Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- niebieskookii
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 27 kwie 2013 14:01
- Oddział NFZ: Podkarpacki
- Staż sanatoryjny: 5
Z tego co wiem ,to składa się wniosek do zespółu ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności, i to ten organ wydaje orzeczenia o zakwalifikowaniu do jednego z trzech stopni niepełnosprawności . Decyzja wydana przez ten organ jest podstawą do korzystania z ulg . O komisji w PFRON pierwsze słyszę, może coś się zmieniło ostatnio ?
- Mirabella
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 lut 2012 20:55
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
Ja ci odpowiem ...anusia153 pisze:Niebieskooki o jakiej Ty komisji lekarskiej do PFRON piszesz ?
Z tego co wiem ,to składa się wniosek do zespółu ds. orzekania o stopniu niepełnosprawności, i to ten organ wydaje orzeczenia o zakwalifikowaniu do jednego z trzech stopni niepełnosprawności . Decyzja wydana przez ten organ jest podstawą do korzystania z ulg . O komisji w PFRON pierwsze słyszę, może coś się zmieniło ostatnio ?
Składasz wniosek do PFORN o nadanie stopnia niepełnosprawności.
Dostajesz pisemne zaproszenie na komisję w PFON......tutaj cię badają i podejmują decyzję.
Tak było zawsze .
To moje pytanie : ile jest obecnie organów w Polsce wydające orzeczenie o zaliczeniu do jednego ze stopni o niepełnosprawności ?
Wydawało mi się ,że o niepełnosprawności orzekają : Powiatowe/miejskie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako pierwsza instancja;
Wojewódzkie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności – jako druga instancja;
- Mirabella
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 lut 2012 20:55
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
Wszystkie przywileje i ulgi masz w stopniu umiarkowanym i znacznym.
Z ZUSu przywilejów nie ma.
"Od 1 stycznia 1998 r. podstawą do uznania osoby za niepełnosprawną w rozumieniu Ustawy
o rehabilitacji jest wyłącznie orzeczenie wydane przez powiatowy lub wojewódzki zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności lub orzeczenie lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Orzeczenia innych organów (np. KRUS, wojskowych komisji lekarskich lub komisji lekarskich MSWiA) wydane po 31 grudnia 1997 r. nie stanowią podstawy do uznania osoby za niepełnosprawną w rozumieniu Ustawy o rehabilitacji"
-
forumowicz