Kudowa Zdrój ul Zdrojowa 36c

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
fortuna fpr trans
Na forum od: 19 lut 2023 16:30

Re: Kudowa Zdrój ul Zdrojowa 36c

Post autor: fortuna fpr trans »

No chyba teraz to wszyscy płacą :)
1. opata klimatyczna prawie 100 zł
2. opłata za pokój to zależy czy normalny czy studio czy z pełnym wężłem sanitarnym czy jednoosobowy czy wielo - najtańsze są chyba ok 300zł
3. parking jeżeli ktoś jest autem tam było to 120zł
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

W żadnym szpitalu uzdrowiskowym, a więc w Kudowie Zdroju również, kuracjusz nie ponosi opłat za pobyt.
Nie dopłaca do pokoju i wyżywienia, nie ponosi kosztów opłaty klimatycznej, pobyt może odbywać się na
zasiłku L4 / to akurat jest uzależnione od osoby na rehabilitacji/. Kuracjusz ponosi 100% kosztów dojazdu,
jeśli to samochód również parkingu, a także wszystkie opłaty ponadstandardowe tj. TV, internet, czajnik, itp.
fortuna fpr trans
Na forum od: 19 lut 2023 16:30

Post autor: fortuna fpr trans »

no to chyba jednak sie cos zmieniło bo ja płaciłam w sumie ponad 650zł, i nie ma już L4 gdyby ktoś pytał. Bezpłatny pobyt na zwolnieniu jest tyko w ramach ZUS-u.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Foruna fpr trans , dzięki za opinię , która jest na czasie :kwiat: , na pewno komuś przyda się , oby nie mnie ;) . Ale fajnie , ze wróciłaś zadowolona , poza tym chwalisz bazę zabiegową a to jest jednak najważniejsze . Pozdrawiam :kwiat: .
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Fortuna , jeśli wnosiłaś opłaty , to Ty byłaś na normalnym pobycie sanatoryjnym .
Kuracja na pobycie szpitalnym (21 dni) jest bezpłatna , można wówczas korzystać ze zwolnienia lekarskiego , sanatoryjna rehabilitacja w szpitalu (28 dni) również jest bezpłatna , tutaj też można być na zwolnieniu lek.
Turnus ZUS-owski to inna bajka .
Dziadek dokładnie wyjaśnił :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Dziękuję Basiu :kwiat: za dokładniejsze opisanie tematu. Napisałem swój post nieco pobieżnie i nie został zrozumiany.
Dla pełnego zrozumienia tego co napisałem powyżej cytat ze strony NFZ:
"Rodzaje leczenia uzdrowiskowego:
:arrow: Szpitalne leczenie uzdrowiskowe dla dorosłych - pobyt trwa 21 dni, jest bezpłatny.
:arrow: Sanatoryjne leczenie uzdrowiskowe dla dorosłych - pobyt trwa 21 dni, ubezpieczony ponosi częściowe koszty zakwaterowania
i wyżywienia, wysokość odpłatności uzależniona jest od standardu pokoju i sezonu.
:arrow: Uzdrowiskowa rehabilitacja dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym - pobyt trwa 28 dni, jest bezpłatny.
:arrow: Uzdrowiskowa rehabilitacja dla dorosłych w sanatorium uzdrowiskowym - pobyt trwa 28 dni, ubezpieczony ponosi częściowe koszty zakwaterowania i wyżywienia, wysokość odpłatności uzależniona jest od standardu pokoju i sezonu."
Tutaj pominę mało istotne dla tego tematu leczenie stacjonarne dzieci i leczenie ambulatoryjne, a na koniec dwie ciekawostki:
"W przypadku pobytu w warunkach stacjonarnych pierwszy osobodzień rozpoczyna się o godzinie 14-tej pierwszego dnia pobytu,
a ostatni osobodzień kończy się o godzinie 12-tej ostatniego dnia pobytu.
Ponadto informujemy, że Narodowy Fundusz Zdrowia:
:idea: nie organizuje i nie pokrywa kosztów podróży na leczenie uzdrowiskowe,
:idea: nie finansuje pobytu osoby towarzyszącej,
:idea: nie zapewnia pobytu w pokojach jednoosobowych,
:idea: nie prowadzi wspólnych oddziałów leczących dorosłych i dzieci,
:idea: ubezpieczony ponosi częściową odpłatność za pobyt w sanatorium (w zależności od pory roku i standardu zakwaterowania)
oraz za przejazd i opłatę klimatyczną."
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Teraz to już pełna jasność , dzięki Dziadku :)
przyznam , że ja przez wiele lat nie mogłam zrozumieć tych uzdrowiskowych pojęć ;)
ODPOWIEDZ