Idą zmiany. Czy na lepsze?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: ewasz »

Wczoraj zasłyszane w służbach około medycznych :
Jeśli NFZ zlikwidują to zarządcą opieki zdrowotnej ogólnie pojętej będzie wojewoda :shock:
Przejmą cały pakiet :roll: nie wyobrażam sobie jak temu podoła. Myślę jednak, że zatrudni osoby, które są w tej chwli zatrudnione w NFZ.

Pożyjemy, zobaczymy - oby nie wyszło to pacjentom przysłowiowym bokiem :twisted:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Wszyscy widzimy ,że jest ŹLE ,BARDZO ŹLE .
KAŻDY
Odprowadza składki Pracujący emeryci ,renciści a Służba zdrowia jest pod psem.
Kolejki sięgają już terminów nie wyobrażalnych.
Zadam i każdy zada pytanie

GDZIE są Nasze pieniądze.

Lat temu ponad 15 ówczesny Szef śląskiego Funduszu wprowadził karty wszyscy w Polsce je znamy, dlaczego DLACZEGO nie wprowadzono tego rozwiązania w całym kraju.

Odpowiedź JEST PROSTA

OGRANICZYŁO by to KORUPCJĘ w Służbie Zdrowia.

Zamysł był ściągnięty z Bogatych krajów zachodnich -Karta miała być NOŚNIKIEM danych -Pacjenta
TEN ZAMYSŁ BYŁ W ROKU 1999

Dziś mamy rok 2015 i lekarze miast leczyć wprowadzają bo po 15 latach doszło do Ministerstwa ,że można zrobić globalną kartotekę dla wszystkich TYLKO ZNOWU jest problem to co wpisze Kardiolog nie widzi ..diabetolog ZNOWU latam z zaświadczeniami

MAMY internet w Ministerstwie chyba tego nie wiedzą.

CENY

Czy Państwo wiecie ,że w Polsce mamy jedne z najwyższych cen leków w Europie ??
Spożywamy o ponad 40% więcej leków niż średnia europejska !!!

Od 01-09 wzrosła cena INSULINY LANTUS z 75 zł na 125 zł czy taka BYŁA INFLACJA a co z innymi lekami.

JEST Ministerstwo Zdrowia - Zatrudnia X ludzi ,ale jest i NFZ ,który zatrudnia kolejne ...rzesze jak powiedział kiedyś pewien Pan
Nikomu nie potrzebnych gryzi piór.

To w tych dwóch instytucjach giną ogromne pieniądze.

Kolejna sprawa czy ktokolwiek przeanalizował swojego ZiP-a ?

Miałem w tym roku zabieg czy wiecie Państwo ile kosztuje usunięcie dwóch szwów ???
wg ZiP - 275 zł potrzeba do tego ;
1skalpela ,środka dezynfekującego i 1 minuty pracy

Czy wiecie Państwo ile kosztuje pobranie krwi do analizy ?

Do czasu do kiedy MOJE składki nie będą przypisane do mnie ZAWSZE będzie BRAKOWAĆ.
w ministerstwie czy NFZ

W przypadku spersjonalizowania składek i poznania REALNYCH cen USŁUG to Ja będę musiał zebrać pieniądze na wizytę czy zabieg np od tych ,którzy płacą a nie korzystają .

Co do tematu sanatorii

Mając swe składki płaciłbym jako Voucher za pobyt taki na jaki Było by mnie stać a nie jak jest obecnie cena w ARCE jest podobną do ceny w innym ośrodku.

i już na marginesie

NIE WYKORZYSTANE przez danego Pacjenta środki można było by przekazywać a nawet dziedziczyć
Tylko na taki układ chyba żaden rząd w tym kraju na to nie pójdzie
krzycholu
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 wrz 2014 16:19
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: krzycholu »

Co do ZIP-a ostatnio podejrzałem ile kosztuje 20-to minutowy zabieg rozbijania kamieni w nerce
Ile? 936 pln..... W/g mnie o wiele za dużo. .... :evil:
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Największy problem jaki jest do rozwiązania to ujednolicenie cen leków, zabiegów i ogólnodostępnych śwadczeń zdrowotnych. Dlaczego rezonans magnetyczny w Poznaniu kosztuje 800zł a w Łodzi 350zł ? Dlaczego ten sam lek w trzech różnych aptekach różni się ceną 50-200% ? Dlaczego ten sam lekarz kasuje 150zł za wizytę w dużym mieście i 250zł na wsi ? Kto to ogarnie ? Idziesz się zapisać do specjalisty, a tam termin za 3 lata :shock: Jak nie będzie porządku w tej materii, to nie ma co myśleć o kolejnej reformie. Pozostaje życzyć nam wszystkim szybkiego powrotu do zdrowia i duuuuuuuuużo optymizmu :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ewasz pisze:Wczoraj zasłyszane w służbach około medycznych :
Jeśli NFZ zlikwidują to zarządcą opieki zdrowotnej ogólnie pojętej będzie wojewoda :shock:
Znaczy się o zdrówko swych poddanych będzie dbał pan na włościach? A król otrzepuje rączki i pozbywa się "kłopotu" :shock:
Nawet śmiać się sił brakuje.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

I do czasu do kiedy TO MY Pacjenci nie weźmiemy się za to nadal w Służbie zdrowia mówiąc brzydko będzie ..Bur...
Zauważmy zrobiono już porządek u Stomatologów.
Fakt ZLIKWIDOWANO bezpłatna służbę zdrowia i pozostali Tylko Ci ,którzy oferują Na Najwyższym poziomie usługi Widzimy to w okresie ferii ,wakacji jakie mają oblężenie a i My Mamy możliwość dobrych usług.
Wizyta z NFZ na tzw kasę chorych-Materiały prywatne na Fakturę.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz

Post autor: medi »

I mamy więcej szczerbatych ....brawooooo :evil: :evil: :evil: Jest się z czego cieszyć akurat :twisted:
Krzysio010
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 wrz 2015 13:01
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Krzysio010 »

Darku skąd taki przykład ? W Wielkopolsce limity do Twojego opisu ( płacimy tylko za materiały ) skończyły się w II kwartale, a poza tym nie wszystkie zęby NFZ finansował tym sposobem ( tylko te widoczne ) :lol:
Nie uważasz, że to ciut za mało dla naszego społeczeństwa ? idąc tym tropem będzie można wykonać przeszczep prawej nerki na NFZ a lewej za pieniądze pacjenta .
Szpitale unikają kosztownych operacji, bo nie chcą popaść w długi - takie są fakty :(
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Przykładów cenowych można mnożyć :twisted:
- w tym samym ośrodku - rezonans, za który zwraca NFZ kosztuje 465,; zł a prywatnie 800,- :roll: ciekawe jaka to kalkulacja;
- na własnej skórze doznałam szoku względem cen leków nawet 60% zapłaciłam mniej niż w aptece mi najbliższej :twisted:
To jest koszmar by chorzy biegali od apteki do apteki jak ogary za tańszymi lekami, które są w większości na 100%.
Heh szkoda słów i nerwów.
A co do kart to uważam, że gdyby zostały Kasy Chorych to mielibyśmy super tą sprawę rozwiązaną. Niestety wielu ludzi było temu przeciwnych i chyba większość wie dlaczego ;) :P
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: krecik »

Jakoś nie rozumiem czym się podniecacie :shock: . O jakich zmianach piszecie? :shock:
Czyżbyście zapomnieli, że mamy kampanię wyborczą? Teraz jest zwykła licytacja kto więcej obieca. Za miesiąc pewnie nikt nie wspomni o żadnym pomyśle mającym na celu rzeczywistą reformę opieki zdrowotnej. No może coś zrobią, ale nie dla społeczeństwa a dla siebie. Tak pewnie będzie niezależnie kto wygra w tych wyborach.
Dużo zdrówka życzę i pozdrawiam :kwiat:
Zablokowany