Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...

Post autor: darek »

90 % samochodów wyprodukowanych po 2010 ma czy miało opcję zestawu głośnomówiącego
Cena średnio 200 złotych DOPŁATY
Ale po co.

Irytujące jest pisanie sms podczas jazdy
To juz jest Mistrzostwo.

Po za tym Ogranicza się prędkość do 30 km -ok ale Dlaczego Nie podwyższa się KAR za używanie własnie telefonów komórkowych podczas jazdy
Dać ostentacyjnie 1000 mandat-Przyjdzie otrzeźwienie.
Jedna z Parti w Sejmie złozyła Projekt w zakresie używania Komórek na przejściu dla Pieszych -ale była czy jest to partia -opozycyjna lub pojawi się sprawa Wolności .

Tak głośne to było co wspomina Hanys z tymi pokemonami czy smerfami na katowickim placu Wolności prawdopodobnie był wypadek i autobus poturboował bo ktoś cos łapało .

Piszecie Państwo o Pieszych zaczyna się Sezon Rowerowy .

Totalna nonszalancją jest lawirowanie na pasach przez rowerzystów lub tak jak ten młodzian dziś wjeżdżanie na Pasy bo ma PIERWSZEŃSTWO .
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Mam zestaw głośno mówiący już od 13 lat, najpierw był dodatkowo montowany w samochodzie a teraz mam fabrycznie zainstalowany.
Bardzo rzadko używam go w czasie jazdy, jeśli mam zamiar zainicjować rozmowę lub odbieram połączenie zwiastujące długą a poważną rozmowę to po chwili zjeżdżam na parking lub bezpieczne pobocze.
Istotnym plusem telefonii komórkowej jest możliwość spokojnego oddzwonienia nawet po dłuższej chwili.
Nawet jak jestem poza domem to tylko odbieram i zapraszam na rozmowę jak wrócę w pielesze.
Choćby nie wiem kto miał jak najbardziej udaną podzielność uwagi to jednak trudniej jest się skupić na rozmowie i przewidzieć zaskakujące zjawiska na trasie.
A wystarczy tylko chwila, mało tego - MOMENT.

:mrgreen: To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:

forumowicz

Post autor: forumowicz »

zestaw głośno mówiący w samochodzie - żona i tesciowa :P ;)
forumowicz

W Naszym Cudownym Kraju, nie można wiele zrobić.
Chcielibyśmy żyć w standardach zachodnich, a w mentalności swojej. Bo tak jest wygodniej.
Chcemy żeby sąsiadowi prawko zabrali bo jeździ pijany, ale jak synka złapią po dyskotece za kółkiem, to jak można, małe dzieci, co on biedny zrobi.
Po drugie, jaki problem jest podwyższyć kary za :
- komórkę w czasie jazdy i nie tylko,
-prędkość,
-za alkohol we krwi,
- i za wiele innych patologii na drogach?
Żaden problem, ale przed wyborami.
A po wyborach? O, nie jest to takie proste. Tu włącza się Nasza mentalność wrodzona i nabyta.
Pomyślmy, ilu posłów musiało by chodzić pieszo, z powodu jazdy na gazie, za prędkość, nie mówię o rozmowach przez komórkę?
A inne dziedziny życia, malwersacje różnego rodzaju, wyczyny rozpuszczonych potomków, zawsze sprawy ucichają, itd,itp.
My się zmienimy, ale to jest proces powolny, i dotyczy pokoleń, i czasu, dużo czasu.
Teraz tylko mieszają w tym co bezpieczne, i pozwoli przetrwać do wyborów.
Życie.
A dlaczego nie można zabrać prawka bezpowrotnie, za jazdę po pijaku?
A dlaczego nie ukarać za prędkość kwotą np 50 000 zł a nie 200zł.?
Ile lat minęło od Naszej Transformacji 1989r ?
Mentalność....
forumowicz

Mentalność. W punkt. Dodał bym jeszcze brak kręgosłupa u dysydentów. I znów tutaj jak w wielu innych sprawach jeśli chodzi o życie i rozwiązania po transformacji powinni być dla nas wzorem tak często wyśmiewani Czesi. Bo często jako naród się z "pepików" czy "krecikow" podsmiewamy prawda? A jest ogrom spraw w których nie dorastamy im do pięt, a jedną z nich jest zmiana mentalności społeczeństwa w zakresie ruchu drogowego. Wystarczyło kilka osób wprowadzających w życie bardzo niepopularne (z punktu widzenia szarego człowieczka) zmiany i zachowanie ludzi na drogach zmieniło się diametralnie. Przestano mówić a zaczęto działać. Szeroka akcja informacyjna plus wprowadzenie i skuteczne egzekwowanie drastycznych kar za łamanie przepisów spowodowało że w ciągu kilku zaledwie lat Czesi " nauczyli się " jeździć tak jak trzeba. Czech nie pojedzie przez miasto 70 bo ma wbite w głowie że kara może być za to równa jego miesięcznej pensji a od "pokuty" nie ma odwołania. Pisze to bo te zmianę widzę na własne oczy mieszkając w pasie przygranicznym i bardzo często podróżując po terenie Czech. Czasem jadąc po prostu mnie to wnerwia no droga pusta a tu jedzie dwóch na czeskich blachach i zamulają 50 na godzinę gdzie ja od zawsze przyzwyczajony do szybszej jazdy. Widzę to też gdy czeski samochod jedzie ulicami moich okolicznych miast i widzę że ludzie się zrzymają na niego bo "zamula" . Nie raz gadam z Czechami i prawie każdy mowi że woli jechać zgodnie z przepisami bo nie stać go na mandat. Nie zaryzykuje utratę miesięcznego wynagrodzenia bo za co będzie żył? Parę lat wystarczyło żeby zmiana się utrwaliła. U nas to też jest możliwe bo Polacy potrafią jeździć tak jak trzeba,wystarczy że przekroczą granicę :) Oj widzę nie raz jak jednemu i drugiemu mistrzowi kierownicy "ktoś" uruchamia "blokadę" pedału gazu tuż zaraz po przekroczeniu granicy państwa . Jak gieroj który jeszcze 5 minut wcześniej ciął ponad 100 przez wioski nagle potrafi jechać 50... Wiec można. Trzeba tylko chcieć.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Masz Hanys 100% RACJĘ .

Swego czasu gdy otwarto "sławny" katowicki tunel pojawili się u Nas znajomi nie z Czech ,ale ze Słowacji.
Jedziemy od strony Mysłowic do SSC -Centrum Handlowego na lajciku jest ograniczenie 70 km .godz jadę pierwszy za mna swoim słowackim wózkiem Znajomy Słowak nagle konsternacja wjeżdżam do Tunelu a Ondreja nie ma cóż muszę wyjechać .
Wiedzieli gdzie się kierować podjeżdżamy pod Silesię ..Pytam się co się dzieje ?
Ondrej mówi mi tam był znak zakaz wjazdu do tunelu samochodów z instalacją gazową !
Podobny jest we wszystkich Centrach Handlowych na parkingach podziemnych.

Czy zauważyliście w Waszych Miastach czy takie samochody wjeżdżaja na te Parkingi ?

Odnośnie Tuneli w Całej Europie JEST zakaz wjazdu do Tuneli Samochodów z instalacją gazową -Nie dotyczy TYLKO w Polsce.

Piszemy tutaj o pieszym na przejściu -A gdzie Edukacja tak Edukacja - gdzie przysłowiowy Pan Policjant na pogadance w Przedszkolu Szkole , Dlaczego nie kontynuowana jest w wieku 10 lat edukacja -Robienie Kart Rowerowych jak było to w latach 60,70, 80 ?
Duzy % Kolizji-wypadków powodują Młodzi ludzie -wtargnięcie wbiegnięcie .
A i Brak znajomości aktualnych Przepisów ruchu Drogowego .
95 % Portalowiczów będzie miało Problem z rowerzysta na pasach -Kto i kiedy ma Pierwszeństwo.
Nie chcę tutaj przytaczać sławnego ostatnio Filmiku z YooTube gdzie rowerzysta jedzie sobie środkiem pasa i blokuje mimo że obok jest ścieszka rowerowa.

Pamiętam jako młody chłopak złapał mnie Ormowiec bo przechodziłem w miejscu nie dozwolonym

Pamiętacie jakie były KARY.

Chyba 50 złotych mandatu plus Niedzielny seans w Kinie i przez 2 godziny chodzenie po ówczesnym Placu Wolności po pasach -BEZCENNE
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Śledzę tą dyskusję i i dziwię się że piszemy tylko o karach,podwyższaniu ich...
Ok to jest sposób,tylko u nas największy problem z kontrolą i egzekwowaniem tych kar jest.Całkowity brak kontroli w miejscach gdzie powinna być stała,szczególnie tych niebezpiecznych. Co z tego,że są mandaty za rozmowy przez komórkę jak i tak większość jadąc rozmawia. W UK system kontroli nie dałby przejechać 10 mil,bo by to wychwycił.A tam punktów jest malutko bo 12 w ciągu trzech lat,a dla młodych kierowców tylko 6.
Mamy przepisy zabraniające palenia papierosów w określonych miejscach...i co z tego? Jeszcze nie widziałam żadnego strażnika miejskiego kontrolującego np przystanki autobusowe. Czyli co? Przepis jest martwy.
I niestety Polak zrobi wszystko,by ominąć przepisy,a nie zmieni trybu myślenia na "będę żył zgodnie z prawem".
Przytaczani Czesi tak do życia nie podchodzą i nie oszukujmy się że wynika to też z tego że czeski policjant jest nieprzekupny,nawet dyskusja jakakolwiek nie wchodzi w grę. Można jak widać.
A jeżeli chodzi o pieszych na pasach to ja uważam,że zdecydowanie więcej wypadków wynika ze strony kierowców,a nie pieszych ,choć i ci też często wyłączają myślenie.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Informacja z netu.

PL 2018 - 285 zabitych na przejściach dla pieszych, 10 % ofiar wypadków drogowych.

:o

Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Skopiowane z ćwierkacza:

Janusz Wojciechowski
‏[email]
12 godz.12 godzin temu
Więcej Janusz Wojciechowski podał/a dalej Maltreting
Według obecnych zasad każde wejście na pasy może być uznane za wtargnięcie, nawet w razie potrącenia przy drugiej krawędzi, po przejściu prawie całej jezdni.
Kwestia twórczej interpretacji.
A zasada powinna być prosta - nie ma złego wejścia na pasy, jest tylko złe wjechanie
.

Amen

forumowicz

GIENIA pisze: 22 mar 2019 11:50
kuracjusz54 pisze: 22 mar 2019 07:43 Z lektury przepisów jasno wynika, że kierowca ma obowiązek zatrzymać się przed przejściem tylko wtedy, gdy jest na nim pieszy. ."
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam :roll: ... czyli trzeba stać i czekać , że kiedyś sznur aut się skończy , lub , aby się samochód zatrzymał , trzeba wejść na jezdnię :roll: ale przecież , wtedy będzie to nagłe wtargnięcie .
A gdzie tak auta jadą sznurem tym bez możliwości wejścia na przejście ?Gienia ? :o
Nie wolno zatrzymywać się jak pieszy zbliża się do przejścia i na nie nie wchodzi .
Kuracjusz54
ODPOWIEDZ