Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?
-
forumowicz
Asik pisze:mix, masz rację - warto zobaczyć "Orle Gniazda". Niedawno byłam w Będzinie i widziałam jedno z nich. Niesamowite wrażenie robi to stare zamczysko. Podobno nie został wiernie odbudowany...choćby okrągła wieża, która pierwotnie była znacznie wyższa. Szkoda tylko, że nie mogłam zwiedzić wnętrza zamku. Może kiedyś to nadrobię...
Asik, jak będziesz następnym razem w tych okolicach, to daj mi wcześniej znać...,załatwię wycieczkę do podziemia w jednej z kopalń w Bytomiu i pokaże Ci piękny pałac w Pszczynie, związany z historią pięknej księżnej Daisy, słynącej z nienagannej figury. A dla miłośników złotego trunku z pianką polecam "Muzeum Piwowarstwa" w Tychach.
-
forumowicz
"Czy jest jeszcze gdzieś prawdziwa ta wieś, zielona, pachnąca lnem,
Z ulami wśród łąk, z garnkami co schną na płotach do góry dnem.
Z chatami wśród pól i z mlekiem na stół, z żelazkiem, co duszę ma.
Czy jest jeszcze gdzieś prawdziwa ta wieś, wesoła, spokojna wieś,
Gdzie kisi się barszcz, gdzie w piątek na targ, furmanka porankiem gna."
-
forumowicz
-
forumowicz
Ewiko, piszesz o pięknych miejscach które znam. Na tym samym szlaku...,papieskim, co Kalwaria Zebrzydowska i Lanckorona, znajdują się Łagiewniki i Wadowice. Dla bardziej uduchowionych ,czy też z bardzo "poharataną" duszą, pragnących zastanowić się nad sobą i szukających wyciszenia i modlitwy, polecam klasztor Karmelitów Bosych w Czernej k/Krzeszowic z możliwością odbycia rekolekcji. Na pewno warto zajrzeć do Opactwa Benedyktynów w Tyńcu czy klasztoru Kamedułów na Bielanach ( kobiety mogą wejść poza mury klasztoru tylko kila razy w roku ). Jest tego sporo...pozdrawiam..ewiko pisze:Oj, ale ze mnie GAPA. Wszystkim którzy będą w Krakowie bądź w Kalwarii Zebrzydowskiej gorąco polecam odwiedzenie Lanckorony.... Prześliczne miasteczko z duszą, drewniana zabudowa...... sielsko, anielsko. Miłego wieczoru.
-
forumowicz