Najlepsze sanatorium wg Forumowiczów NS
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 71 razy
- Podziękowano: 77 razy
Re: Najlepsze sanatorium wg Forumowiczów NS
Mój wybór jest wypadkową 3 pobytów z ostatnich trzech lat , całościowo ośrodek wypadł najlepiej.
Chociaż Włókniarz jest jak najbardziej w czołówce.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy
- Podziękowano: 76 razy
Ocena dotyczy zabiegów wyżywienia, pokóju taka kolejność oceny ma dla mnie znaczenie
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Jednak wg wskazanych kryteriów trudno odnieść się do rankingu
Nie ukrywam ,żeby Ocenic nalezy być i przezyć 14 czy 21 dni bo wtedy opinia może być subiektywna
Nie mozna porownywac tez Obiektu i Pobytu
z NFZ ,ZUS KRUS ,PFRON do Pobytu Komercyjnego NAWET w tym samym Obiekcie
Bo niestety ale Pobyt Komercyjny JEST zawsze level wyżej
W tym roku odbyłem 3 pobyty 2 Komercyjne 1 z NFZ
Porównanie
Mozna było by się rozpisywać
rzucać achy i ochy
Nie ukrywam ,że AKTUALNIE zaczynam przywiązywac wagę do ZABIEGÓW
Dziś nie interesuje mnie zabieg na odpieprz
Przepraszam za mocne Słowo
Ale
Niech masaż po serii 10 wizyt ma przyniesie 1% poprawy a nie czas masazu to niejednokrotnie 5 minut od wejścia do wyjścia
Niech masaż podwodny wykonany jest w CZYSTEJ zdezynfekowanej wannie w odpowiedniej temperaturze przez Ustalone 15 minut
Standard pokoju
Nie będę kolejny raz opisywał ,że czasy Hoteli robotniczych i Przepocona pościel-Kołdry koce MINEŁY
Dziś nawet w Prywatnych pensjonatach Dezynfekuje sie po pobycie kołdry
ILE Wytrzymuja u was w domu wasze koldry koce pledy
Zapewne co jakiś czas chociaż je wietrzycie
A gdy usłyszysz ,że materac podkład i kołdra nie była wymieniana od Nowości to Nie dziwię się że w Nocy cos POMIMO prysznica Drapało
Wyżywienie
Zawsze mam przed oczami Obrazem
Dlaczego dziecko w szkole za Obiad -placi a ktoś w areszcie ma prawo Wyboru 2-3 dań
Dlaczego Stawka w Szpitalu Klinice Santorium to 1x a w Więzieniu nawet 3x
Ja Płace podatki a On odbywa karę
chyba powinno być odwrotnie
Co do rankingu Mam swojego faworyta jednak ostani raz w tym obiekcie byłem przed Pandemią
nie mogę tez polecić Obiektu na podstawie czyjejś Opinii
Bo wiadomo gdzie 2 to pojawiaja się nawet 3 lub 4 opinie
Zalezne od pytania
Na dziś na pewno na swojej Liście raczej mam Obiekty których będę unikał
Ale to inny ranking
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Atinko Wojskowy Krynica to już nie to samo sanatorium. Ocena sprzed kilku lat nie jest porównywalna do dnia dzisiejszego. Zmiany niestety na niekorzyść.Atina pisze: 08 paź 2024 10:37 Ja z moich pobytów jako numer 1 oceniam Szpital Wojskowy w Krynicy Zdroju
Ocena dotyczy zabiegów wyżywienia, pokóju taka kolejność oceny ma dla mnie znaczenie
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2018 19:45
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
Tylko tak dla przykładu opisuję co ja rozumiałam i mi na myśl przychodziło (uważam, iż są osoby bardziej kompetentne i więcej wiedzą ode mnie pod tym względem) i mogą podać mądre rzeczy, aczkolwiek szczerze, nie mam w tym względzie koncepcji sprecyzowanej co byłoby konsensusem w temacie..
Jeśli chodzi o mnie, chyba jeszcze nie byłam w takim najlepszym sanatorium... Tak sądzę, ale tam, gdzie byłam, to nigdy nie narzekałam i starałam się zawsze dostosować i by było ok.....
Moja opinia bazuje tylko na pobytach z NFZ - szpitalne leczenie dorosłych, jak z ZUS- u....
Podoba mi się Verano w Kołobrzegu, ale przebywałam tam prywatnie.
Z ZUS ( 2x) i z NFZ ( 1x) - byłam w Wielkiej Pieniawie w Polanicy Zdrój i w głównym budynku i w budynku z boku ( 2x) i byłam bardzo zadowolona, przed 2020 rokiem....
Perła Bałtyku (2x) - najlepszy pobyt zimą w styczniu i w jedynce. Potem wrzesień / październik byłam już nie sama w pokoju i było gorzej, ale warunki pokojów są tam ok..bdb, oprócz chyba 1 piętra, bez balkonów i tych w pokojach koło klimy czy umieszczonych na dachu sprzętów, które huczą ( tak mi jedna Pani starsza skarżyła się w tym roku w wakacje, ciepło było, okna otwarte i słychać pewnie było ten sprzęt).... czasem bywają też problemy z windą... Ja byłam na 5 p.i na 3p. i ok było...Wyżywienie ok..zabiegi ok.- tylko dla mnie brak większej ilości masaży ręcznych kręgosłupa ( dają tylko 2x, a i hydrojety) a reszta ok.. .Obiekt sanatoryjny i położenie ok...bdb...
Jak wynika z moich wypowiedzi wcześniejszych o sanatoriach, zsumując - zawsze coś podoba się, na plus, wiele jest ok.lub może być, ale i bywają minusy, kwestia naszej tolerancji i podejścia..( nigdy nie lubię narzekać, a raczej umiem i staram się znaleźć w tych miejscach więcej pozytywów i naprawdę da się wytrzymać 3 tyg.)...
Opisałam na początku, że tak, ranking ok..
Ale każdy pisze wiadomo z własnego doświadczenia, i jednocześnie np. mógł nie być w wielu miejscach w Polsce, może też nie mieć porównania, a i każdy ma różne wymagania, lub też bez dokładniejszego w podpunktach opisania ciężko określić jednoznacznie taki obiekt.
Owszem, np: Włókniarz w Busku Zdrój jest ok... bdb, byłam 3x..b.zadowolona , ( lecz pytanie , czy dla osób z NFZ mieszkających najczęściej w budynkach A czy B jest ok.. i podoba się?, czy dla prywatnych w A1, też jest ok...?, aczkolwiek różnie też są lokowane osoby, ( czasem i tak bywa, że lokują prywatnych w części A lub B- jak nie ma miejsc w A1, lub w zależności jaką uiszczają opłatę) i też ważne czy w dwójkach , trójkach czy w jedynce). Mnie bardzo odpowiada to miejsce , podobnie też nowa kardiologia w Krystynie, ( koleżanka była 2x i b.zadowolona ) natomiast Włókniarz jest jednym z najlepszych..
Ale jest " ale"- dla pewnej grupy kuracjuszy ważne jest, jeśli chodzi o osoby gorzej chodzące, które mają problem z poruszaniem się i chodzenie tak daleko w przeróżne miejsca na zabiegi to może być w tymże obiekcie to dużą trudnością i kłopotem. Znam osoby, które mają z tym tam trudność, z przemieszczaniem się i zdązaniem,nie mniej jednak dają radę i nawet osoby o wózkach czy uogólniając gorzej chodzące.. Nawet ostatnio spotkałam się, że pewne wybierają wojskowy w Ciechocinku, gdzie jest o wiele bliżej chodzić na zabiegi...
Ja z Włókniarza jestem b.zadowolona i jeśli tam jestem zawsze doceniam zabiegi i jakość na b. dobrym poziomie tam, a szczególnie siarka i borowina... Wielu osobom, które narzekały na chodzenie daleko, przyznaję rację, sama jeszcze daję radę.. ale szczerze może to być uciążliwe.
Trzeba przemieszczając się z pokoju od razu wszystko brać na następne zabiegi i w ten sposób zaliczać 3-4 zabiegi, nie wracając co chwilę do pokoju, ale nie zawsze tak da się jednak... Uważam, że to jest normalne w tak dużym i rozbudowanym obiekcie. Podobnie jest w Verano w Kołobrzegu , z sektora A czy B jest daleko na zabiegi, a z D czy z C, czy F, G- bliżej.
Dawno jak byłam w Kujawiaku , też mi się podobało, ale mieszkałam 2x w części bocznej, gdzie sala kryształowa na I p,, p.103, polecam , blisko kawiarni Dolce Vita.
I tutaj też nasuwa się pytanie, czy jednak też pobyt oprócz obiektu i ogólnych warunków nie będziemy chwalić, bo mieliśmy super warunki w pokoju.... Zabiegi ok.. lubiłam duży basen i chodziłam tam na jogę, taka wtedy była możliwość...
Przypomniało mi się, taki ranking najlepszych sanatoriów można podzielić na obiekty znajdujące się nad morzem i w górach.. i które z nich są najlepsze i są bliżej morza, jak i na pobyty z NFZ i ZUS , które są lepsze obiekty, jak i na prywatne kuracje......Ale pewnie to będzie jeszcze trudniejsze...
Reasumując, może też i powymieniać te dość dobre sanatoria, na dobrym poziomie a nie naj naj najlepsze....! . Wtedy więcej osób napisze .
Miałam dzisiaj w niedzielę czas, Jutro święto od edukacji narodowej to odeśpię, hi..... więc to i owo napisałam , ale myślę, że część ludzi uważa że trudno to jednoznacznie określić,v jakie sanatorium najlepsze i nie każdy ma na to czas i też może nie chcą ludzie zdradzać swoich poglądów, lub wyrazić zdecydowanie opinię swą, bo może ktoś wyśmieje albo będzie uważał inaczej lub też każdemu co innego się podoba i zdania mogą być podzielone..
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 71 razy
- Podziękowano: 77 razy
Moderatorze, przyznaję rację.moderator pisze: 13 paź 2024 21:45 Moi Drodzy, póki co propozycji jak na lekarstwo. Może więc jednak ranking wcale nie jest potrzebny?
Po tym jak forumowicze entuzjastycznie zareagowali na pyt. czy robić ? oczekiwałam dużo zgłoszeń .
Natomiast odzew jest taki jaki jest , a za przeproszeniem pitolenia dużo.
Nie mogę pojąć, że na tak proste pytanie nie można odpowiedzieć , uwzględniając wszystkie za i przeciw
z poważaniem
B.