Szczawnica Sanatorium Budowlani

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Szczawnica Sanatorium Budowlani

Post autor: forumowicz »

Na Twoim miejscu postąpiłabym tak samo. Mogę Cię pocieszyć, że współlokatorów dobierają wiekowo. Życzę tylko, aby trafiła Ci się osoba w zbliżonym wieku. Jeżeli chodzi o zabiegi, to można sobie przestawiać godziny, a nawet odrabiać. Pozdrawiam i życzę Ci, żebyś był tak zadowolony z pobytu jak ja :)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Nenek, a może zadzwoń i spytaj, czy możesz dopłacić tylko różnicę do jedynki.
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2013 16:31
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: nenek133 »

Niby wszędzie pisze, że studenci są zwolnieni z opłat, bez szczegółów za jaki pokój. Ale jutro z rana zadzwonię do nfz-tu i się spytam. Napiszę czego sie dowiedziałem na forum, może komuś się przyda
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Miałam na myśli, żebyś zadzwonił do Szczawnicy i zapytał, jak to u nich wygląda.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Ida Szczawnicę rozliczenia nie obchodzą.Oni dostają zgodnie z umową za pacjenta.Po prostu studenci będący na utrzymaniu rodziców są zwolnieni z tych częściowych kosztów pobytu takich jakie płaci osoba dorosła w/g stawki.A Fundusz nie płaci za miejsce w konkretnym pokoju (1,2,3..osobowym) tylko za tzw. świadczeniobiorcę.
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Felice, jak wszyscy wiemy, tam, gdzie nie ponosimy opłat, dają nam zazwyczaj pokoje dwu- lub więcej osobowe (pobyt szpitalny, rehabilitacja ogólnoustrojowa). W jednym z sanatoriów spotkałam się jednak z tym, że za dodatkową opłatą (300 zł) otrzymałam jedynkę, to miałam na myśli.
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzwoniłem do nfz-tu i generalnie sprawa wygląda tak że tylko dwójeczkę mam za darmo. Co do kosztów za jedynkę muszę ewentualnie rozmawiać z danym sanatorium.
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Spróbuj więc tak , jak Ci radziłam wyżej. Powodzenia!
nenek133
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Tak dziękuje za podsunięty pomysł, zadzwoniłem na recepcję i Pani mi wszystko tam ładnie wytłumaczyła, jeżeli chcę to tą różnice(około 240 złotych) mogę dopłacić i dostaję wtedy jedynkę. Zapisałem się na jedynkę, chociaż Pani stwierdziła że niekoniecznie muszę tą jedynkę uzyskać. Ale kwota 240 złotych już bardziej mi odpowiada niż 600.

Jeszcze raz dziękuje :)
kuracjusz amator
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 maja 2013 14:07

Post autor: kuracjusz amator »

ruda pisze:Witaj nenek... :kwiat:
Byłam w Budowlanych w listopadzie b.r. i jak wszędzie są plusy i minusy. Plusem tego ośrodka jest baza zabiegowa na dość wysokim poziomie, która zlokalizowana jest w budynku. Młode fizjoterapeutki są bardzo kompetentne i sympatyczne. Jest również ładny duży basen. Ratownicy prowadzący ćwiczenia zasługują na 6. Panie pielęgniarki bardzo miłe. Z lekarzy polecam Panią Agatę. Nie polecam masaży, bo trwają 10 minut i wykonywane przez Henia, to tylko głaskanie. Za dodatkową opłatą się stara ;) Dobre masaże wykonuje Pan Andrzej, ale prywatnie. W ośrodku czynna jest codziennie kawiarnia w której odbywają się wieczorki. Chociaż czasami znudzi się ta sama muza, ale coś, za coś ...nie potrzeba szwędać się po innych lokalach ;) Dużym plusem jest to, że po zgłoszeniu na recepji można wracać po godz. 22 jak również uzyskać przepustkę na wyjazd poza ośrodek w weekend. Pielęgniarki nie chodzą po pokojach i nie sprawdzają obecności. Pełen luzik :D Ośrodek dysponuje dużą ilością pokoi jednoosobowych. Można wcześniej wstępnie, telefonicznie zamówić sobie pokój. Poza jedynkami są dwójki i kilka trójek. Pokoje wyposażone są w telewizor, radio, czajnik, szklankę i talerzyk. Telewizor przez cały turnus kosztuje 15 zł. Parking 100 zł. Pobierana jest również opłata klimatyczna, z którą stanowczo się nie zgadzam :evil: Może w okresie letnim pół biedy, ale zimową porą płacimy za smród gorszy niż w Krakowie :evil: Sprzątanie pokoi odbywa się trzy razy w tygodniu, kosze opróżniane codziennie. Panie pokojowe miłe. Ręczniki wymieniane na żądanie bez dodatkowych opłat. Stołówka i posiłki ...plus i minus. Pod względem ilości, bardzo dużo i smacznie, do czasu, kiedy nie zaczęli przerabiać tego, co nie zjadła komercja. Po interwencji kuracjuszy mała poprawa. Jak się zapewne orientujesz ośrodek Budowlani jest jednym z lepszych w Szczawnicy. O ile będziesz miał jakieś pytania, w miarę możliwości odpowiem :) Pozdrawiam i życzę udanej kuracji :kwiat:
Witaj Wiewióreczko.
To ja poproszę o uzupełnienie informacji o poniższe pytanka:
- czy jest Wi-Fi w ośrodku (kodowane czy nie)?
- czy jest KO-wiec?
- jesli ww nie ma , to czy jest organizacja turystyczna zajmująca się w Szczawnicy wycieczkami?
- czy sa serwowane w ramach zabiegów wody lecznicze?
- czy sa organizowane ćwiczenia z kijkami? Czy mozna je wypozyczyc , za jaką opłatą?

Proszę o wyczerpujące odpowiedzi.
ODPOWIEDZ