Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: sztani »

Wniosek nie traci ważności jest ważny bezterminowo ( nie ma do kiedy ważny)a dowód wyrobić to kwesta 2-3 tygodni. Zadzwoń lub podejdż do swojego ZUS i zapytaj tak najpewniejsza sprawa. nie napisałeś czy NFZ (wniosek) ale w temacie Zusowskim.
katekate1976
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 04 lut 2017 13:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: katekate1976 »

witam, jestem zupełną amatorką sanatoryjną. Proszę o poradę. Od wielu lat choruje na kręgosłup kregoszczelina i kręgozmyk, ostatnio miałam pierwszy raz tak poważny ostry zespól bólowy i dostałam 10 dniowe zwolnienie i wniosek o prewencję rentową, oraz skierowanie na operację. Przestraszyłam się ze mam iść do ZUS, nie chodzę na zwolnienia. Ostro trenuje na basenie i zajęcia rehabilitacyjne. Byłam już u lekarza orzecznika i dostałam szpital uzdrowiskowy. W innym pokoju Pani dała mi do wyboru 4 miejsca z różnymi terminami. Wzięłam pierwszy z najbliższym terminem na koniec maja 2017 właśnie Aleksandrów Kujawski. Aha dodam,że wcześniej powiedziałam,że jeśli mam prawo wyboru miejsca to zależy mi na terenie nizinnym i basenie, bo tylko pływanie zdejmuje napięcie mięsni i ucisk. Pani powiedziała w takim razie ze Aleksandów ma basen. wzięłam. Po powrocie do domu zajrzałam do kartki którą dostałam czyli skierowanie i weszłam na strone internetową. Wkurzyłam się, bo widze ze jest tam tylko basenik na aqua fitness, a w mieście nie ma innego basenu, ani innego sanatorium żeby iśc obok. Czy ktoś był w Kolejowym Szpitalu Uzdrowiskowym Aleksandrów Kujawski ?! Czy tam jest tylko mały basenik ? Jeśli jest tylko mały basenik, czy mogę złożyć prośbę do ZUS o inny ośrodek??? Będę wdzieczna za każdą sugestię. Jestem wysportowana osobą, chciałabym dobrze wykorzystać ten czas.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, koledze termin nie pasował, przesuneli mu ponad 3 mies.,lecz miejsce to samo.Ale dzwoń do ZUS i proś,
najlepiej pisemnie.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

katekate1976 pisze:witam, jestem zupełną amatorką sanatoryjną. Proszę o poradę. Od wielu lat choruje na kręgosłup kregoszczelina i kręgozmyk, ostatnio miałam pierwszy raz tak poważny ostry zespól bólowy i dostałam 10 dniowe zwolnienie i wniosek o prewencję rentową, oraz skierowanie na operację. Przestraszyłam się ze mam iść do ZUS, nie chodzę na zwolnienia. Ostro trenuje na basenie i zajęcia rehabilitacyjne. Byłam już u lekarza orzecznika i dostałam szpital uzdrowiskowy. W innym pokoju Pani dała mi do wyboru 4 miejsca z różnymi terminami. Wzięłam pierwszy z najbliższym terminem na koniec maja 2017 właśnie Aleksandrów Kujawski. Aha dodam,że wcześniej powiedziałam,że jeśli mam prawo wyboru miejsca to zależy mi na terenie nizinnym i basenie, bo tylko pływanie zdejmuje napięcie mięsni i ucisk. Pani powiedziała w takim razie ze Aleksandów ma basen. wzięłam. Po powrocie do domu zajrzałam do kartki którą dostałam czyli skierowanie i weszłam na strone internetową. Wkurzyłam się, bo widze ze jest tam tylko basenik na aqua fitness, a w mieście nie ma innego basenu, ani innego sanatorium żeby iśc obok. Czy ktoś był w Kolejowym Szpitalu Uzdrowiskowym Aleksandrów Kujawski ?! Czy tam jest tylko mały basenik ? Jeśli jest tylko mały basenik, czy mogę złożyć prośbę do ZUS o inny ośrodek??? Będę wdzieczna za każdą sugestię. Jestem wysportowana osobą, chciałabym dobrze wykorzystać ten czas.

Tu masz link do Kolejowego; search.php?keywords=szpital+kolejowy+aleksandr%C3%B3wy poczytaj co piszą ludzie

prośbę można złożyć najlepiej zadzwonić i podać przyczynę ( i tak trzeba będzie pismo napisać i podac powód zamiany). termin możesz mieć do 6 miesiecy do przodu od momentu komisji i obecnego przyznania miejsca. Mi poszli na rękę i dwa razy w ubiegłym roku zmieniałem termin jednego wyjazdu . tak ,że bez obaw puki jeszcze mają coś na zbyciu bo teraz chyba już na czerwiec dają przynajmniej w Gdańskim ZUS w Aleksandrowie jest basen ale tylko do ćwiczeń . przeczytalem wypowiedz Dagny. na turnusie nie wiem czy pozwoli Ci lekarz od tak pływać bo zajecia są zlecone rehabilitantowi i on decyduje no chyba ,że w czasie wolnym
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Ja byłam w Aleksandrowie. Jest tylko malutki basenik, nie poplywasz. Jezeli jedziesz samochodem to ew mozesz dojezdzac na basen do Ciechocinka do wojskowego ( prywatnie)
katekate1976
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

bardzo Wam dziekuje za informacje, jutro pojade do ZUS i sie dowiem. spróbuje zmienić miejsce, jeśli się uda z uwagi na basen. Jeśli nie, to czy ktoś jest tu kto ma termin na 26 maja ?! czytam opinie o tym szpitalu uzdrowiskowym i sa tak różne. Kto był i może mi doradzi czy to zostawić czy zmienić na inne miejsce ?!
katekate1976
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Pani AgaC widzę, że Pani była w Aleksandrowie, jak było ? zadowolona była Pani? ja mam zalecenie fizjoterapeuty by dużo plywac, dlatego nauczyłam się plywac na plecach, by wzmacniac miesni brzucha. mam przed operacja schudnąć 20 kg, przytylam tyle po blokadach sterydowych. acha, czy można tam gdzies wypozyczyc rower ? dziękuje z góry za pomoc
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kate, tu mowimy sobie po imieniu;) Jezeli dobrze odszyfrowuję nick to jestesmy w tym samym wieku ;)
A Aleksandrów.... hmmm.... Rehabilitacja nie jest zła, ale mowiac oględnie- bywalam w lepszych sanatoriach. Opisywalamtuz po powrocie moje wrazenia, z pewnoscią odnajdziesz je w dziale" ocen sanatorium ".
Początkowo mojego pobytu niby mozna bylo wypozyczyc rowery ale ich stan byl tragiczny, wiec jezeli jedziesz autem bierz swoj.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mialo byc oczywiście " podczas mojego pobytu mozna bylo wypozyczyc..."
Przepraszam- słownik
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

katekate, pisałaś, że miałaś do wyboru 4 miejsca. Może zorientuj się, gdzie jest basen o lepszych wymiarach. Musisz jednak pamiętać, że z wejściami na basen może być różnie. Często jest tak, że nie można tam wejść, kiedy nam się podoba, bo zajęcia jakieś są albo zabiegi. Różnie. Musisz się nastawić na wejścia komercyjne. Jeśli chodzi o Inowrocław i "Kujawiak" to tam jak już pisało kilka osób gimnastyka na basenie była do 22. O indywidualnym pływaniu można zapomnieć, a zresztą i tamten basen , moim zdaniem za mały i za płytki do intensywnego pływania. Ale w Inowrocławiu są miejsca alternatywne - inne baseny, gdzie mogłabyś iść sobie po godzinach. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ