A tak się akurat składa, że w tej chwili jestem w sanatorium "Revita" w Muszynie - nie jako kuracjusz ale 5cio dniowy relaksujący się familijnie.Felice pisze:A to już prywatna sprawa każdego sanatorium.Mao komu opłaca się sprzedawać same noclegi.
Można tu sobie wykupić i skorzystać:
- same noclegi
- noclegi plus śniadania
- noclegi + 3 posiłki
- kurację uzdrowiskową ( noclegi, 3 żarcia + 2 zabiegi ).
Zadałem tutaj im pytanie, czy można skorzystać z ichniej bazy zabiegowej na podstawie zlecenia NFZ na zabiegi ambulatoryjne - oczywiście opłacając noclegi i żarełko.
Odpowiedź negatywna - uzasadnienie - nie mają takiej opcji w umowie z NFZ z powodu zbyt słabej puli zabiegowej.
Można tylko wykupić pełny pakiet kuracyjny.
....
Jeszcze kilka lat temu ktoś z mojej rodziny pojechał do Buska z zleceniem zabiegowym od NFZ i zamieszkał na kwaterze prywatnej ( pensjonacie ) - dało się ?
Zastanawiam się jaka jest sytuacja w innych uzdrowiskach / sanatoriach / szpitalach uzdrowiskowych - czy przyjmą do realizacji tylko same zabiegi przy choćby pełnej odpłatności hotelowej ?
I jak znajdzie to przełożenie na przewidywane pokrywanie przez NFZ wyłącznie kosztów zabiegów ?
...
W tutejszym sanatorium jest ca 130 miejsc łóżkowych, obłożenie wg mnie - na poziomie ca 95 %, z zabiegami nie jest tak źle - brakuje ponoć miejscówek do tutejszego masażysty.
...