Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
bajbus1947
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 29 sie 2014 10:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Jakie zaświadczenie od lekarza na jedynkę?

Post autor: bajbus1947 »

Masz rację kruszynko :) Miłego dnia życzę
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Trzeba próbować ,pytać,uzasadniać-jednym słowem "walczyć "o swoje. ...:)
O swoje prawa pacjenta,kuracjusza.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ilem pisze:Witam czy może ktoś wyjaśnić jakie zaświadczenie trzeba mieć od lekarza aby dostać pojedynczy pokój?
bajbus1947 pisze: czy prośba o jedynkę i zaświadczenie od lekarza rodzinnego wysyła się wcześniej, czy dostarcza się po przyjeździe?
barbara-g1 pisze: należy temat jak widzisz wyjaśnić łopatologicznie, można też inaczej: jak chłop krowie na rowie , a jak nie pomaga pytanie należy zignorować
Robeo pisze:Kolejny temat o tym samym ? Dajcie już spokój...
Robeo pisze:Ja od początku ignoruję :)
Hmm. I to ma być pomoc osób, które mają status "Bardzo Pomocny Kuracjusz" :?: :?
Przecież te pytania mogą być dla kogoś bardzo ważne.
Aż boję się zapytać o cokolwiek. Może lepiej od razu zrezygnować :?: :(
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: sabe50 »

Witam - a co powiecie na taki przypadek, zresztą mój przypadek. Dokształcam się,próbuję się przebranżowić/w tym wieku-szok/. Pierwszy rok ze względu na chorobę zaliczony warunkowo,do tej pory nie wszystko zaliczone,zaraz znowu 3 tygodnie do tyłu z zajęciami,co prawda, na bieżąco będę miał dosyłane materiały do nauki i chciałbym trochę wolnego czasu wykorzystać właśnie na naukę zaległych i bieżących tematów - i co mam powiedzieć na recepcji ? - że chcę 1 bo chce mieć ciszę i spokój - przecież mnie wyśmieją i powiedzą że jestem z kosmosu, albo odwrotnie. A mnie może naprawdę na tym zależy. - a ty CERMIT aż tak się nie ekscytuj.
Awatar użytkownika
bajbus1947
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Cermit pisze:
ilem pisze:Witam czy może ktoś wyjaśnić jakie zaświadczenie trzeba mieć od lekarza aby dostać pojedynczy pokój?
bajbus1947 pisze: czy prośba o jedynkę i zaświadczenie od lekarza rodzinnego wysyła się wcześniej, czy dostarcza się po przyjeździe?
barbara-g1 pisze: należy temat jak widzisz wyjaśnić łopatologicznie, można też inaczej: jak chłop krowie na rowie , a jak nie pomaga pytanie należy zignorować
Robeo pisze:Kolejny temat o tym samym ? Dajcie już spokój...
Robeo pisze:Ja od początku ignoruję :)
Hmm. I to ma być pomoc osób, które mają status "Bardzo Pomocny Kuracjusz" :?: :?
Przecież te pytania mogą być dla kogoś bardzo ważne.
Aż boję się zapytać o cokolwiek. Może lepiej od razu zrezygnować :?: :(
Jako "nowy kuracjusz", bez stażu sanatoryjnego......chyba mogę o coś zapytać , co mnie nurtuje ??????? Nieprzespane całe noce, chodzenie, krzątanie się, czytanie /bo jakoś te nocki trzeba przetrwać/.....do przyjemnych nie należą. A komentarze niektóre są delikatnie mówiąc "uszczypliwe".
forumowicz

Post autor: forumowicz »

bajbus też jestem nowy. Tu na forum i kuracjusz też. Mam jechac do Horyńca, ale na razie szukam w archiwum forum. Tu wolę na razie nie pytac. A pytań całe mnóstwo by sie znalazło. właśnie przez te komentarze tych co to "wszystko" wiedzą. Chociaż jak czytam to mnóstwo osób jest pomocnych. i to jest fajne na szczeście.
sabe, już tak mam od urodzenia, nerwowy jestem. teraz to mówia na to ADHD
Awatar użytkownika
bajbus1947
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Cermit pisze:bajbus też jestem nowy. Tu na forum i kuracjusz też. Mam jechac do Horyńca, ale na razie szukam w archiwum forum. Tu wolę na razie nie pytac. A pytań całe mnóstwo by sie znalazło. właśnie przez te komentarze tych co to "wszystko" wiedzą. Chociaż jak czytam to mnóstwo osób jest pomocnych. i to jest fajne na szczeście.
Ceramit ... wydaje mi się, że już odczułam "to na własnej skórze", może jestem zbyt przewrażliwiona ? Może też zadałam niewłaściwe pytanie? Ale ten temat już był, więc "wskoczyłam z jednym pytaniem " tylko. Lecz pomijając wszystko, dużo ciekawych i nowych wiadomości /oczywiście dla początkujących/ można wyszukać......... :) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: sabe50 »

Cermit - musisz trochę wyluzować - ja też tak miałem na początku,wszystko mnie wkurzało bo chciałem wiedzieć wszystko i to od razu,też miałem już nigdy tutaj nie zaglądać - jedziesz do Horyńca, super, ale pewnie masz jeszcze trochę czasu do wyjazdu,powoli a wszystkiego się dowiesz bez niepotrzebnego obrażania się i denerwowania. Na spokojnie, wszystko z czasem,będziesz wiedział a być tu, na Forum,czytać to co piszą doświadczeni kuracjusze, naprawdę warto - pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Proszę Państwa

Czytam i zastanawiam się czy My z niczego zawsze musimy robić jakiś PROBLEM.
Temat jedynek w sanatoriach był wielokrotnie powielany na tym portalu , może poczytać sobie a może po prostu uzmysłowić sobie pewne sprawy.
Rozpocznę od końca.

Czym jest sanatorium ?
Za Wilkpedią

[bSanatorium[1] – zakład medyczny wykorzystujący walory rekreacyjne, przyrodnicze i naturalne, takie jak: wody mineralne, wody termalne, borowina, ozon, radon, sole mineralne oraz inne czynniki biofizyczne środowiska wywierające korzystny wpływ na organizm człowieka. Sanatorium zlokalizowane jest zazwyczaj w miejscowości uzdrowiskowej o specyficznym klimacie i szczególnych walorach przyrodoleczniczych, przeznaczonych dla osób przewlekle chorych i rekonwalescentów, wymagających rehabilitacji lub utrwalenia wyników leczenia szpitalnego.][/b]

Mamy wyjaśnione znaczenie.
Aby jechać do sanatorium czy szpitala uzdrowiskowego wcześniej musimy lub i NIE być w Szpitalu Klinice

A teraz Ja zadam PYTANIE
Jakie i od kogo należy mieć zaświadczenie ,aby mieć JEDYNKĘ w Szpitalu czy Klinice ?

-Moi synowie jak i wielu z Naszych portalowych Członków Maja Prywatne ubezpieczenia , ale nawet i to nie GWARANTUJE JEDYNKI.

Kolejna sprawa ,która chciałbym wyjaśnić JAKO ten , który miał przyjemność być w nie jednym polskim sanatorium ( ogólna nazwa )
% pokoi jedno osobowych JEST bardzo mały
Dlaczego
Bo koszt pobytu kuracjusza w takim pokoju to STRATA dla obiektu
Średnia dopłata dla jedynki to 600 złotych za turnus a do dwójki to 400 złotych
Mając pokój 10 mkw wolę mieć 800 a nie 600
Ile pokoi dwu osobowych nagle stało się trójkami ( 2 x 600 zł= 1200 a 3 x 450 =1350 plus pozostałe koszty POBYTU )

Średnio NFZ za ZiP za pobyt płaci 2 000 plus Nasze dopłaty do pokoju , TV , klimatyczne etc

A tak już na marginesie są jedynki , ale jak już pisało kilka osób są one TRZYMANE jako pokoje awaryjne jako izolatki czy dla osób ,które SZCZEGÓLNIE wymagają odosobnienia

ps

kilka lat temu będą kolejny raz w sanatorium w czasach kiedy się NIC nie płaciło a i nawet bilet PKP był za fricko Panie pielęgniarki dały mi Jedynkę w ..Kołobrzegu tak byłem 25 kilko młodszy i chudszy po kilku dniach BARDZO CHCIAŁEM dwójkę może dlatego ,że turnus był nie z mojego peselu ale był młodszy o 30-40 lat ;)
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

sabe50 pisze:Witam - a co powiecie na taki przypadek, zresztą mój przypadek. Dokształcam się,próbuję się przebranżowić/w tym wieku-szok/. Pierwszy rok ze względu na chorobę zaliczony warunkowo,do tej pory nie wszystko zaliczone,zaraz znowu 3 tygodnie do tyłu z zajęciami,co prawda, na bieżąco będę miał dosyłane materiały do nauki i chciałbym trochę wolnego czasu wykorzystać właśnie na naukę zaległych i bieżących tematów - i co mam powiedzieć na recepcji ? - że chcę 1 bo chce mieć ciszę i spokój - przecież mnie wyśmieją i powiedzą że jestem z kosmosu, albo odwrotnie. A mnie może naprawdę na tym zależy. - a ty CERMIT aż tak się nie ekscytuj.
Mylisz szpital uzdrowiskowy z wczasami. Nie można mieć jedynki "bo chcę mieć spokój". Tylko względy medyczne są wskazaniem. Albo pozostaje zapłacić za apartament i się relaksować. Na 100% gwarantowany święty spokój. Pytania o zaświadczenie są nie na miejscu, a sami sobie dopowiedzcie dlaczego.
Zablokowany