Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: forumowicz »

w torbę to bierz normalnie to, co do sanatorium się bierze. A jeśli chodzi o program to znajdziesz ogólny na stronie ZUS-u . Nie da się wklejać na forum linków więc powiem jak szukać:
zus.pl/prewencja, z panelu po lewej stronie wybierz "prewencja rentowa" i jak już tam wejdziesz to zjedź w dół , tak do 3/4 strony i tam podświetlony na niebiesko znajdziesz temat :program rehabilitacji leczniczej w systemie stacjonarnym. Klikasz , otwierasz pdf i od 28 strony masz program rehabilitacji dla kuracjuszy psyche-soma. To są warunki ogólne dla sanatorium ale będziesz miała w ogóle wyobrażenie o wymogach jakie powinien spełnić ośrodek a skoro są określone wymogi to można przewidzieć działania. Na pewno będzie więcej różnorodnych oddziaływań psychologicznych niż na turnusie z innego schorzenia. A poza tym jak wszędzie, zabiegi, basen.

Myślę, że jakoś specjalnie przygotowywać się nie musisz, pakujesz się jak na normalny wyjazd z basenem i gimnastyką, poza torbą weź dobry nastój i powiedz sobie że wszystko będzie w porządku. Pamiętaj że tam wiele osób jedzie po raz pierwszy. Atmosfera w dużej mierze zależy od kuracjuszy.
kawa74
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 21 paź 2016 10:44
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: kawa74 »

Casandra - bardzo dziękuje za pomoc - znalazłam, przeczytałam i rozjaśniło mi się :)
Awatar użytkownika
Betina71
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2016 08:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Betina71 »

wiesniaczkaela pisze:Ja też jestem ciekawa czym będzie dzielił ZUS w 2017 roku.
Elu ośrodki z ZUS mają podpisane umowy na 2 lata a więc 2016-2017.
http://www.zus.pl/files/Mapka_2016_Loka ... yjnych.pdf
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Dzięki Betina.Myślę że jednak jakieś małe zmiany będą.Od 2017r ponoć Poddębice będą miały prewencje.
Awatar użytkownika
andr58
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2013 11:53
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: andr58 »

Bozena321 pisze:
andr58 pisze:Ja byłem na komisji w Tomaszowie Maz.w Październiku 2016 i na ten rok nie mieli już dla mnie miejsca.Powiedziano mi że już wszystko jest wykorzystane.Mogłem pojechać w styczniu 2017 ale poprosiłem o marzec i jadę od 15 marca do Inowrocławia do Kujawiaka
A czy proponowano Ci inne miejscowości na rehabilitację? Pozdrawiam
Tak proponowali mi Uniejów w styczniu i Aleksandrów Kujawski też w styczniu 2017
Awatar użytkownika
andr58
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2013 11:53
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: andr58 »

wiesniaczkaela pisze:Dzięki Betina.Myślę że jednak jakieś małe zmiany będą.Od 2017r ponoć Poddębice będą miały prewencje.
Poddębice to mają prewencję rentową od dawna bo moja żona była w tym szpitalu 4 lata temu i tam ją skierował Tomaszowski ZUS
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Tak, ale później Poddębice miały przerwę. I nie miały podpisanej umowy.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Przez ostatnie 2 lata nie podpisali umowy z ZUS-em.Mam nadzieje że w 2017 współpraca powróci.
krzysieekKKK20
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 kwie 2015 08:42
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: krzysieekKKK20 »

jest już wykaz placówek na 2017 ?
forumowicz

Post autor: forumowicz »

krzysieekKKK20 pisze:jest już wykaz placówek na 2017 ?
Jeszcze nie ma :)
ODPOWIEDZ