Rejestracja NFZ numerki

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Re: Rejestracja NFZ numerki

Post autor: Bunia »

Przysłano mi dziś skierowanie , 8-) , doczekałam się Wysowa Biawenna termin od 17 maj do 7 czerwiec. :D moja kolejka doszła do numeru 75--i wyświetlił się termin wyjazdu na 3godziny potem został zmieniony :o :shock: Pozdrawiam Bunia
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2012 18:03
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: pogodynka »

No to kochani doświadczeni kuracjusze - pomóżcie.
Dwa dni temu dostalam skierowanie do Gołdapii w ramach prewencji rentowej ZUS ( przyznano mi zasiłek rehabilitacyjny). Jadę 16 kwietnia na ok 24 dniowy turnus . Natomiast w grudniu, dostałam poszpitalne skierowanie na leczenie ( szpital uzdrowiskowy) w ramach NFZ. ponieważ kolejeczka przesuwała sie w stałym rytmie od tego czasu, po ok 30 osób w miesiacu. W grudniu byłam 156 , w styczniu 120 , w lutym zlecialo do pozycji 93 ( wczoraj sprawdzałam ) . Wchodzę jednak dziś - i co widzę ? jestem na pozycji 72 (!!!) . Wczesniej wyglądało na to , że pojadę około maja . A teraz .... jestem prawie pewna , że wyjazdy nałożą się na siebie , jak nic. Chciałabym skorzystać z obu bo młoda babka ze mnie i mam nadzieję , na całkowity powrót do sprawności.
Myslicie , że NFZ weźmie pod uwagę ZUS-owskie skierowanie i troszkę przesunie mi termin wyjazdu ? Czy po prostu wywalą mnie z kolejki i będę sie musiała starac o to sanatorium jeszcze raz ????

Chyba zadzwonie do nich po prostu i powiem jaka jest sytuacja. Ale jesli ktoś z WAs może coś mądrego poradzic - chętnie posłucham .
Liczę na Waszą wiedzęi życiowe doświadczenie !
Awatar użytkownika
magaziata
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sie 2011 10:10
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: magaziata »

Witaj, ja miałam podobną sytuację ,ZUS-owski i NFZ-wski wyjazd pokrył się w jednym terminie dokładnie listopad 2011r, ale ja po prostu zrezygnowałam z NFZ i pojechałam z ZUS,ponieważ dłuższy turnus, więcej zabiegów no i za darmo, nie przesuwałam terminu nfz bo kolidowało to z moimi studiami.Dzwoniłam do nfz i powiedziano mi że mogę przesunąć wyjazd,ale ja zrezygnowałam,więc po prostu zadzwoń i poproś albo o turnus przed lub po wyjeździe zus.Życzę powodzenia , i udanego pobytu.
hakade
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2012 20:01
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: hakade »

ale Ci zazdroszczę, że już wiesz gdzie i kiedy. Ja mam nr 462 i tylko mam nadzieję, że pojadę jak śniegu już nie bedzie :)
Awatar użytkownika
Bunia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 gru 2011 20:19
Staż sanatoryjny: 20
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Bunia »

pogodynka ja mam podobnie, skierowanie z NFZ i z KRUS-- z powodu :( choroby nie przepadł mi wyjazd z KRUS tylko został przełożony , a obecnie znów muszę przełożyć wyjazd z KRUS , bo się nałożył z NFZ . musiałam zawieść dokumenty i wyniki badań , --wyjazd na jesień . W moim przypadku rozmawiałam z lekarzem i doradził mi odstęp między jednym pobytem , a drugim 6m jeśli krótsza przerwa to nie powtarzać tych samych zabiegów - ale to o mnie . Ty zadzwoń do NFZ i myślę że przełożą Ci wyjazd , na pewno Będziesz musiała wysłać ksero skierowania z ZUS, i porozmawiaj z lekarzem - w twoim przypadku , może nie musi być 6m odstęp , czasami za dużo zabiegów może zaszkodzić . Życzę powodzenia Bunia
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

hakade pisze:ale Ci zazdroszczę, że już wiesz gdzie i kiedy. Ja mam nr 462 i tylko mam nadzieję, że pojadę jak śniegu już nie bedzie :)
Hm... no nie wiem czy tak od razu zazdrościc :) Z jednej strony się cieszę ... bo naprawde chcę szybko stanąc na nogi . Wczesniej przed wypadkiem - nigdy nawet na L-4 nie byłam . No chyba ze w ciązy ..... A teraz idąc po mieście wszystkie ławeczki zaliczam jak stara babcia . Wszystkie szpilki w kąt musiałam odstawić .
To sanatorium z ZUS to mi wlepili dwa dni temu jak byłam na komisji o zasiłek rehabilitacyjny. Więc wyjścia nie było . Musze jechać bo tym , bo zabraliby tez zasiłek . A do pracy to ja sie chyba nie za bardzo nadaję .... jeszcze.
NFZ - natomiast nie do konca wiem kiedy i gdzie . Prawdopodobnie Ciechocinek . I z tego co wiem też bezpłatne bo to skierowanie poszpitalne do szpitala uzdrowiskowego. Jutro zadzwonie i powiem im o tym kwietniowym wyjeździe , zeby coś tam poprzesuwali. Jak będą chcieli to wysle im skierowanie z ZUS. Taki dkument powinien mieć teoretycznie jakąs moc . Na pewno dam znac co z tego wyniknie . Może posłużą te informacje też komuś innemu ?

Hmmm... zapewne gdybym była sama to cieszyłabym sie jak cholera- w końcu darmowe wczasy i to w sezonie wiosna/ lato . Ale mam dwójke dzieci , ktore wychowuję sama ... więc póki co myśl o wyjeżdzie bardziej mnie stresuje niz cieszy . To będą az dwa turnusy - i na ten czas muszę im znaleść jakąs opiekę ....

Dzieki wszystkim , którzy zechcieli odpisać :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Pogodynka trzymaj sie i jak to piszesz zaliczaj te laweczki w parku-byle juz niedlugo,powodzenia glowa do gory wszystko sie ulozy i bedzie ok. pamietaj ze na Forum masz zeczliwych ludzi pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Podpisuję sie pod tym ,co napisał Andrzej ,jedż pogodynko ,stosuj sie do zalecen w trakcie ćwiczeń ,walcz o zdrówko dla siebie i dla dzieci ,
przyjeżdżaj wypoczęta a i zdrowa :) tego życzę Ci z całego serca
Pozdrawiam goraco :)
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2012 11:15

Post autor: Gosia43 »

Pogatynka :) Nie zastanawiaj się tylko dzwoń do NFZ. Napewno Ci przełożą turnus. A dzieciaczki podrzuć do dziadkom lub chrzestnym. Po to są by pomagali w potrzebie.A Ty musisz zadbać o swoje zdrowie by dalej cieszyś się życiem i dzieciaczkami. :D
Życze Ci udanego wypoczynku i szybkiego zdrówka.
pogodynka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Zadzwoniłam .... i wiecie co ? To chyba nie do końca był dobry pomysł ...
"Przemiła" Pani poinformowała mnie ,że musze im przesłać ksero skierowania Zusowskiego i napisać oświadczenie ,że w danym terminie nie mogę wyjechać na leczenie uzdrowiskowe z ramach NFZ. Moje dokumenty zostaną ponownie skierowane do lekarza balneologa i bardzo mozliwe , że on uzna iż wyjazd jest zbędny , bo przecież skoro ZUS chce zapłacić na sanatorium to drugi pobyt w ramach NFz byłby marnotrawstwem....

No i co wy na to ? Moja fizykoterapeutka tyle mi nagadała , jak to dwa turnusy postawia mnie na nogi , ze troche juz sie oswoiłam z tą myślą..
Pisac to pismo do NFZ czy liczyć , że terminy jednak sie nie pokryją???
Co byście zrobili na moim miejscu ?

Pozdrawiam Was czwartkowo, pączkowo i ... urodzinowo ;)
ODPOWIEDZ