Wyjazd przed zakończeniem - koszt

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Re: Wyjazd przed zakończeniem - koszt

Post autor: yona »

Alice, szanuję Twoje zdanie i rozumiem sytuację kiedy szukasz tylko rehabilitacji ( może jesteś na zwolnieniu lekarskim czy rencie/ emeryturze)... Ale weź pod uwagę, że są osoby, które jadą w ramach urlopu taki jest wymóg i częściowo ponoszą koszt pobytu. Piszesz urlop każdy spędza jak chce, ale czy na pewno.? Mam skierowanie do sanatorium, którego nie dostane inaczej jak za urlop . Nie mogę więc w ciągu roku "szaleć" z tym urlopem tylko rezerwować go na czas sanatorium, a jeżeli okaże się, że zamiast uzdrowiska czyli odpowiednich walorów środowiska ma zafundowany plac budowy , dymiący komin , drogę szybkiego ruchu pod oknami lub złe zabiegi, lub po prostu źle znoszę klimat to okazuje się, że nie mogę przerwać turnusu bo będę płacić za te niewykorzystane dni. Pracodawca płaci mi za urlop podczas którego mam wypocząć i nie da mi drugiego. Zgadzam się, że Urlop wykorzystuję jak chcę ale okazuje się, ze nie mogę przerwać turnusu bez dodatkowych kosztów czyli kary. Czy nie uczciwiej było by na stronie sanatorium , uzdrowiska lub w inny sposób poinformować kuracjusza o niedogodnościach okolicy czy miejsca? Aby mógł zwolnić miejsce osobom, którym może to nie przeszkadza ?
Każdy z kuracjuszy - jak myślę- kto jedzie do sanatorium uzdrowiskowego liczy na poprawę zdrowia w dobrym miejscu, a nie stratę czasu. Rehabilitować można się również w domu , lub ambulatoryjnie - dochodzić na zabiegi, basen. ;) Wszak i w uzdrowisku często na zabiegi trzeba dochodzić. Wiec po co w ogóle te uzdrowiska są, wytłumacz mi proszę? :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

yona przecież zawsze możesz wziąć urlop kiedy chcesz,wybrać miejscowość jaką chcesz,standard pokoju zgodny z oczekiwaniami....i skierowanie na zabiegi.Ambulatoryjne możesz realizować w dowolnym miejscu w Polsce.
Mnie osobiście urlopu byłoby żal na sanatorium,wolę inny rodzaj wypoczynku.Mazury,cisza,spokój las i jezioro z zakazem używania silników,lub góry,ale nie w Zakopanem.
Chciałabym być tak zdrowa,bym nie miała potrzeby wyjazdów do sanatorium,a raczej w moim przypadku do szpitala uzdrowiskowego.
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

Alice - dzięki za dobrą radę, warta rozważenia. Ale chyba obiegło się nam trochę od tematu ;) :D
ODPOWIEDZ