NFZ Małopolska rosnący czas oczekiwania

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
staff
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 20:39
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Re: NFZ Małopolska rosnący czas oczekiwania

Post autor: staff »

Dzięki Alien za odzew-opis.
Może jeszcze 1 pytanie.. miałeś okazję być w Kołobrzegu .. uzdrowisko lub sanatorium, 10 lub pełne 21 dni ..?
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 maja 2016 09:00
Staż sanatoryjny: 11

Post autor: alien »

Staff,tak,byłem w Kołobrzegu czterokrotnie i dwukrotnie w Świnoujściu...po razie w Międzywodziu,Ustce i Łebie. Zawsze po 21 dni. Jeśli miałbym rankingować pod względem atrakcyjności pobytu to owszem Kołobrzeg,ale Świnoujście jednak ma inną atmosferę i spokojniej jest,(nie wspomnę o Ustce i Łebie bo tam jest totalnie spokojnie) ,a jako baza zabiegowa to jednak Świnoujście a potem Kołobrzeg.
A wracając do kolejki,właśnie pojawiłem się na tablicy z numerkiem 17863 i z dopiskiem o przybliżonym czasie wyjazdu 27 miesięcy od daty wpływu ,co daje mi wyjazd w lipcu tego roku (?!) akurat wczasy mam zaplanowane, a wedle moich obliczeń wyjazd nastąpi grudzień 2019 ...ciekawe który termin będzie racjonalny.
Jestem po weryfikacji (23 miesiące) więc mimo dziwnych ,, przepisów wewnętrznych obowiązujących w małopolskim OW NFZ,że o wyjazd z tzw.zwrotów można starać się dopiero po weryfikacji" spokojnie mogę dzwonić i pytać o tego typu dostępność,a po lipcu 2019 dodatkowo będę argumentował wpisem na stronie NFZ o przekroczonym czasie przybliżonym wyjazdu.
Awatar użytkownika
staff
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 20:39
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Post autor: staff »

Alien -gratuluję pozytywnego układu, powrotu do niedługiej już -bądź co bądź- kolejki; gratuluję ! Więc nie jest tak źle.. takie wpisy jak Twój nastrajają optymistycznie.

Przypominam sobie mój 1-szy przydział do sanatorium w 2013r : był wpis lekarza kierującego -miejsce: NAD MORZEM -bardzo tego chciałem; niecierpliwie go oczekiwałem - na tablicy NFZ pojawił się mój przydział: Iwonicz-Zdrój w górach, sanat. 'Górnik'; początkowo ręce mi opadły...
osobiście odwiedziłem siedzibę NFZ w Krakowie. Nic wtedy na szybko nie załatwiłem, ale wypytałem o szczegóły możliwości odwołania się. Doradzono mi skutecznie: wróciłem do lekarza kierującego po 'podkładkę' dlaczego nad morzem (a nie góry), plus dodałem jeszcze swoje pisanie ..i pomogło !
Przesunęli mi co prawda start pobytu z końca października na początek listopada, ale to było już nieważne; ważne, że to był Kołobrzeg-Verano. :)
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Czuję Staff,że przy nowych przepisach jak wprowadzą,ni pisma ni sugestie lekarza kierującego już nie pomogą....
Verano...dawny Węgiel Brunatny...oj się tam działo...jakieś 16 lat temu grywał tam facet z dwiema super kobietkami i dobrze im to szło. :D
kuracjuszkama
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 mar 2019 16:07

Post autor: kuracjuszkama »

dzień dobry,
co mogę zrobić w kwestii powrotu mojego skierowania do ponownej weryfikacji? Złożone w lipcu 2017, do tej pory nie wróciło? Czy można to przyspieszyć, czy też muszę uzbroić się w cierpliwość? Czy jest jeszcze gdzieś gorzej niż w Krakowie?
Dziękuję za każdą wskazówkę.
Awatar użytkownika
alien
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kuracjuszkama,jeśli Twoje skierowanie nie poszło jeszcze do weryfikacji to uzbrój się w cierpliwość. Mój wniosek został zarejestrowany w kwietniu 2017,do zwrotu wróciło 9.01 2019 (czyli 21 miesięcy) ,a wyświetlone na stronie ,że jest zweryfikowane w ubiegłym tygodniu (23 miesiące od momentu rejestracji). Więc jeszcze ok miesiąca-dwóch zanim pojawi się napis na stronie,że skierowanie wróciło do weryfikacji,a Ty otrzymasz pisemko do domu. Nie zapomnij,zgłosić się do przychodni z tym pisemkiem,lekarza kierującego, tak by zmieścić się w 30 dniach.
Przeczytaj parę postów wcześniej,tam trochę opisu jest o zwrotach.
Pozdro all
kuracjuszkama
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 09 mar 2019 16:07

Post autor: kuracjuszkama »

All :)
Dziękuję.
Czytałam poprzednie posty, ponieważ nigdy nie było tak długo, zawsze 18 m-cy, byłam zdziwiona. Ale okazuje się, że teraz to noram :evil:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Ja czekam już 21 miesięcy na weryfikacje,mam numer 25927.Byłam na Batorego zapytać o zwroty,a Pani jak mantrę powtarzała ze po 18 miesiącach będę miała weryfikację,a ja jej mówię że mija mi 21 miesiąć a ona znowu to samo.Dlatego trzeba się uzbroić w cierpliwość.Poprzednim razem wydzwonilam Kielczankę w Kołobrzegu przełom pażdzienika i listopada i było pięknie,mało ludzi,puste plaże.Kupiłam sobie karnet na basen do Arki i codzienne plażą leciałam te pare kilometrów a z powrotem już autobusem bo było ciemno.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Małgoniu , o ile dobrze pamiętam był to rok 2016 :) ja byłam w tym samym czasie , tylko w NIWIE .... tak , pogoda była piękna :D

Weryfikację , jakby nie patrzeć mamy po upływie 18 miesięcy :lol: :lol:

Mnie powiedziano właśnie tak przez telefon :) nie jest zapisane , że już następnego dnia po upływie 18 miesięcy odsyłają nas do weryfikacji :) 22 miesiąc , też jest po 18-stym :)
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Gienia czyli pewnie mijałysmy się na deptaku,albo na tańcach w Bałtyku :D :D
ODPOWIEDZ