Różne formy rehabilitacji-poradnik

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Re: Różne formy rehabilitacji-poradnik

Post autor: nika7 »

Darku nie wiem jak odniesie się do tego ZUS, ale z założenia wiadomo, że muszą wystąpić pozytywne rokowania powrotu do pracy ( czytaj nie wypłacania renty). Jeżeli masz już orzeczoną stałą rentę to ja nie liczyłabym na przychylność tej instytucji. Powiem więcej mój znajomy dostał ostatnio czasową,całkowitą niezdolność do pracy. Komisja odrzuciła jego wniosek o sanatorium, gdyż choroba jest postępująca i małe są szanse na powrót do pracy.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Uzdrowiskowe leczenie szpitalne
Popularnie nazywane sanatorium "Poszpitalnym"
Założenia
Jego celem jest rehabilitacja, leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktyka.
Do kogo skierowane
Jest kontynuacją leczenia szpitalnego lub ambulatoryjnego pacjenta .
Kto wystawia skierowanie
Skierowanie wystawia lekarz zatrudniony w szpitalu lub klinice w której przebywaliśmy, najpóźniej w dniu wypisu ze szpitala. Do skierowania dołączamy karty pobytu w szpitalu. Wysłanie możemy pozostawić szpitalowi, ale bezpieczniej zrobić to samemu. Pamiętajmy aby na kopercie umieścić dopisek: Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe.
Musimy się jednak liczyć z tym, że nasze skierowanie może zostać przekwalifikowane przez lekarza balneologa na zwykłe skierowanie do sanatorium.
Czas trwania turnusu
Leczenie trwa 21 dni, w uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość przedłużenia za zgodą NFZ
Koszty
Pacjent ponosi koszty dojazdu i powrotu z uzdrowiska. Zwolniony natomiast jest z opłaty klimatycznej oraz dopłaty do wyżywienia i zakwaterowania.

Przysługuje nam zwolnienie lekarskie wystawiane przez lekarza w uzdrowisku
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Różne formy rehabilitacji-poradnik

Post autor: jacky6 »

Interesuje mnie jeden detal...
...

" uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość przedłużenia za zgodą NFZ / ZUS"

...
To jest jak do tej pory wiedza teoretyczna - pytanie ( za 1 €centa ) - czy ktoś osobiście / z bardzo bliskiego sąsiedztwa zetknął się z takim przypadkiem i jak był on zrealizowany ?
...
:mrgreen: :ugeek:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

tak, na moim ostatnim turnusie . Mówiło się o 2 kuracjuszACH , co do jednej osoby jestem pewna, lekarz wystąpił za zgodą pacjenta do ZUS o przedłużenie rehabilitacji i taką otrzymano.

pozdrawiam
Basia :kwiat:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

I mamy odpowiedź :D . Pisząc te informacje chciałam pokazać że taka możliwość też istnieje, pewnie bardzo rzadko stosowana.
Wiele jest przepisów których się tak naprawdę nie stosuje, np ZUS podpisując umowę z sanatorium wymaga dla turnusu 75 osobowego co najmniej 4 jedynek, wymiany ręczników raz w tygodniu i pościeli wymienianej co najmniej raz na turnus. A wszyscy wiem jak jest w rzeczywistości. Jedynek dla ZUS w ogóle brak z pościelą też różnie bywa.
Wiadomości zaczerpnięte z zarządzenia NR 51, załącznik 1 z dnia 27 sierpnia 2014. Korzystam ze strony ZUS z aktualizacją z dnia 28 listopada 2014 .
Beataa2702
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 mar 2014 21:22
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Beataa2702 »

jacky6 pisze:Interesuje mnie jeden detal...
...

" uzasadnionych przypadkach istnieje możliwość przedłużenia za zgodą NFZ / ZUS"

...
To jest jak do tej pory wiedza teoretyczna - pytanie ( za 1 €centa ) - czy ktoś osobiście / z bardzo bliskiego sąsiedztwa zetknął się z takim przypadkiem i jak był on zrealizowany ?
...
:mrgreen: :ugeek:
takie praktyki są stosowane, że na'' wniosek'' lekarza w szpitalu uzdrowiskowym może być przedłużona rehabilitacja, spotkałam się z taką sytuacją na swoim ostatnim pobycie - pan był na wczesnej rehabilitacji kardiologicznej z tym że był przewieziony po świeżym incydencie kardiologicznym bezpośrednio ze szpitala do szpitala uzdrowiskowego, z tym że był pod szczególną opieką i zabiegów jako takich nie miał,mówił że ma jeszcze do miesiąca przyjechać już na rehabilitacje z zabiegami; w kardiologii jest takie coś praktykowane, szczegółowych szczegółów nie znam i nie wiem jak ma się do innych schorzeń
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ja osobiście miałam przedłużony pobyt na drugi turnus.
ODPOWIEDZ