Częstość wyjazdów do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Częstość wyjazdów do sanatorium

Post autor: iwcia »

Witam wszystkich :D
Gosiu 43, czy już złożyłaś wniosek? Ja tez jestem z dolnośląskiego,w maju wrocilam z sanatorium i w lipcu złożylam kolejny wniosek, lekarka nie oponowala. Teraz czekam na odpowiedz z NFZ.Z tego co wynika z Waszych wypowiedzi,czas składania kolejnego wniosku zalezy tylko i wyłącznie od regionu.Piszcie, proszę jak to u Was wygląda? :)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Stokrotko, proszę odpowiedz, czy składając wniosek o sanatorium do ZUS- trzeba wcześniej bywać ma zwolnieniu L-4? Myślę o sanatorium z ZUS już od jakiegoś czasu, ale nie korzystam ze zwolnnień lekarskich mimo przewlekłych chorób kręgosłupa.Boję się, ze to mnie zdyskwalifikuje.Proszę o odpowiedż.
Pozdrawiam :)
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

iwcia podpowiem, aby otrzymac wniosek od lekarza na leczenie z ZUS nie musisz wcześniej bywac na zwolnieniu. Ja podobnie nie korzystałam ze zwolnień i nie wiedziałam wcześniej też ze mozna w tym przypadku skladac wogole taki wniosek. W tym roku złożyłam po raz pierwszy nie bedac na zwolnieniu Złożylam wniosek w czerwcu - komisja po miesiacu i w październiku wyjezdzam do sanatorium. :) Takze podpowiedz sama lekarzowi, który Cie leczy aby wypisał wniosek. Pozbieraj wszystkie swoje wyniki badań na komisje aby bylo ich jak najwiecej, aby uzasadnic celowosc leczenia w ramach prewencji rentowej - najlepiej aby byly aktualne. Pozdrawiam i powodzenia :)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzieki Mariolaa,za podpowiedz,to dobra wiadomość.Teraz czekam na odpowiedz z NFZ, byc może okaże się, że wniosek wysłałam za wcześnie po powrocie i każa mi odczekać rok
lub więcej.Wtedy będę probować z ZUS. Dzieki i pozdrawiam :D .
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A! mariolaa, dodam jeszcze, że to wspaniale, ze tak krotko to trwalo u Ciebie w ZUS.Super, że jedziesz w pazdzierniku :D .Czy wiesz dokąd czy dowiesz sie dopiero przed wyjazdem, tak jak to bywa w NFZ ? Niech Ci ten czas do pazdziernika szybko leci :D .
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

iwcia! Ja też byłam z ZUS --20 marca złozyłam wniosek -dzień po po świętach Wielkanocnych ,miałam spotkanie z orzecznikiem ZUS i w tym samym dniu dostałam do wyboru 3 miejscowości.Nie korzystałam z L4 .
Do sanatorium wyjeżdzałam 31 maja.Pozdrawiam !
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki stokrotko! Myślę,ze mam juz wystarczjace informacje na temat wyjazdu z ZUS :) .A narazie czekam na odpowiedz z NFZ, w połowie sierpnia powinnam juz wiedzieć czy zaczynam odliczać czas ,czy z powodu zbyt krotkiej przerwy odrzucą mój wniosek.Pozdrawiam serdecznie :)
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Iwcia ja podobnie jak stokrotka miałam propozycje wyjazdu - terminy i miejscowości juz zaraz po Komisji w tym samym dniu. Jest z tym dobrze bo można dostosowac sobie termin bo jak sie pracuje to wiadomo jak to jest. Także do lekarza wybieraj sie po wniosek i tak sobie srednio oblicz 3-4 miesiace od złożenia wniosku aby zaplanowac wyjazd. Pozdrowionka.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki mariolaa :D , tak zrobię,ale w przyszlym roku, w tym juz nie będę miala mozliwości,praca :( Pozdrawiam :)
grazia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 sty 2011 10:50
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: grazia »

ja bylam w rabce cztery lata w stecz chciala bym tam powrucic ponownie do tego samego sanatorium a bylo to sanatorium pallace czy jest taka mozliwosc jak to mam zalatwic
ODPOWIEDZ