Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: anusia153 »

sztani pisze:I juz tradycyjnie jeszcze jedno Podzielam zdanie Darka . A moje jest takie Nie bać się bo strach to nie dobry doradca. Milo spotkać byłych pracowników .Każdy kogo spotkam dziękuje ,ze pomogłem bo teraz im pracuje sie lepiej i dostali zaległe pieniądze . Szefostwo żeruje na naszym strachu ,sytuacji na rynku pracy .Nie wiem czy będzie się ciągnął za mną wilczy bilet nie interesuje mnie to .No wystarczy :D :D :D

Widzisz sztani punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. W dużych aglomeracjach , gdzie nikt nikogo nie zna ludzie walczą o swoje , dochodzą swoich praw nawet przed sądami .
Sytuacja zupełnie inaczej wygląda w małych środowiskach na „prowincji”.
Ileż ja razy to słyszałam ,( może nie w stosunku do mojej osoby) „nie podoba się na twoje miejsce jest 120 chętnych” i co kto będzie dochodził swoich praw , i o czym my tu mówimy , i jeszcze raz to podkreślę „punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia”. :cry:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witajcie smutno się czyta :( ale tak jest jak wyrażacie swoje zdanie ,a nawet jeszcze gorzej.Sprawy w sadach pracy ,artykuły 52KP i inne.
Gdzie te dobre czasy ,gdzie ci pracodawcy co interesowało ich nie tylko dobro pracownika ale cała jego rodzina.Gdzie te czasy gdzie pracodawca wyjmował z własnej kieszeni 13 pensje tak prawie całą i dawał pracownikowi w geście współczucia po śmierci bliskiej osoby.
Gdzie te czasy wspólnych rodzinnych wyjazdów na wycieczki ,koncerty etc .Gdzie nie było plot ,zazdrosci nienawiści.
Gdzie te czasy? Nie wrócą .To smutne ."Pogoń za coraz większym posiadaniem dóbr materialnych ,zawiść o nie uczyniła totalne spustoszenie w umysłach ludzi ,a co za tym idzie w ich stosunku do drugiego człowieka.
Ale wiecie co są jeszcze perełki wśród pracodawców ,szef mojego mężusia.Człowiek z sercem do zwykłego mechanika samochodowego i jego rodziny i do kierownika budowy.Człowiek który daje określoną kwotę pieniędzy i poleca mężowi pojechać zrobić zakupy art spożywczych i zawieżć rodzinie pracownika ,by ten tych pieniędzy które dał po za pensją nie mógł "przepić"To człowiek który po ciężkich operacjach męża otworzył portflel i wyjmował banknoty nie licząc ich ,aż mąż musiał Mu to liczenie przerwać ,bo był zażenowany hojnością.
To facet który pierwsze upolowane kaczki niesie mężowi ,bo musi mieć mięsko w diecie nie z marketów.......
To człowiek o wielkim sercu .PO prostu.
Czyli podsumowując to człowiek ma umiejętność traktowania innych ze współczuciem lub nie i żaden system ,czy kryzys gospodarczy nie może mieć na takie zachowania wpływu. :kwiat: :kwiat:
forumowicz

darek pisze:
smuga pisze:Tak jak z kodeksem pracy , tak i z przepisami dotyczącymi zatrudnienia osób niepełnosprawnych to ładnie napisane paragrafy z których nic chyba nie wynika.Bo jak się ma punkt ,,,,,Zakaz zatrudniania w porze nocnej,, ,do np. pracowników ochrony pracujących na nocnej zmianie najczęściej po 12 godzin .A wymogiem zatrudnienia w takich firmach jest posiadaniem niepełnosprawności i to tych pierwszych dwóch grup , bo inaczej zakład nie ma dotacji .Tu widocznie obowiązują inne przepisy :roll:
Pozwolę się odnieść do Twego postu -FAKT są ZPCH-r zatrudniające osoby poniżej minimum 1680,00 licząc na dotacje niejednokrotnie z tzw lewymi zgodami lekarza medycyny pracy !!

W świetle PiP i innych instytucji są obostrzenia takie jak np.
Diabetyk na insulinie nie może ( DLACZEGO ?-skoro cukrzyca jest wyrównana ?) pracować sam , nie wskazana jest praca w porze nocnej ,ale już osoba z problemami innymi może stad też Największe preferencje są za tzw Grupy stare 1 i2
Darku ale ja nic nie pisałam o pieniążkach , bo one tu są naprawdę różne.Jedynie o stosowaniu przepisów dotyczących zatrudnienia osób nie pełnosprawnych i ich stosowaniu .A jeszcze by nie mieszać w gąszczu przepisów to MOPS-y nie zajmują się niepełnosprawnością, jedynie możemy ewentualnie pobrać stosowny wniosek i otrzymać pomoc prawna w tym kierunku.Dodam jeszcze że w razie otrzymania odmowy przyznania stopnia niepełnosprawności zawsze możemy się odwołać od tej decyzji do rejonowego sądu pracy i ubezpieczeń społecznych w terminie 14 dni od otrzymania odmowy.postępowanie w sądzie jest wolne od opłat.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Anusiu ja to rozumiem ,że sytuacja w dużych miastach jest inna bez porównania ja to szanuję . i wiem ,że jak jest 1 lub 2 zaklady w okolicy to o czym mówimy . Kruszynko jak zauważyłaś napisałem 90% pracodawców wiec szef Twojego Męża jest oki . ale ilu ich jest tych dobrych szefów .Dla mnie gest szefa Twojego Męża to normalne tacy powinni być ludzie wobec siebie :kwiat:
forumowicz

SZtani :) może ten gest jest normalny ,tylko w świecie w którym żyjemy :( takie gesty są niewielkim procentem zachowań i przez swoja wymowę stają się bardzo zauważalne.
Zachowania ludzi które kiedyś były normą obecnie są bardzo deficytowymi.
Tym bardziej szanujemy takie osoby. :) :kwiat:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Witajcie. W zupełności się z tobą zgadzam Kruszynko. Społeczeństwo tworzą ludzie a ludzie to my wszyscy. A ja wychodzę z założenia, że co się w życiu daje to samo się odbiera.Najważniejsze to mieć szacunek do samego siebie i nie pozwolić sobą pomiatać. 8-) :| :kwiat: Pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Może nie skromnie to zabrzmi ale staram sie takim być i tak postępować . Przecież dobro które damy kiedyś do nas wróci i odwrotnie . :) :) :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Przy okazji gratuluję Kruszynko 2000 postu :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

I tak trzymaj Sztani. Właściwie to ja rozpętałam ten temat z pracodawcami ale widzę że to temat rzeka.Pozdrawiam :) :) :)
forumowicz

sztani pisze:Przy okazji gratuluję Kruszynko 2000 postu :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
OOOoooooo :lol: :lol: nawet nie zauważyłam ,no cóż kobietką jestem a kobietki drobiazgowe nie są te spod lwa ;) a szczególnie zakochane lwice :o :oops: :lol:
Dzięki :)
ODPOWIEDZ