Rehabilitacja poszpitalna

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Re: Rehabilitacja poszpitalna

Post autor: kasiula »

Alice poszukałam też i inne takie sanatoria..tylko nie wiem czy mogę wysłać taki wniosek bezpośrednio do sanatorium czy nie do NFZ i oni dopiero mi przydzielą.W zeszłym roku wysyłałam do funduszu poszpitalne skierowanie ?!Pozdrawiam
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice....dzwoniłam do NFZ..i wiesz co mi powiedzieli..że jeśli lekarz czy szpital wyślą mnie na poszpitalne to ten wniosek który już u nich jest i ma przydzielony numer i czas oczekiwania będą połączone w jedno i nie ma że jest i sanatorium i poszpitalne?! Szkoda....sama już nie wiem czy brać to poszpitalne?!Czy czekać na sanatorium w 2015...bo tak mi przypadnie .Pozdrwiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Plusem jest to ,ze szybciej i na L-4 Poszpitalne oczywiscie
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

kasiula bezpośrednio do szpitala,pisałam to wcześniej.I ten wyjazd nie jest zależny od NFZ dlatego dalej czekasz w kolejce na sanatorium.
Nie mylcie leczenia na oddziale rehabilitacyjnym (nawet w sanatorium) ze skierowaniem z NFZ na turnus szpitalny.Nie ma to ze sobą kompletnie nic wspólnego.
A szpital,zgodnie z prawem możesz sobie wybrać sama.
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję Alice.....pozdrawiam bardzo ciepło
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Pamiętaj,ze skierowanie ma być wypisane na druku "Skierowanie do szpitala". Wiele sanatoriów ma druk skierowania na swojej stronie.
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice masz racje..posprawdzałam i dużo sanatoriów ma swoje druki na tak zwaną rehabilitację ogólnoustrojową i to może tylko wypisać specjalista ortopedii itp...może Kudowę wybiorę....sanatorium Bristol....zobaczymy czy mi się w ogóle uda by w szpitalu mi takie gotowe wydrukowane skierowanie wypisali...Pozdrawiam.Tylko nie jestem pewna czy mi to sanatorium co mam nie przepadnie?
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice milczy>>>>zgodzę sie na szpital uzdrowiskowy..choć marzę o Polańczyku raz drugi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Kasiula- tak jak pisała wcześniej Alice - rehabilitacja ogólnoustrojowa na oddziałach szpitalnych jest niezależna od leczenia na skierowanie z NFZ. Także sanatorium na pewno Ci nie przepadnie. Na leczenie w oddziale szpitalnym nieraz czeka się dłużej niż na skierowanie poszpitalne z NFZ. Zależy który szpital wybierzesz sobie sama.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Pozwolę sobie wtrącić trzy grosze.... otóż 3 lata temu we wrześniu byłam w sanatorium z NFZ w trybie normalnego oczekiwania (2 lata), natomiast w pażdzierniku wyjechałam na rehabilitację poszpitalną 4-tygodniową. Jedno nie ma nic wspólnego z drugim. Do tego wszystkiego ZUS również chciał mnie wysłać do sanatorium ale wywinęłam się :D Na leczenie poszpitalne skierowanie wystawione przez lekarza prowadzącego wysłałam osobiście do wybranego sanatorium.
ODPOWIEDZ