Nie ma żadnego obciążania finansowego za nie zwrócenie skierowania i rezygnacji z wyjazdu ..Po prostu skierowanie traci ważność .O następny wyjazd trzeba ponownie składać wniosek i znów odczekiwać od początku w kolejce .Życzę zdrówka i pomyślności.chorowitks pisze:W dalszym ciągu czekam na odpowiedz, czy zostanę obciążony, jakąś karą finansową, jeżeli nie zwrócę skierowania do NFZ i nie wyjadę do sanatorium. Czekam jeszcze, bo wierzę w cuda i wiem, że małżonka tam ze mną musi być. jeżeli okaże się jednak, że nie damy rady i skierowanie przepadnie to co???? Proszę o odpowiedź w tej sprawie. Nie chcę zwracać skierowanie, bo coś mi podpowiada, że wszystko będzie ok. Miał ktoś taki przypadek - błagam o pomoc!!! Ile wynosi kara????
Rezygnacja ze skierowania do sanatorium
-
forumowicz
Re: Rezygnacja ze skierowania do sanatorium
- chorowitks
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 26 gru 2011 11:16
- chorowitks
- Pomocny Kuracjusz

Serdeczne dziękismuga pisze:Nie ma żadnego obciążania finansowego za nie zwrócenie skierowania i rezygnacji z wyjazdu ..Po prostu skierowanie traci ważność .O następny wyjazd trzeba ponownie składać wniosek i znów odczekiwać od początku w kolejce .Życzę zdrówka i pomyślności.chorowitks pisze:W dalszym ciągu czekam na odpowiedz, czy zostanę obciążony, jakąś karą finansową, jeżeli nie zwrócę skierowania do NFZ i nie wyjadę do sanatorium. Czekam jeszcze, bo wierzę w cuda i wiem, że małżonka tam ze mną musi być. jeżeli okaże się jednak, że nie damy rady i skierowanie przepadnie to co???? Proszę o odpowiedź w tej sprawie. Nie chcę zwracać skierowanie, bo coś mi podpowiada, że wszystko będzie ok. Miał ktoś taki przypadek - błagam o pomoc!!! Ile wynosi kara????
-
forumowicz
TAK
Jednak trzeba pamiętać o kilku kwestiach w zależności kto wystawił nam skierowanie na turnus/rehabilitację.
Rezygnacja z wyjazdu do sanatorium finansowanego przez NFZ.
Pacjent/kuracjusz/chory jeśli zrezygnuje z lecznie w sanatorium musi jak najszybciej się da powiadomić NFZ o rezygnacji ze skierowania z wnikliwym uzasadnieniem decyzji. NFZ pilnuje wnikliwie tego typu zobowiązań gdyż nie można zapomnieć że na jedno miejsce w sanatorium czeka nawet po kilkadziesiąt osób, wiec zgłoszenie tego jak najwcześniej ma duże znaczenie dla osoby chcącej tak samo najszybciej znaleźć wolne miejsce. . Jeśli Twoja rezygnacja z wyjazdu będzie zasadna, np wydarzy się wypadek losowy, nagłe zachorowanie potwierdzone zaświadczeniem lekarskim, NFZ wyznaczy nowy termin Twojego leczenia w sanatorium. Jeżeli zaś NFZ uzna, że rezygnacja była nieuzasadniona, chcąc pojechać do sanatorium w przyszłości będziesz musiał ponownie starać się o uzyskanie nowego skierowanie od lekarza prowadzącego, składać wniosek w NFZ i oczekiwać na przyznanie wyjazdu do sanatorium. ..."
Ale rozumiem że co NFZ to swoje zasady?
Mój ma normalnych ludzi i ja nie miałam problemu z rezygnacją i z weryfikacją itd.
Takiego NFZ życzę innym ,chociaż jak czytam tutaj
Zyczę spotkania tylko takich
-
forumowicz
Natomiast w przypadku nieuzasadnionej rezygnacji bądź zwrócenia skierowania po terminie rozpoczęcia turnusu lub braku jego zwrotu, pacjent może ubiegać się o wyjazd do uzdrowiska dopiero po roku od daty proponowanego, a niewykorzystanego wyjazdu...""
wyznacza nowy termin wyjazdu do uzdrowiska.....nie każe składać wniosku od nowa
- chorowitks
- Pomocny Kuracjusz

- Ida
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 sie 2010 11:08
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 13
- Podziękował: 1 raz
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Jak nie zwrócisz,to będziesz czekał trzy....bo możesz złożyć dopiero rok po rezygnacji.chorowitks pisze:Jeszcze raz wszystkim dziękuję za rady. Jak już pisałem przesunięcie terminu nic mi nie da, ponieważ pracuję w szkole i urlop mam tylko na wakacjach!!!!! W następne wakacje badania będą już nieważne (będzie 2 lata od złożenia wniosku). Więc teraz skierowania nie zwrócę, bo może akurat uda się wyjechać - a jak zwrócę to wyjazd automatycznie sobie zablokuję i tak czy tak będę czekał następne 2 lata. Pozdrawiam i idę z żoną na spacerek![]()
![]()
bo piękna pogoda
Jak zwrócisz z uzasadnieniem i napiszesz,że chcesz wyjechać za rok to wniosek po prostu wyślą do lekarza do weryfikacji.
- chorowitks
- Pomocny Kuracjusz

- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
Podoba mi się, że zmieniłeś swoje stanowiskochorowitks pisze:Dzwoniłem do NFZ i zwracam skierowanieKtoś skorzysta, życzę zdrowia bo to najważniejsze w życiu
![]()
![]()
W końcu nie żyjemy tylko dla siebie
Pozdrawiam