sanatorium nad morzem

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: sanatorium nad morzem

Post autor: forumowicz »

kryzny, ja też wiem że tak jest. No ale sama widzisz co się dzieje....
czasami zdarza się, że jeżdżą kuracjusze dalej niż 200 km ale to rzadkie przypadki. I nie można uznać, że jest to reguła, że ktoś się uśmiechnie albo ładnie poprosi i ma. Tak nie jest gdyby uśmiechem można było wszystko w życiu załatwić świat by piękny był...
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

W mazowieckim Zusie też tylko do 200 km. Ja jeżdżę na narządy ruchu, miałam że sobą również dokumentację z leczenia tarczycy, bo myślałam że da mi to przepustkę na wyjazd do ciekawszej miejscowości. Ale gdzie tam ;)
U nas dostaje się w teorii 3 propozycje, ale w mazowieckim są tak marne, że szkoda gadać.
robcio61
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2015 14:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: robcio61 »

Witam wszystkich forumowiczów...
Dwa dni niecałe nie zaglądałem na forum...i widzę ,że się trochę narobiło.
Jakbym wiedział, że taką dyskusję wywołam, to bym się ugryzł w ...klawiaturę.
Dziewczyny wyluzujcie.
Chodziło mi tylko o to czy z alegrią mam szansę dostać skierowanie do sanatorium nad morzem.
Odległość od miejsca zamieszkania chyba w Wałbrzychu nie stanowi problemu, byłem dwukrotnie:
650 km i 430 km od domu.
Uroku osobistego trochę we mnie jeszcze zostało,grzecznie poprosić też umiem, ale to nie wystarcza.
Panie dzielące sanatoriami w Wałbrzychu są bardzo miłe ( przynajmniej dla mnie ) i rzeczowe, jak mówią
że nie mogą , to ja im wierzę...
Dziękuję za zainteresowanie tematem i pozdrawiam cieplutko.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

mi chodziło o to, że odległość dla ZUS-u może być problemem a nie dla Ciebie. :) Czy może z ZUS-u byłeś te 650 km od domu?
Awatar użytkownika
anovi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2014 13:36
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: anovi »

Robcio61,napiszę jak było w moim przypadku.Stawałam na komisji w ZUS Wałbrzych i otrzymałam skierowanie do sanatorium z prewencji (po zabiegu ortopedycznym).Będąc w pokoju u pań przydzielających obiekt i termin zaproponowano mi trzy miejscowości do wyboru,wszystkie w obrębie do 200 km.W związku z tym iż do dokumentacji było dołączone moje zaświadczenie od alergologa o astmie zapytałam o możliwość odbycia rehabilitacji nad morzem.Pani wyjaśniła że nie ma takiej możliwości,ponieważ lekarz orzekał zasadność rehabilitacji w związku z przebytą operacją ortopedyczną.Inaczej by wszystko wyglądało gdybym jako chorobę wiodącą miała związaną z drogami oddechowymi,wówczas byłaby możliwość wyjazdu nad morze,ponieważ ZUS nie posiada ośrodków na drogi oddechowe w obrębie 200 km.
ODPOWIEDZ