Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Re: Po jakim czasie od powrotu, można składać nowy wniosek d

Post autor: forumowicz »

W mazowieckim jest co 18. mies. a po szpitalu szybciej.
forumowicz

lekarka powiedziała mi, że po powrocie, mogę od razu na nowe składać.
forumowicz

Robercik pisze:lekarka powiedziała mi, że po powrocie, mogę od razu na nowe składać.
"Mogę od razu na nowe składać" , tak, mogę, ale zostaną przyjęte na stare, czytaj zwrócone. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
barba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2011 17:27
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 16

Post autor: barba »

Witajcie :P Ja jestem z Śląskiego NFZ, Wróciłam z sanatorium w czerwcu 2012r i dzisiaj byłam prosić o wypisanie nowego wniosku.Lekarka powiedziała ,że dopiero po roku ,bo odeślą,ewentualnie można spróbować po Nowym Roku,to może już przyjmą. Wszystko to dziwne ,bo moi znajomi co byli ze mną już poskładali i czekają na kolejke ;) To pewnie zależy od NFZ, pozdrawiam.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Barba, to zależy od NFZ, a także chyba od lekarza. Ja juz wczesniej o tym pisalam,jestem z dolnośląskiego i po dwóch miesiącach od powrotu złożyłam ponowny wniosek, który został przyjęty. Poczytaj poprzednie posty w tym temacie, tam pisza osoby ze śląskiego. :)
barba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 gru 2011 17:27
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 16

Post autor: barba »

Witam.Myślę,że to zależy od lekarza.Moja lekarka nie chce wypisać,bo jak twierdzi i tak jej to zwrócą.W przychodni obok wypisują bez problemu,.No cóż to zależy od kaprysu lekarza:)pozdrawiam. ;)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witaj barba :) Współczuje Ci lekarki, która woli dmuchać na zimne.Cóż, pozostaje Ci czekać do nowego roku.Nawiasem mówiąc, nie wiem skąd bierze sie u niektórych lekarzy przekonanie, że trzeba odczekać rok.Spróbuj zaraz na początku roku,nie powonno być problemu.Powodzenia :D
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Po jakim czasie od powrotu,można składać nowy wniosek do

Post autor: biedroneczka »

Witam. W moim NFZ w woj. łódzkim przyjęli wniosek po trzech miesiącach od powrotu z sanatorium. Lekarz POZ nie robił żadnego problemu z wypisaniem wniosku na kolejny wyjazd.Tak naprawdę to zależy wyłącznie od lekarza czy zgodzi się wypisać kolejny wniosek czy nie 8-). Nie ma wyraźnych wskazówek z NFZ po jakim czasie można złożyć następny :) . Pozdrawiam
Bietka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2010 21:52
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Bietka »

Przepisy, które przeglądałam (strona NFZ) nic nie mówią o terminie składania wniosków a jedynie o terminie ponownego wyjazdu, który nie może być wcześniejszy niż 18 miesięcy od powrotu. Przepisy w każdym NFZ muszą być jednakowe, mnie też lekarka coś mówiła o zwrocie przez NFZ ale gdy wykazałam się wiedzą o czytanym rozporządzeniu bez problemu wypisała mi skierowanie tuż po przyjeździe. (Mazowieckie). Trzeba mieć argumenty a nie informacje z gatunku jedna baba drugiej babie...
forumowicz

Wszyscy którzy piszą,że wniosek można składać zaraz po po powrocie z sanatoriummają absolutną rację! tak stanowią przepisy .Trzeba to lekarzom mówić jak Bietka :) a jak nie pomaga ,wydrukować i zostawic do czytania. :evil:
ODPOWIEDZ