Skandaliczne dopłaty do jedzenia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Skandaliczne dopłaty do jedzenia

Post autor: forumowicz »

kociu ty też :lol: :lol: :lol: :lol: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

na pewno dopłacanie na siłę nie ma sensu, zawsze można stanowczo odmówić. Powinna być jako opcja dodatkowa..... na pewno innym będzie przykro patrzeć jak ktoś ma ładniej i więcej. Natomiast każdy powinien być poinformowany o takiej opcji i wybór należy wówczas dla kuracjusza. W sumie to nikt nikomu nie zabroni kupić sobie na mieście owoc, czy kawałek ulubionej wędliny i zjeść na śniadanie czy kolację. Wszystkim się nie dogodzi, ale to wynika tez, że ktoś lubi zjeść więcej a drugi nie potrzebuje.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

Problemem jest to że płacąc te same pieniądze za pobyt w jednym sanatorium kuracjusz chodzi głodny a w drugim z pełnym brzuchem, to samo się tyczy warunków zakwaterowania. Mały przykład:

X.2013 - sanatorium Goczałkowice (opłata ok. 410 PLN) - pokój 2 osobowy a na wyposażeniu ..... radio, 2 talerzyki i 2 łyżeczki, TV za dopłatą (80 PLN), internet za dopłatą (30 PLN), parking płatny (30 PLN), jedzenie przeciętne i niezbyt dużo (-6 kg :lol: )

III.2010 - Dedal w Polańczyku (opłata ok. 460 PLN) - pokój jednoosobowy typu studio a na wyposażeniu ..... TV, bezprzewodowy internet, radio, telefon, lodówka, talerzyki, szklanki, sztućce, cukiernica, balkon, parking bezpłatny, jedzenie bardzo dobre, urozmaicone, wystarczające ilości (0 kg :( ), ognisko. każdy kuracjusz mający urodziny w czasie pobytu dostawał mały torcik do stolika :D

Jak widać za bardzo różne warunki płacimy praktycznie te same pieniądze a uwzględniając dopłaty nawet drożej. W dzisiejszych czasach pewne rzeczy są standardem (TV, internet, łazienka w pokoju). Dlatego moim zdaniem potrzebna jest kategoryzacja placówek i możliwość wyboru kuracjusza w jakich warunkach chce przebywać i za ile. Może wtedy te gorsze placówki próbowały by podnosić poziom swoich usług, bo teraz nic nie robią bo kuracjusz i tak przyjedzie i będzie szczęśliwy że "kochany" NFZ po 3 latach "znowu" dał mu skierowanie ..... ufff ale się rozpisałem
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jestem przeciwny dopłatom a po pobycie w Gracji uważam że nie było takiej potrzeby. Dalekazupy była dopuszczalna. Sanatoria są kierowane przez rróżne osoby. Komercja jest naturalnym zjawiskiem a trudno aby VIP jadł takie monotonne posiłki.
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

Ja jestem przeciwna wszelkim dopłatom.
Oczywiście cześc jest obowiązkowa,ale i tu nie do końca jest adekwatne do warunków.
Moim zdaniem powinno być tak ,że jeżeli są pokoje bez łazienek ,czy nawet umywalek ,do tego wiecej niz 2 osobowe ,
to do czego tu dopłacac .
O jakim standarcie my mówimy jest przeciez XXI wiek.NFZ płaci kase za takie warunki ,
często prywatnym włascicielom,a oni nic nie robią ,zeby było lepiej.
Jeżeli róznica w cenie za pokoj 2 osob z łazienką ,a 3 osob bez,jest 200zł za turnus 21 dni ,
to każdy wolał by dopłacic i mięc komfort ,
Tak samo z wyżywieniem ,każdy dopłaci te 200 zł ,jak mu powiedzą ,że bedzie miał szwedzki stół.
Tylko czy to tak powinno wyglądac .
Osobiscie byłam już w sanatorium ,gdzie było jedzenia pod dostatkiem i dobre ,
a byłam i tam gdzie kłócilismy sie o jedzenie z szefowa na kuchni ,bo było jak dla dziecka w przedszkolu.
Kto ma kase to sobie pojedzie komercyjnie i zapłaci ,ale są pewnie i tacy,
którzy te 200 zł dopłaca, kosztem może wielu wyrzeczeń ,zeby nie być gorszym
i nie siedziec gdzieś w innej sali ,czy przy gorszym stoliku ,
Nie powinno być czegos takiego ,bo z pokojami ,jak są różne to ktoś musi mieszkac i w trójce tez ,
i w tym bez łazienki/jeśli NFZ podpisze umowe/
ale wyżywienie to powinno być jednakowe dla wszystkich bo to można zrobic ,
chyba ze ktos ma diete ,ale też na konkretnej diecie wszyscy maja jednakowe,
a kto ma kase to może sobie pójśc do restauracji,a nie szpanowac w sanatorium
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

dopłaty nie tylko do jedzenia...

Post autor: jacky6 »

tak mnie już od pewnego czasu swędzi klawiatura aby napisać...
bo do kogo są kierowane wnioski, propozycje i pretensje ?
do anonimowego gościa, który się schował za parawan z szyldem NFZ...
i nikt za to nie odpowiada ?

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

w sumie to tak być powinno, że powinniśmy mieć wybór w jakim sanatorium (obiekcie) nas zakwaterują. W danej miejscowości są sanatoria o rożnym standardzie. Przyjeżdżają na kurację osoby o różnej sytuacji finansowej. Czasem za turnus trzeba zapłacić ok. 400 zł a w lepszym budynku ponad 600 zł i dla jednego będzie tanio a dla drugiego drogo. Kwestia jedzenia to już sprawa indywidualna danego właściciela budynku ( często jedzenie jest z jednej kuchni, rozwożą posiłki samochodem). Z praktyki wiem, że i tak każdy robi sobie zakupy w sklepach, bo jeśli chodzi o owoce to jest z tym słabo. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić szwedzkiego stołu.... może kiedyś mnie zaskoczą. Popularne jak pojedziesz indywidualnie a nie ze skierowania. Niestety dostajesz z NFZ skierowanie - jedzie Pan/Pani do.... i koniec kropka. Mozna się odwołać, ale....
W dobie dzisiejszych czasów mogliby wysyłać meilem propozycje skierowania.... na pewno byłoby to miłe i bardziej profesjonalne.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ewiko »

"Miłe i profesjonalne" z całą pewnością , tylko wówczas czekalibyśmy 4 lata bo kto z nas chciałby jechać do zapyziałego sanatorium którego poziom urąga wszelkim standardom. NIKT. To naturalne że chcielibyśmy kurować się w tych najlepszych. I to byłaby naturalna selekcja wszystkich przybytków których prezesi mają KURACJUSZY głęboko w ......
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ale przez to że jest jak jest to funkcjonują sanatoria o kiepskim standardzie. Gdybyśmywybierali te dobre to tamte by upadły albo podniosły standard. W końcu za ccoś biorą kasę. Kolejka z pewnością by się wydłużyła nie powiem...
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: syrenka »

We wrześniu ubiegłego roku byłam w Świnoujściu w sanatorium na rehabilitacji na oddziale rehabilitacji ogólnoustrojowej pobyt opłacany z Funduszu Zdrowia ...doplata do jedzenia 10 zł za dzień x 21 dni ....Ale to byla moja decyzja że chcę tam jechać .Od tego roku dopłata wynosi 30 zł za dzień pobytu ,,,troche dużo ale prędzej pojedziesz niż czekając na przydział z Funduszu ....Cos za coś jak to mówią i piszą ....Pozdrawiam ,,,B,,,,
ODPOWIEDZ