Planowana podwyżka za sanatorium

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Re: Planowana podwyżka za sanatorium

Post autor: ewasz »

Leon, mnie żadna siła nie jest w stanie zmusić do płacenia za telewizor bo go po prostu nie oglądam...
Wcale nie było mi głupio bo niby dlaczego...
W końcu to moja kasa...
Dziewczyny wykupiły a w recepcji tylko mnie zapytano czy wykupuję...

Przeprawę to miałam w Goczałkowicach ale się nie dałam i trwałam murem za swoją decyzją...
Nie była w stanie przedstawić mi Zarządzenia, że jest przymus...
Byłam zdesperowana na tyle, że oświadczyłam by wystawiono mi zaświadczenie z jakiego powodu rezygnuję u nich z pobytu i dopiero wtedy ustąpiła.

Czajnik i owszem...korzystam więc płacę...

Rano bez kawy nie funkcjonuję... :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Nie mam takich dylematów. Z TV nie korzystam nawet jak jest w pakiecie z pokojem, a pozostałe "dobra",
nawet te nie wymienione we wcześniejszych wpisach, zabieram ze sobą ponieważ zawsze jadę samochodem
więc ich zabranie nie stanowi żadnego problemu. Za to istotnym kosztem moich pobytów są ceny parkingów,
które rosną zdecydowanie szybciej niż koszty dopłat do pobytów w sanatoriach. :(
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak, opłaty za parkingi to drenowanie portfeli...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Wspominacie tutaj o pełnym asortymencie opłat.
Nie ukrywam ,że administratorzy prześcigają się a ich prawnicy MYSLĄ co jeszce dołozyć.
Lata temu będąc w kołobrzeskiej Willi Foruna -Była oplata Servisowa
W jej skład wchodziło
-TV
-Czajnik
-Leżak
-Koc
-Parawan
oraz na życzenie do 2 x wymiana pościeli
Była też co tygodniowa wymiana 2 ręczników

Była to opcja po remoncie chyba rok 2011 czy 2012

Będąc w sanatoriach kołobrzeskich chciano wprowadzic gdy wprowadzono ów słynn..ŁAD
OPŁATĘ Prądową
Opłata za uzytkowanie
Prywatnych telefonów czy komputerów
Ktoś powie to tylko ładowarka
ale nie ukrywam ,że swego czasu była publikowana informacja ile prądu potrafi zabrać zostawiona ładowarka w kontakcie
i niech taki obiekt ma .. 200-300 łóżek
Robi się rachunek

Osobiście nie dziwią mnie Opłaty

Ciekawostka pewna Firma hydrauliczna z Gliwic otrzymala zlecenie obniżenia wody w dolnospłukach z wartości max na 3/4 pojemnika w jednym z obiektów w ..Krynicy
Gdzie rachunek za wodę przyprawił o...

Nie żdziwię się ,że w sanatoryjnych lazienkach za rok-dwa zostana zamontowane liczniki na wodę :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Darek ;) nie idź tą drogą myślową...licznik :lol:
Dodatkowe opłaty póki co nie są zbyt obciążające poza parkingami :roll: tu szaleństwo jak w Kołobrzegu
Podwyżki są nieuniknione...
Fakt coraz więcej osób rezygnuje z pobytów ze względu na wieloosobowe pokoje ...klitki :roll: i nie ma co się dziwić
Człowiek czasami sam ze sobą nie może wytrzymać ;) a co dopiero z obcymi sobie ludźmi :lol:
Awatar użytkownika
mario63
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 sie 2013 12:52
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: mario63 »

...witam, to jest chore, aby w XXI wieku płacić dodatkowo za internet, czajnik, radio, telewizor czy koc!!!..., które powinny stanowić podstawowe wyposażenie pokoju!!.... Ale to chyba jest luksus i tylko w Polsce??!!....
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze: (...)swego czasu była publikowana informacja ile prądu potrafi zabrać zostawiona ładowarka w kontakcie (...)
i niech taki obiekt ma .. 200-300 łóżek Robi się rachunek
Jaki rachunek? :roll:
Ładowarka, która na stałe jest włączona do gniazdka pobiera prąd, ale jest to wartość bardzo niewielka
W stanie spoczynku ładowarka pobiera około 0,1 W. Jeśli przemnożymy tę wartość przez 24 godziny, a później
przez 365 dni, to wtedy otrzymamy wynik równy 1kWh. Aktualne stawki za energię to około 1,1 zł za kWh.
Tak więc miesięczny koszt pozostawienia ładowarki w gniazdku to suma aż 0,09 zł. Jeśli pomnożymy tę kwotę
przez 300 ładowarek to trzymamy rachunek równy 27 zł/miesiąc. Faktycznie nie do udźwignięcia przez obiekt.
Mario, ale przynajmniej wiesz za co płacisz. Równie dobrze można to wszystko wkalkulować w koszty dopłaty
do wyżywienia i zakwaterowania i nie byłoby wtedy żadnych dodatkowych opłat tylko co wtedy z osobami, które
nie korzystają z "luksusów" wymienionych przez Ciebie?
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Dzia_dek pisze: 13 lut 2025 21:28 Nie mam takich dylematów. Z TV nie korzystam nawet jak jest w pakiecie z pokojem, a pozostałe "dobra",
nawet te nie wymienione we wcześniejszych wpisach, zabieram ze sobą ponieważ zawsze jadę samochodem
więc ich zabranie nie stanowi żadnego problemu. Za to istotnym kosztem moich pobytów są ceny parkingów,
które rosną zdecydowanie szybciej niż koszty dopłat do pobytów w sanatoriach. :(
A propos własnego czajnika czy żelazka. Pielęgniarka zaznaczyła, że jest zakaz używania własnych urządzeń tego typu no generuje to koszty dla sanatorium. Był to sygnał... ani się waż mieć własnego :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No i co z tego, że mówi...tak musi bo chcą za to kasę...
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Leon masz oczywiście rację, że personel czasem zabrania używania takich swoich sprzętów jak czajnik czy żelazko.
Oprócz generowania kosztów, znacznie większych niż jakaś tam ładowarka do telefonu czy laptopa, jest jeszcze
sprawa bezpieczeństwa p-poż, szczególnie w przypadku używania żelazka. W wielkiej tajemnicy Wam podpowiem,
że w okresie chłodów zabieram również grzejniczek kolumnowy bo łatwiej go gdziekolwiek schować. Na pobycie
musi być sucho i ciepło. Inna sprawa jest taka, że 90% moich wyjazdów to pobyty komercyjne więc personel na
wiele moich "słabości" ;) patrzy po prostu przez palce.
ODPOWIEDZ