Sanatorium po operacji kolana
-
hipek
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lis 2015 15:00
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Sanatorium po operacji kolana
Dziękuję za odpowiedź.Ale ja chciałbym uzyskać informację jaki minimalny okres musi upłynąć od operacji wszczepienia endoprotezy kolana aby rozpocząć leczenie sanatoryjne, na kierunku leczniczym neurologia na które spodziewam się skierowania pod koniec lipca,a operację mam zaplanowaną na 02.07.2019.
Pozdrawiam
Hipek
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Powiem tylko tak,jeżeli masz skierowanie neurologiczne to nie masz gwarancji że ośrobek do którego trafisz zechce ciebie przyjąć tuż po operacji ortopedycznej.
-
hipek
- Super Kuracjusz

Dziękuję za info.
Zdaję sobie sprawę z tego,że jeżeli zjawię się w sanatorium za wcześnie to mogą mnie odesłać z kwitkiem.Dlatego też chcę się dowiedzieć jaki jest bezpieczny okres aby wystąpić do NFZ o przesunięcie terminu na okres późniejszy.
Pozdrawiam
Hipek
- Felice
- Przyjaciel forum

-
hipek
- Super Kuracjusz

Dziękuję za już i proszę o jeszcze.
Widzę,że jesteś biegła w powyższym temacie i jeżeli masz jeszcze cierpliwość to pozwolę sobie zadać pytania:
-Co zrobić jeśli skierowanie na leczenie sanatoryjne, dostanę przed operacją,obecnie mam nr 4074,a termin operacji 02.07.2019
-Co dokładnie oznacza ORO, domyślam się że ma to związek z rehabilitacją
Pozdrawiam
Hipek
- Felice
- Przyjaciel forum

Jeżeli dostaniesz przydział przed operacją,w co wątpię,to go wykorzystaj.
Jeżeli nie będziesz go miał do czasu operacji to natychmiast wyślij do NFZ wypis ze szpitala z prośbą o przekwalifikowanie wniosku. Po pierwsze wtedy za pobyt w szpitalu nie zapłacisz,po drugie będziesz miał zabiegi zgodne ze schorzeniem,czyli na kolano.
-
hipek
- Super Kuracjusz

Otrzymałem skierowanie na leczenie sanatoryjne od 03.08.2018 do Lądka Zdrój.Zadzwoniłem do NFZ w sprawie ewentualnego przeprofilowania po operacji i uzyskałem informację ,że sam wypis ze szpitala nie wystarczy i potrzebne jest nowe skierowanie uwzględniające kierunek leczenia zgodny z przeprowadzoną operacją.Z tego wynika , że oddział mazowiecki i dolnośląski mają różne przepisy.
Może ktoś z oddziału dolnośląskiego NFZ występował o zmianę kierunku leczenia to proszę o informację jakie dokumenty musiał dostarczyć i w jakim czasie sprawa została załatwiona.
Pozdrawiam
Hipek
- Felice
- Przyjaciel forum

Przepisy wyraźnie mówią o zawiadomieniu NFZ o zmianie stanu zdrowia. Wypis ze szpitala jest tą informacją...nigdzie nie ma mowy o nowym wniosku.
Może takie procedury obowiązują jak już masz przydział.
Trzeba było przed przydziałem wysłać im informację o planowanym zabiegu. Zawsze lepiej ubiegać takie sytuacje.
Teraz wróciłam i doczytałam,że masz skierowanie neurologiczne ,a to zasadniczo zmienia bieg. Tutaj musisz mieć nowe skierowanie.
-
hipek
- Super Kuracjusz

Dziękuję za informację.
Dzwoniłem do NFZ przed przydziałem skierowania i pani powiedziała żeby po operacji przysłać wypis ze szpitala łącznie z nowym skierowaniem to wtedy podejmą decyzję odnośnie zmiany kierunku leczenia. Po operacji i konsultacji z ortopedą ,jeżeli nie będzie przeciwwskazań to chyba zdecyduję się pojechać zgodnie z otrzymanym przydziałem a później skorzystać z rehabilitacji na ORO
Pozdrawiam
Hipek