życzę powodzenia i nie zwlekaj . Przewertuj ten temat jest tu dużo postów które mogą Ci pomóc . :)
Stokrotko czasami pobyty na świadczeniach też są wymuszone ( gotowy grosz) zgadzam się ,że picie jest na turnusach choć ja bym tego nie generalizował .prawdą jest ,że ludzie właśnie wysyłani przed końcem zwolnienia i świadczenia przez ZUS (w większości panowie choć panie też)tak się zachowują .Gdyby nie wysyłka z ZUS nigdy do ośrodka rehabilitacyjnego by nie trafili. Nie chcąc nikogo urazić wysyłani są normalni ,kulturalni ludzie jak i zwykli prostacy co słoma im z butów wystaje .( nie obrażając ludzi ze wsi bo do nich mam szczególny szacunek) I na koniec dodam ,że pobyt rehabilitacyjny z ZUS nie jest pobytem sanatoryjnym jak tu niektóre osoby piszą :)
MagdaWielkopolska
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 cze 2016 15:49
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: MagdaWielkopolska »

Betina, Sztani...dziękuję :-)

Dokopałam się w seriwisie Zus do wykazu i mapki ośrodków zajmujących się leczeniem stacjonarnym i ambulatoryjnym. Nigdzie nie ma Kalisza :-) Tak więc, jeśli jakimś cudem zakwalifikują mnie na turnus to może wyjadę gdzieś dalej :-)
ODPOWIEDZ