Ukraina w Obliczu Wojny

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Ukraina w Obliczu Wojny

Post autor: forumowicz »

Chyba nie ma nic bardziej poruszającego niż widok dzieci , Ich strach ,niezrozumienie tego co się dzieje ,pytania na które rodzice nie potrafią znaleźć odpowiedzi .
Kim trzeba być żeby kierować swoją agresję w Ich stronę , dla mnie to także niezrozumiałe .
Pozostanie w Nich obraz śmierci ,zniszczenia , Nie dane Im będzie w wielu wypadkach przytulić się do ojcowskiej piersi .
Co jeszcze możemy My sami zrobić by zakończył się ten koszmar .
Budujący jest widok bezinteresownej pomocy jaką zwykli ludzie okazują ,to jednak nie zetrze łez z oczu dziecka .
A przecież to nie tylko Ci najmłodsi skazani są na ból i cierpienie .
Młodzi chłopcy często nie z własnej winy ubrani w mundury giną w wojnie chorego umysłu , są także dziećmi ,rodzicami czy wnukami ,których śmierć przyniesie ludzką tragedię .

A już czymś nie do pomyślenia są oszuści żerujący na cierpieniu innych i tych z całą bezwzględnością winno się karać .
To już nie są istoty ,które można nazwać człowiekiem .
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Zgadza się Pasjonacie...
Rośnie żal w sercu... 😪
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Rządowe Centrum Bezpieczeństwa

Premier Mateusz Morawiecki podpisał zarządzenie wprowadzające drugi stopień alarmowy BRAVO na terenie woj. podkarpackiego i lubelskiego. Ostrzeżenie ma charakter prewencyjny i jest związane z aktualną dynamiczną sytuacją geopolityczną w Ukrainie oraz wzmożonym ruchem na granicy.
Stopień BRAVO jest drugim w czterostopniowej skali stopni alarmowych i można go wprowadzić w przypadku zaistnienia zwiększonego i przewidywalnego zagrożenia wystąpieniem zdarzenia o charakterze terrorystycznym, kiedy jednak konkretny cel ataku nie został zidentyfikowany.
Jest on przede wszystkim sygnałem dla służb dbających o bezpieczeństwo i całej administracji publicznej do zachowania szczególnej czujności.
Awatar użytkownika
Acik61bis
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2022 14:37
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Acik61bis »

Pasjonat -
W/g mnie - skoro rosyjskie przekazy medialne "latają" (teraz niby zablokowane) w europejskim eterze - to podstawowym obowiązkiem, walką zachodnich rozgłośni jest (nomen omen) bombardowanie przestrzeni publicznej Rosji news'ami z sytuacji na Ukrainie i to łącznie z drastycznymi zdjęciami co dzieje się z ich bandytami "żołnierzami" zwanych.
Jak ludność cywilna rosji nie zobaczy to nie uwierzy (nawet jak zobaczą to gro też nie uwierzy)..... ale ziarno zwątpienia, złości wręcz nienawiści do bandyty mężem stanu zwanym zostanie zasiane!
W Rosji musi nastąpić przewrót wewnętrzny, "pałacowy" - bo międzynarodowy jeszcze więcej krwi może przynieść😔😟🤔
Gość

Post autor: Gość »

I tu się Acik z Tobą w 100% zgadzam :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Chwilę temu rozmawiałem z Kolegą Współpracownikiem z Lublina.
Pośrednio został wyznaczony ,aby dostarczyć na Granicę pomoc jaką na szybko firma zorganizowała wczoraj w biurowcu.
Pojechał -Dojechał i ... BAŁAGAN
50 Organizacji pozarządowych , 50 Stacji TV.
BRAK jakiego kolewiek KORDYNATORA.
Cała Granica zastawiona Autobusami Busami samochodami osobowymi.
JEST SIŁA JEST POMOC
I 1 Strażak
Wiadomo Postawią Boroka niech koordynuje .

Kolega przez znajomego chciał dostarczyć przedewszystkim Odżywki Soki dla dzieci -wiadomo Słodkie kruszy lody.
Z jego relacji stwierdził jedno że tam jeszcze nie ma zagrożenia to CUD.
Ani jednego Namiotu ogrzewanego
Cały jeden wylewający śmierdzący Toy-Toy
Podczas godziny wg Kolegi weszło około 100 może 200 Kobiet z dziećmi
Dziećmi Zmarzniętymi.

A w TVP
News
Premier Morawiecki .....OTOCZYŁ Pomocą
Pytanie tych na Granicy Kogo

Pomoc na Granicy to dzięki LUDZIOM ,którzy sami się Zorganizowali i Niosą Pomoc Tym poszkodowanym

Fakt
Administracyjnie Rząd wspomaga

Ale Kolega zadaje pytanie gdzie to całe wojsko Macierewicza OTK

Dlaczego dziś na trasie pociągu Przemyśl -Tarnów zostały napadnięte Kobiety w pociagu przez Ulubieńców z Młodzieży Wszechpolskiej

Koordynacja i jeszcze raz KOORDYNACJA

Najważniejsze ,że Tworzymy ruchy oddolne
Dziś Znajoma posiadająca Zakład Fryzjerski zatrudniła z Ulicy Panią z okolic Żytomierza - Nawet okazało się że owej Pani w ciągu 1 dnia zorganizowano dla dzieci Przedszkole
W Katowicach jest od niedzieli
To jest ewenement
rybka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 13 mar 2013 15:51
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rybka »

"Pozdrawiam serdecznie wszystkich Polaków. Wy, jako pierwsi, wsparliście Ukrainę, otwierając swoje granice, swoje serca i drzwi swoich domów dla Ukraińców uciekających przed wojną. Hojnie ofiarujecie im wszystko, czego potrzebują, by mogli żyć godnie, pomimo dramatu obecnej chwili. Jestem Wam głęboko wdzięczny i z serca Wam błogosławię!"
Papież Franciszek
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dobry wieczór .
Wydaje mi się że ostatnią rzeczą jaka jest teraz potrzebna ,to słowa krytyki pod adresem wszystkich służb ,organizacji czy wolontariuszy niosących jakąkolwiek formę pomocy .
Sytuacja na granicy jest nadzwyczajna , tam są nie setki ale tysiące ludzi , w większości przerażonych ,ogromnie zmęczonych ,którzy musieli opuścić swoje domy ,rodziny .
W takiej sytuacji nie sposób opanować wszystkiego , osoby pomagające pracują w ogromnym stresie , poświęcają się ,są także przemęczone .
Myślę że nie jest dla Nich budujące ocenianie tej wyjątkowej pracy .
Powoli na pewno uda się wszystko ogarnąć , a my chociaż w taki sposób starajmy się Ich wszystkich wspierać .

Nie chciałbym aby moje słowa sprowokowały niepotrzebne kłótnie i sądzą także ,że nie jest to miejsce na ocenianie pracy osób rządzących .
Ich przede wszystkim powinno się wspierać ,bo niektóre decyzje które muszą podjąć ,wymagają wielkiej determinacji ,czasem trudnych kompromisów .
Osobiście uważam że wszystkie podziękowania i wyrazy uznania płynące z całego świata mówią same za siebie .
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Drogi Pasjonacie

Nie krytykuję tych SETEK Na szybko zebranych WOLNTARIUSZY - z różnych Organizacji.

Ja przekazałem Głos Człowieka ,który przywiózł na przejście graniczne to Czego oczekiwano .
Bodajże na RMF był reportaż i jedna z wolontariuszek podczas rozmowy poprosiła o Odżywki Soczki dla Milusińskich.

Ktoś w Firmie słyszał i podczas Spotkania on-line -ktoś rzucił pomysł Jest w Warszawce Krzysztof z Lublina - Kupmy kilka kartonów tych wyciskaczy dla dzieci.
Zebrało się nagle tyle kasy ,że w pewnych Hurtowniach zabrakło owych wyciskaczy a gratisie jeszcze dostał kilkanście zgrzewek wody dla Dzieciaków Kubuś tych 0,5 l smakowych

On zawiózł to na granicę tak z ulicy a tam Nawet pytał się po drodze Policjanta gdzie Mógłby ten towar dać ale Policjant nie umiał Pomóc
Udało Mu się dotrzeć do znanego Towarzystwa Charytatywnego i przekazać
Fakt był świadkiem że zaraz po złożeniu owe wyciskacze i woda szybko się rozchodziły.

Ja za pośrednictwem Kolegi chciałem tylko poinformować ,że na tym Ogromnym placu był aż 1 TOY-TOY
A ludzie mają potrzeby
Widziałem kilka zdjęć gdzie leżała hałda chyba starych połamanych wózków i fotelików
Krzysztof też ma fotkę Górę łachów - ,których NIKT naprawdę nie weźmie zrzuconych przy rowie

Wydaje Mi się że skoro Polska ma ileś przejść granicznych z Ukrainą -Może wartało by skierować Tą sławną Armię OTK
Wszak tym ludziom wystarczy wydać Rozkaz założyć tylko Kamizelki z napisem Wolontariat i wiele niedogodności było by załatwionych.

Krzysztof wspomniał też a co było pokazane w mediach -Brak koordynacji Tych Ludzi przyjeżdżających po.
Na dobrą Sprawę Każdy dziś może wynajać autokar i wziąść ileś ludzi
Kto wie GDZIE są wyworzeni ?

Już pojawił się Mem
Rolnik z ... weźmie 20 Kobiet
-Zapewni Pracę
czy tylko na roli

Wiem Dmucham na Zimne
Ale dużo może się wydarzyć
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Najezdzcy i Bandyci rosyjscy zmienili taktykę i ostrzeliwują miasta rakietami a są to przeważnie obiekty cywilne,doszło do tego że użyli bomby termobarycznej która jest zakazana konwencjami-pisałem już o LUDOBÓJSTWIE, z jednym z małych miast strzelają do samochodów i przechodniów, chodzą po mieszkaniach i każą sobie otwierać drzwi pod grożbą użycia granatu albo broni maszynowej, plądrują sklepy-tak przynajmniej relacjonował jeden z mieszkańców zdobytego miasta-totalne ZBYDLĘCENIE i brak kontroli przez oficerów-chyba że o to chodzi żeby wprowadzić terror- albo że jest to swego rodzaju odreagowanie za poniesione porażki, do Trybunału w Hadze już wpłynął wniosek o śledztwo i zbieranie dokumentów, co do oblężonego Kijowa- to chyba zapomnieli co robili hitlerowcy ze stalingradem-teraz zachowują się podobnie jak FASZYŚCI, mam nadzieję że sankcje i blokada ekonomiczna uświadomi zwykłym rosjanom że rządzi nimi niezrównoważony psychopata i doprowadził ich do skraju przepaści i pora z nim skończyć bo w przeciwnym razie on w tą przepaść ich po prostu zepchnie :!:
ODPOWIEDZ