Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Ela46
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 paź 2012 23:45
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 20

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Ela46 »

Ja miałam, komisję 12.10 i dostałam, zasiłek na 5mc, to nie wiadomo,, kiedy i gdzie dostanę skierowanie,, Ale jak będę coś wiedziała,, na pewno, sie podziele informacją;) Pozdrawiam;) :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

sztani pisze:Dobrym przykładem jest emerytowany policjant czy wojskowy . Znam takich co mają 40-45 lat (Byli ze mną na turnusie ) normalnie biorą dobrą emeryturkę i dalej pracują w sektorze cywilnym na umowę o pracę .
Elu emeryt nie dostanie renty :) :) :) :)

Brawo Olu pomysłowości :)

Sztani

... Dostanie !!!

Jeżeli miał opłacane -WARUNKI SZKODLIWE
i pracował w takich warunkach chodzi o hutników i pylice.

Przeszedł na Rentę tzw Szkodliwą to przechodząc na emeryturę dostanie 50% Renty
Znam osobiści Kilku może 3-4 takowych Rencisto-Emerytów ,którzy biorą ..dwa świadczenia ..Niestety sa to dziś już Właściwie ...."Warzywka"

Ale i Zus wycwanił się i rok przed pójściem na Emeryturę .. Zabierał Rentę za warunki SZKODLIWE,aby nie wypłacać dwóch świadczeń.

Tak kilka lat temu ZUS ..załatwił Mojego Ojca
forumowicz

Post autor: forumowicz »

A nie półtora? to się nazywa zbieg świadczeń i dotyczy rent wypadkowych/chorobowych (choroba zawodowa) wypłacanych razem z emeryturą. Ale wtedy pobiera się 1,5 świadczenia. O prawie do dwóch całych nie słyszałam. I w ogóle teraz to chyba bardzo rzadkie zjawisko bo trudno dostać rentę chorobową/wypadkową.
Chociaż nie wiem jak u Was na Śląsku jest, tam może macie jakieś warunki szczególnie szkodliwe. A o wypadek w pracy, taki żeby zaraz na rentę wysłali to teraz chyba też trudno, PIP-a warunków pracy pilnuje, kary dowala za nieprzestrzeganie BHP...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Casandro

Wspomniałem tutaj o przypadku ,który miał miejsce lat temu ..kilka

Renta z tytułu Choroby zawodowej

Była na przełomie wieku przyznawana dość dużo .
Później nastapiła jak zapewne Pamiętasz przy końcu rządów ..SLD dość mocny smród
Było zaangażowane nawet CBA i kilku kierujących na Renty dostało lat kilka do odsiedzenia ..Sławny Instytut Zdrowia w Sosnowcu

Kolejne ekipy próbowały OGRANICZYĆ

Prawdą jest ,że Grupa ludzi związanych z hutnictwem pracujących w warunkach Szkodliwych na przełomie wieku otrzymywała Renty z tytułu Choroby Zawodowej plus dość duże ..dszkodowania .
Sam mogłem otrzymac ,ale miałem inne schorzenia choć DZIS tego załuję

Ludzie mieli przyznane Renty i gdy przechodzili na ...wcześniejszą emeryture do Emerytury mieli doliczane 50% renty
Wiem ,że dziś w roku 2016 JEST to nie REALNE ale sąsiedzi ..Rodziców mają takie świadczenia
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Kto ma rentę przyznaną na stałe to już ma . Kiedyś większość rent związanych z wypadkiem w pracy (lub w drodze do/z pracy bo takie też były) lub chorobą zawodową przyznawano na stałe, dopiero później to się zmieniło.
Mi chodziło o to, że teraz w ogóle trudno dostać jakąkolwiek rentę a już rentę z tyt. choroby zawodowej to ekwilibrystyka. Głównie ze względu na wysokość i to że można pobierać ja razem z emeryturą. I to dotyczy całego kraju, chociaż na Śląsku to pewnie jest najbardziej widoczne. Przypuszczam, że ze względu na przemysł tych chorób zawodowych pewnie tam było więcej więc wniosków o renty statystycznie też.

Trudniej teraz udowodnić, że choroba która się ma, pozostaje w ścisłym związku z wykonywaną pracą, bo oczywistym jest, że zakład pracy będzie się bronił i udowadniał, że stworzył warunki pracy takie, że choroby zawodowej nabyć nie można. Łatwiej pewnie z wypadkami, chociaż tu też mogą być problemy. No i jeszcze orzecznik musi stwierdzić niezdolność w związku z tą chorobą i to jest chyba największy problem. No cóż, oszczędności.

To już mój ostatni wpis.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Pisząc wczorajszy post odniosłem się do normalnie pracujących ludzi a nie osób uprzywilejowanych takich jak górnicy ,hutnicy .Nigdy tym się nie interesowałem . Choć prawem dedukcji jak renta to nie emerytura i odwrotnie. Jednak jak widać moja dedukcja była zła można i to i to :)
W głównej mierze dałem przykład jak można brać emeryturę (będąc młodym wiekowo) i pracować płacąc wszystkie składki aby skorzystać z turnusu rehabilitacyjnego .
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Oczywiście podaliśmy TYLKO wyjątkowe przykłady.
Choć znowu nikt nie wspomniał o 45 letnich górniczych emerytach
Ale to juz do innej zakładki

Generalnie z ogólnych informacji juz dziś nawet sanatorium z ZUS zaczyna byc coraz trudniej dostepne coraz więcej Ludzi odkryło szybsza furkę rehabilitacji ...i DOBRZE
krzysieekKKK20
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 kwie 2015 08:42
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: krzysieekKKK20 »

był ktoś z wielkopolski na komisji ? na jaki miesiąc dawaja i gdzie wysyła ZUS ?
ollalaola
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lut 2013 13:10
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: ollalaola »

A juz po wizycie u lekarza w ZUS :)
Wszyscy bardzo mili, na wejsciu kobieta przydzielajaca lekarzy, rejestratorka poszla i zmienila mi termin wizyty z 8-go listopada na "od reki", sama zalatwila,zebym nie biegala po pietrach. Bardzo zyczliwa. Lekarka tez bardzo sympatyczna, oczywiście koniecznosc rehabilitacji byla sprawa nie podlegajaca dyskusji i skierowala mnie, wedle mojego zyczenia na ambulatoryjna w pierwszej kolejnosci . Potem nastepny pokoj i nastepna zyczliwa osoba. Nie udalo sie na ambulatoryjny w Łodzi, bo koniec roku i juz nie maja miejsc zakontraktowanych, wiec lipa.
Zaczela wydzwaniac do Warszawy o zwroty.
Ciezko , bo musiaałm sie zmiescic do 29 listopada z turnusem 24 dniowym.
Kobieta tak dlugo szukala,ze znalazla mi Uniejów i juz od 2 listopada rano.
Wiec zaraz wyjezdzam z zabiegami, noclegami, wyzywieniem.
Wiec super i niedaleko Łodzi
Wszyscy dzis byli w tym Zusie bardzo, bardzo zyczliwi
Normalnie , jakby to nie ta instytucja byla.
Pozostaje mi tylko szukac miejsca dla psa na czas wyjazdu i skupic sie na swoim zdrowiu.
A przy okazji...jedzie ktoś do Uniejowa od 2 listopada na turnus z ZUS-u?
Pozdrawiam miło.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Czyli można Olu załatwić gratuluje wyjazdu . Bylem pełen optymizmu ,że Ci się uda . Cieszę się z Tobą ja turnus zaczynam od 06.11.
Wszystko co napisałem (doradzając Ci)się sprawdziło . :) :)
ODPOWIEDZ