Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Re: Po jakim czasie od powrotu, można składać nowy wniosek d

Post autor: dzi »

Aby wniosek wystawiony przez szpital na kontynuację dalszego leczenia w szpitalu uzdrowiskowym
miało charakter "poszpitalny" powinno być złożony w ciągu 30 dni od wyjścia ze szpitala.
Tak miałem i wykorzystałem 4 lata temu w ramach zwolnienia L4.
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz

Post autor: anezobk »

dzi, nie koniecznie złożyłam po 3 miesiącach i jadę na leczenie poszpitalne i to będzie akurat pół roku.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56

Post autor: dzi »

Rzeczywiście nie ma stałej reguły: siedem lat temu wniosek wypisany miałem jeszcze w szpitalu i czekałem ponad rok na "normalne'" sanatorium.
Podobnie prawie dwa lata temu przy wypisie ze szpitala wniosek i balneolog przydzielił mi sanatorium z oczekiwaniem
18 miesięcy.
Pozdrawiam anezobk :)
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 sie 2010 20:48
Podziękował: 1 raz

Post autor: anezobk »

dzi,odwzajemniam pozdrowienia.
danna55
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 03 lip 2012 19:42

Post autor: danna55 »

Witam,jestem z pomorskiego.
Widzę,że lekarzom ciężko zrozumieć zdanie - wyjazd nie częściej jak raz na 18 miesięcy.
Moja PANI DOKTOR upiera się ,że kolejne skierowanie może wypisać 2(DWA) lata po powrocie .Ale jak to wytłumaczyć swojej PANI DOKTOR ,że przepis inaczej mówi.Dzwoniłam nawet do rzecznika praw pacjenta,ale nie podskoczę lekarzowi.Dlatego staram się od lekarza specjalisty o skierowanie do sanatorium ZUS.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Zgadza się ja dzwoniłam do NFZ i powiedziano mi że można składać dzień po powrocie z sanatorium.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witam wszystkich :D , ewo11- z jakiego jesteś NFZ? To ciekawe co piszesz, że można składać dzień po powrocie! Wiele osób na forum piszę,że mają z tym kłopoty.Ja wrocilam na początku maja, a w lipcu złożyłam kolejny wniosek, bez trudności u lekarza.Teraz czekam na odpowiedz z funduszujestemz dolnośląskiego.Okaże sie z ok. 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
ewa11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lis 2011 19:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: ewa11 »

Iwcia, ja jestem z mazowieckiego, tak mi powiedziano, a dzwoniłam dwa razy, dlatego że mój lekarz też mi powiedział że mam czekać 18 miesięcy od powrotu do domu.Dowiedziałam się też że u nas po zarejestrowaniu czeka się 24 miesiące.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witam :D .Wczoraj, ku mojemu zdziwieniu, ze tak szybko,otrzymalam pismo z NFZ, ze moj wniosek zostal zarejestrowany!!! Nadano mi nuner oraz informację, ze bede czekać ok.22 miesięcy.A więc nie trzeba było czekać 12 czy 18 miesięcy po powrocie.Cieszę sie :D,ewo11-jak napisalaś o tym, ze u Was można skladać zaraz na drugi dzień, to dałas mi nadzieję, ze może... i rzeczywiście! Pozdrawiam i wszystkim życzę tego samego :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Cóz informacje ,które można przeczytac na forum nie zawsze sa Prawdziwe lub INTERPRETACJA co niektorych przepisow ,których NIKT nie zna jest inna.
Jak wczesniej wspominałem w roku 2010 -byłem w sanatorium( układ trawienny) , w 2012 w Szpitalu Sanatoryjnym( ktore to ..przełożyłem zpowodu problemow kardiologicznych z ..2011).
Niestety stan i ilosc chorob czy tez powikłań w Moim przypadku jest dla co niektorych osob nawet zbyt duza.
Choruję na Choroby przemiany materi , kardiologiczne i ..nie tylko.
W maju 2012 byłem w Szpitalu sanatoryjnym na "materię " wczoraj podczas wizyty u Kardiologów i kolejnych konsultacji -Jeden z Profesorów zadał pytanie ?
-Czy po wszczepieniu ..-był Pan na rehabilitacji Kardiologicznej ? -odpowiedź -nie ..prosze o wypisanie wniosku ,został wypisany i wręczony udałem się do NFZ wniosek przyjęto i po krotkiej rozmowie i sprawdzeniu ..danych
-Okazało się ,że .. Chorując na rożne przypadki( jednostki chorobowe ) można Nawet co ..roku korzystać z leczenia poszpitalnegoczy tez sanatoryjnego.
Stąd tak dużo watpliwości ,że % chorych bywa w Sanatoriach/Szpitalach Sanatoryjnych ..co roku
ODPOWIEDZ