Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: aqula »

anusia153 pisze:Nowy czas pracy osób niepełnosprawnych legitymującym się znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności nie będzie przekraczać 7 godzin na dobę i 35 godzin tygodniowo (Dz.U.2014.877 USTAWA z dnia 10 czerwca 2014 r.o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych)
nowelizacja wchodzi w życie z dniem 16-07-2014 r.

Po wejściu w życie ustawy nie będzie konieczne przedstawianie pracodawcy zaświadczenia o celowości stosowania skróconej normy czasu pracy.
I bardzo dobrze. Po tym jak zostało to zniesione, zawsze prosiłam lekarza o wpisywanie w zaświadczeniu, że nie mogę pracować więcej niż te 7 godzin. Jeden robił to niechętnie inny nie widział problemu..
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Podpowiedzcie gdzie pisze o 30 dniach od złożeniu wniosku o orzeczenie o niepełnospr do spotkania z orzecznikiem? :oops: A jesli ten termin zostanie nie dotrzymany to co może zrobic pacjent w takim przypadku by przyspieszyć?
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Na stronach Pełnomocnik Rządu do Spraw Osób Niepełnosprawnych >Instytucje Orzekające - procedury orzekania, tryb i zasady
można przeczytać między innymi :

Termin rozpatrzenia wniosku

Wniosek powinien być rozpatrzony nie później niż w ciągu 1 miesiąca od dnia jego złożenia. W przypadkach bardziej skomplikowanych spraw wniosek powinien być rozpatrzony nie później niż w ciągu 2 miesięcy od daty jego złożenia. O każdym przypadku niezałatwienia sprawy w wyżej wymienionych terminach powiatowy zespół obowiązany jest zawiadomić wnioskodawcę, podając przyczyny zwłoki i wskazując nowy termin załatwienia sprawy. Do terminów nie wlicza się okresów zawieszenia postępowania oraz okresów opóźnień spowodowanych z winy strony albo z przyczyn niezależnych od organu.

Chyba Kruszynko skrócenie terminu na rozpatrzenie wniosku jest nierealne . To są procedury nie do obejścia .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dzięki Anusiu :serce: juz wysłałam info komuś ;) :)
Miłego wieczorka :kwiat: :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki Kruszynko :kwiat: wzajemnie :kwiat: :)
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: sabe50 »

Witam - ja mam taką sytuację z przełożeniem terminu komisji - w 29 dniu od złożenia dokumentów dostałem 2 zawiadomienia/przyszły razem/. Jedno że "wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności nie może być rozpatrzone w terminie ustawowym przewidzianym art. 35 ..... tj w ciągu miesiąca z powodu szczególnego skomplikowania sprawy". Drugie z nowym terminem, w sumie 51dni. Może ktoś wie o co chodzi z tym "szczególnym skomplikowaniem sprawy" ? - pozdrawiam
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Witaj Sebastian
Zapewne chodzi o art.35 § 3 k.p.a
Na załatwienie sprawy kończącej się decyzją urząd ma czas 1 miesiąca ,a termin dla sprawy SKOMPLIKOWANEJ można przedłużyć jedynie o 1 MIESIĄC czyli dwa miesiące od dnia złożenia wniosku . Masz w sumie 51 dni od złożenia wniosku .
A sprawa skomplikowana - może chodzi o konieczności uzupełnienia składanego wniosku z przyczyn formalnych, albo konieczności uzupełnienia składanej dokumentacji, w szczególności medycznej.
Albo mają natłok spraw i rozpatrzenie Twojego wniosku potraktowano jako sprawa skomplikowana.
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

tak,rozumiem, ale na zawiadomieniu jest żeby tylko zabrać dokument tożsamości,nic więcej o innych, dodatkowych dokumentach.Może chodzi o powołanie do komisji specjalisty a oni nie zawsze są "na zawołanie".Ale to tylko takie moje przypuszczenie.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Być może Sabe50 ,jest tak jak piszesz , nie znalazłam wyjaśnienia co oznacza " sprawa szczególnie skomplikowana" . Na razie nie ma uchybienia terminu 2 miesięcy . Musisz cierpliwie czekać . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I jeszcze jedno prawdopodobieństwo. Dopiero na komisji dowiem się że brakuje czegoś w dokumentach, czego uzupełnienie trochę potrwa.Następnie dowiem się że, w ciągu miesiąca zawiadomią mnie o nowym terminie który oczywiście może ulec przedłużeniu ze względu na "szczególne skomplikowanie......." i tak w kółko.W każdym razie dziękuje,i mam nadzieję że tak nie będzie.
ODPOWIEDZ