Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: Rachel »

Ustawa swoje a realia swoje.

Oto przykład -

Osoba chora na padaczkę ma stopień niepełnosprawności "lekki" a zatem pracodawca wg nowych przepisów otrzyma na tę osobę 480 zł dofinansowania z PRFON. Dodatkowo za chorobę przysługuje dopłata 640 zł. Mamy już 1040 zł. Załóżmy, że pensja tej osoby wynosi 2.000, a zatem pracodawca zatrudnia tę osobę za niecały tysiąc, prawda? Teraz proszę znaleźć mi pracodawcę, który dowiedziawszy się o tej chorobie podczas rozmowy kwalifikacyjnej zatrudni ją bez problemu. Nie realne.

Tak jak doradziłam "Dziuni" tak i tu napiszę - jeśli Wasze kalectwo, Wasza niepełnosprawność nie jest widoczna to dajcie sobie spokój z ujawnianiem tego w miejscu pracy. Jak pracodawca to zaakceptuje to "życzliwa" koleżanka, za Twoje dodatkowo wolne dni, Twoje urlopy itd. tak Ci dołek podkopie, że tylko patrzeć jak w niego wpadniesz i przyjdzie Ci dożywać emerytury na zasiłku dla bezrobotnych, oczywiście tylko w pierwszym roku płatnym, dalej już nie.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15

Post autor: dziunia60 »

Masz rację Rachel dlatego wcześnie zapytałam na forum( bo nie wiedziałam) czy osoba niepełnosprawna jest w jakiś sposób chroniona? :(
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

dziunia60 jest chroniona ale w Zakładzie Pracy Chronionej.Wszędzie indziej zależy to od wielu czynników.Mój przyjaciel lekarz pracuje z zachowaniem wszelkich uprawnień i nikt mu z tego powodu żadnych trudności nie robi.Jest jeden minus - nie może brać dyżurów.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Alice myślę , że dla pacjentów jest to plus - nie jest Pan Doktor przemęczony dyżurami i trafniej stawia diagnozy swoim pacjentom .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Chyba zresztą mu wcale tak bardzo na tym nie zależy.Cieszy się,że po udarze mógł wrócić do zawodu,co prawda nie do swojej specjalizacji,ale zrobił drugą i cały czas pracuje.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Alice pisze:dziunia60 jest chroniona ale w Zakładzie Pracy Chronionej.Wszędzie indziej zależy to od wielu czynników.Mój przyjaciel lekarz pracuje z zachowaniem wszelkich uprawnień i nikt mu z tego powodu żadnych trudności nie robi.Jest jeden minus - nie może brać dyżurów.
Nie zgadzam się z Toba Alice. Kazda osoba niepełnosprawna , jeżeli złoży orzeczenie o niepełnosprawności w zakładzie pracy jest chroniona ( winna byc chroniona) i nie ma znaczenia czy jest to Zakad Pracy Chronionej czy nie.
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15

Post autor: dziunia60 »

Chodziło mi o ochronę przed zwolnieniem popartą jakimś paragrafem.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Czy ta dyskusja coś wnosi ? No z pewnością dla osób które znają przepisy i paragrafy ...to nic.Ale dla osób które gubią się w gąszczu paragrafów ,których jest pełno w internecie na pewno poparte przykładami przybliżą choć w części zawiłości naszego prawa w sprawie niepełnosprawności.A czy większość pracuje na umowach cywilno-prawnych...to też nic pewnego.Pewne jest tylko to.. zgodnie z zadanym pytaniem w sprawie ochrony przed zwolnieniem niepełnosprawnego że sama niepełnosprawność takiej ochrony nie daje.A jak by wszystko było takie proste i oczywiste to co by robili doradcy prawni ? też musieli by się przekwalifikować.Życie miłego dnia :) :kwiat:
forumowicz

smuga pisze::kwiat: Kruszynko,Anuś ,lwice forum ;) chciało by się powiedzieć ,,,takie trzy jak wy dwie to nie ma ani jednej ,,, :D :D Pozdrawiam słonecznie :kwiat: :kwiat:
:lol: No no Pani lwico cukrujesz :lol: Wróciłam ze spacerku ok 5 km w mroziku i wietrze syberyjskim.Ok kilometra prosto w twarz i w oczy (a le to lepiej niż po za ) :) potem ze 400 m w lewy bok :lol: potem ze 3 km w plecy i znów w twarz ale to już pod domkiem .Fajnie być jedyną osobą która spaceruje a reszta z politowaniem patrzy zza szyb aut cieplutkich. :lol:
Ale taki spacerek potrafi ostudzić wszystkie emocje .......... :lol:
Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Co tu chłodzić ? Jeszcze z 10 minut i też spacerek.....do domciu ,ale z małymi przeszkodami ;) :lol: :lol: tu sklepik,tam sklepik :lol: :lol:
ODPOWIEDZ