Zabiegi czy pseudozabiegi?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Zabiegi czy pseudozabiegi?

Post autor: forumowicz »

Oj macie duzo racji z tymi zabiegami ,pisze sie o róznych sanatoriach ,ale tylko o paru co naprawdę mają zabiegi mające sens. :shock:
Czasami sie zastanawiam po co są sanatoria jak podczas 21 dni zapisane zabiegi przez lekarza są albo nie na temat jak piszecie ,albo sztuka dla sztuki hm.Dwie wirówki do stóp w sanatorium jedna wiruję tę wodę nawet nawet druga w której chorzy maja usprawnic staw np ma takie wirowanie albo nie ma :oops: jak puszczona woda średnim ciurkiem z domowego kranu.
Niech by trwało to uzupełnienie leczenia 14 dni a nie 21,28 a nawet wiej ,ale żeby to miało sens.
Ktoś tę rozrzutność mielenia kuracjuszy bez efektów powinien usprawnić :o :shock:
forumowicz

Tak się dzieje, gdy zaczynają rządzić cyferki w sprawozdaniach i mamona, zamiast rozsądku.
forumowicz

Coraz częściej masaże ręczne są dostępne tylko za opłatą :)
Masażyści prowadzą działalność zarobkową na terenie placówki - a mówi się, że sanatorium oferuje pacjentom zabiegi w rodzaju masaże. Kłamstwo.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

Masaże ręczne trwają czasowo bardzo krótko/10 minut/.A na ten zabieg jest bardzo wielu chętnych.Popołudniami wielu masażystów wykonuje je prywatnie za odpłatnością.
Cieszą się one również dużym zainteresowaniem.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Alicja1691 »

Chcę również zabrać głos w tej dyskusji , choć mam trochę inne doświadczenia. Byłam w sanatorium NFZ kilka razy i ze względu na profil schorzenia (gastroenterologia) moim głównym zabiegiem jest ta nieszczęsna i malo smaczna woda w Krynicy Zdroju . Musi być wypita wkrótce po podaniu, więc "muszę" jeździć do Krynicy . Wszystkie inne zabiegi tzw. bez użycia surowców mineralnych dostaję na "chybił trafił" , więc nie mogę ich trafności ocenić . W tym roku ujawniło mi się zwyrodnienie stawu barkowego,wiec spróbuję cos w tym kierunku zasugerować lekarzowi w uzdrowisku, ale we wniosku sprzed dwu lat tego nie miałam, więc.....zobaczymy . Pozdrawiam :)
.
forumowicz

Alicja 1691,
Osobiście smakuje mi Kryniczanka i Słotwinka :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Teodor to nie jest kwestia tego czy smakuje czy nie.... Przy schorzeniach gastrycznych dla każdego jest ordynowany inny rodzaj. Ja mogę tylko Mieczysława,a jego pije się bezpośrednio ze źródła.
inne mogłyby mi tylko zaszkodzić.
forumowicz

Felice pisze:Teodor to nie jest kwestia tego czy smakuje czy nie.... Przy schorzeniach gastrycznych dla każdego jest ordynowany inny rodzaj. Ja mogę tylko Mieczysława,a jego pije się bezpośrednio ze źródła.
inne mogłyby mi tylko zaszkodzić.
Kryniczanka jest dla wszystkich neutralna i pożywna ;) Piję ją bez polecenia lekarza, z wyboru.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kryniczanka nie jest wodą leczniczą,a o nich rozmawialiśmy.Jest wodą mineralną,a tą możemy pić wszyscy.
forumowicz

Felice pisze:Kryniczanka nie jest wodą leczniczą,a o nich rozmawialiśmy.Jest wodą mineralną,a tą możemy pić wszyscy.
Prawie zgadza się.
Poza tym, jeśli lekarz ordynuje wodę, to ordynuje wodę leczniczą. To jest oczywiste.
ODPOWIEDZ