polanica zdrój Wielka Pieniawa

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: polanica zdrój Wielka Pieniawa

Post autor: Narewka »

Ręczniki są chyba wszędzie bezpłatne, a w każdym sanatorium działa biuro turystyczne, , które organizuje wycieczki dla kuracjuszy.Wxzedzie gdzie byłam, pojawiali się przedstawiciele takiego biura z ofertami...Ja mam zamiar z dworca PKS pojechać taxi do sanatorium, bo mam daleko.
Awatar użytkownika
renatka11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 lis 2013 08:51
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: renatka11 »

Wyposażenie pokoi było różne. W naszym pokoju była lodówka, w niektórych nie było. Ręczniki były. Nie wiem jak inni kuracjusze, ale my wymienialiśmy często, bez problemu. Sanatorium, a właściwie jest to szpital uzdrowiskowy kardiologiczny, nie prowadziło żadnej działalności kulturalno-rozrywkowej, ale każdy mógł znaleźć dla siebie rozrywkę. W pijalni odbywały się koncerty, można wieczorami bawić się w lokalach oferujących dansingi i inną rozrywkę. Biura turystyczne oferują wycieczki np do Wrocławia, Pragi. Można także samodzielnie zwiedzać np jechać autobusem do Kłodzka, Kudowy Zdroju i prawie jest się w Czechach ( na końcu Parku Zdrojowego w Kudowie Zdroju jest czeska wioska i 2 sklepiki z czeskie), można spacerować szlakiem ,,Polanickiego Niedźwiadka". My do Polanicy jechaliśmy pierwszy raz i dotarliśmy późnym wieczorem autobusem z z Warszawy, więc wzięliśmy taksówkę, które czekała na przystanku, koszt 10 zł.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ula z dworca zdecydowanie taksówkę.Niby niedaleko,ale z bagażem trudno.Zdrowie ma urocze położenie w samym sercu parku.Polanica jest bardzo spokojnym i dość cichym kurortem.Raczej ludzie spacerują, przesiadują na ławeczkach,w kawiarenkach których nie brakuje.Poza ofertą wycieczek wyjazdowych biuro podróży mieszczące się w Pijalni oferuje wyjścia z przewodnikiem.Warto skorzystać.Polecam wycieczki do Czech - oczywiście Praga,Aršpaskie Skalne Mesto.
Wieczorne wyjścia to Zdrojowa,Merlin od niedawna grają w Jantarze a w soboty i niedziele w nowo otwartym zajeździe na Kłodzkiej.
Awatar użytkownika
basia2053
Na forum od: 10 lip 2017 17:38
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: basia2053 »

Teri5 pisze:Byłam w Wielkiej Pieniawie w sierpniu 2011 roku. Powiem Ci, że w tak " wypasionym" sanatorium jeszcze nie byłam. Wszystko na najwyższym poziomie. Warunki mieszkaniowe super, zabiegi bajka, zarówno jeśli chodzi o jakość jak i ilość. Mnie brakowało tylko balkonu, ale to jakiś szczegół. Będziesz pewnie zakwaterowana w budynku z boku, ale jest łącznik i nie ma żadnego problemu. Podczas mojego pobytu był w remoncie i musieliśmy wyjść parę kroków na zewnątrz. Piękna pogoda, więc nie stanowiło to żadnego problemu.
Ty w szlafroczku, do windy i na super basen. A masaż kręgosłupa, to do dziś pamiętam. Jeśli chodzi o taneczną terapię to wtedy były dwa lokale. Można potańczyć i się powygłupiać. Jeśli masz jakieś, bardziej konkretne pytania, pytaj, odpowiem. Będziesz bardzo zadowolona. Ja tam na pewno kiedyś wrócę. Pozdrawiam.

Właśnie mam turnus na 21.08.2017, więc chciałam się dopytać co nie co ;)
:P
ODPOWIEDZ