Iwonicz Zdrój od 20.06.2013

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Re: Iwonicz Zdrój od 20.06.2013

Post autor: Sloneczko »

Jeden wieczór mnie tylko nie było i tyle spraw się wydarzyło tutaj na temacie Iwonicz Zdrój :D :D ładnie , ładnie...tab beze mnie psocić??? No dobra ale teraz na temat :lol: :lol:
Iwonicz Zdrój – piękne uzdrowisko na Podkarpaciu Bardzo cieszę się, że pojadę i zobaczę. Nigdy nie byłam w tej miejscowości, ale byłam niedaleko..... w Rymanowie Zdroju ,u znajomych, którzy obecnie mieszkają w Kielcach. Sprzedali swój piękny dom i przeprowadzili się na stare śmieci :D . No tereny są piękne. Mam propozycje :D :D Może każde z nas zaczerpnie jakieś wiadomości na temat fajnych miejsc w Iwoniczu, które możemy zwiedzić i na temat naszych sanatoriów. Ja będę w Białym Orle, więc w chwili wolnej postaram się coś na ten temat opisać. Zgadzacie się??? No to fajowsko :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Muzeum Marii Konopnickiej, muzeum nafty- wszystko niedaleko Iwonicza! Solina (wiadomo), fabryka kolorowego szkła w Rymanowie,. Warto wybrać się do Krosna do sklepu ze szkłem (jakby kielonków brakło). :lol: Mozna przedreptac szlakiem z Iwonicza do Rymanowa, tylko trzeba wybrać szlak z widokami, ja poszłam bodajże tym najtrudniejszym i najdłuższym- ale przez sam las, zatem zero podziwiania krajobrazów. Tyle moge podpowiedziec..no i oczywiscie codzienne zwiedzanie Krakowiaka...i tym podobnych "muzeów" :)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jovanka :kwiat: myslę, ze każdy z nas, którzy mamy sie spotkać w Iwoniczu cos wymysli. Znalazłam taka informacje w necie :„Do warzelni soli” (4 km, szlak zielono-biały) prowadzi doliną potoku Bełkotka do jego źródła. Bełkotka to pomnik przyrody, najstarsze opisane źródło w Iwoniczu, z bełkocząca wodą. Nad źródłem pomnik Wincentego Pola z jego wierszem o Bełkotce. Dalej ścieżka prowadzi drogą leśną do wsi Lubatówka, skąd poboczem drogi asfaltowej do warzelni soli. Od lat 70-tych XX wieku w Lubatówce produkuje się metodą odparowania solanki sól iwonicką. Uwielbiam chodzenie, spacerowanie :D więc dla mnie 4 km to pryszcz :D a może warto zobaczyć tą warzelnię soli????
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

cytuję dalej:źródełko, z którego pęcherzyki gazu wydobywają się, wydając przy tym odgłos bulgotania, od czego nazwano je Bełkotką. Wedle legendy ulatnianie się łatwopalnego gazu i charakterystyczny odgłos pochodzą od pioruna, który swego czasu wpadł do sadzawki i próbuje się z niej bezskutecznie uwolnić. Źródełko znajduje się na zachód od centrum uzdrowiska. Obudowane jest kamiennym murkiem z obeliskiem, na którym znajdują się podobizna Wincentego Pola i tablica z jego wierszem poświęconym Bełkotce.

Awatar użytkownika
MARIOLA69
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2013 21:16
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: MARIOLA69 »

Dzien dobry :kwiat: nie chce sie za bardzo wtracac,ale wescie pod uwage to,ze nie kazdy
kto jedzie do senatorium moze az tak dużo spacerować.Może byc tak,iz jego lub jej doliegliwosc
nie pozwola na długie chodzenie ..lub tym podobne.Bo skoro jedzie do senatorium to w jakis sposob jest obciążony.
Każdy z nasjedzie tam w celu podreperowania swojego zdrowia.więc trzeba być obiektywnym :kwiat:
Ja będę chodziła sobie na spacery po Parku w Busku..bo tam nie ma az takich mozliwosci zwiedzania.. :D
no i nie wiem czy będę z kim,bo niestety na Busku panuje wielka cisza :oops:
Awatar użytkownika
deremi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2013 19:03
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: deremi »

Witaj Słoneczko :kwiat: . Widzę, ze naprawdę profesjonalnie przygotowujesz się do pobytu w Iwoniczu. Pozazdrościć koleżance można tej werwy. Ja tak sobie myślę, że w sumie to co robisz Słoneczko , to chyba już i za mnie wystarczy :oops: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
deremi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Mariolka- Ale przecież to nie są zajęcia obowiązkowe- Kto chce, to się będzie pisał na to - kto nie chce lub nie może.... trudno. Słoneczko szuka i proponuje- my się na to zgodzimy lub nie. Wolny kraj :) :) :)
Awatar użytkownika
deremi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A propos Bełkotki. Ciekaw jestem, czy nazwa czasem nie została zaczerpnięta od sposobu wysławiania się jakiegoś kuracjusza po kilku głębszych??? :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

MARIOLA69 pisze:Dzien dobry :kwiat: nie chce sie za bardzo wtracac,ale wescie pod uwage to,ze nie kazdy
kto jedzie do senatorium moze az tak dużo spacerować.Może byc tak,iz jego lub jej doliegliwosc
nie pozwola na długie chodzenie ..lub tym podobne.Bo skoro jedzie do senatorium to w jakis sposob jest obciążony.
Każdy z nasjedzie tam w celu podreperowania swojego zdrowia.więc trzeba być obiektywnym :kwiat:
Ja będę chodziła sobie na spacery po Parku w Busku..bo tam nie ma az takich mozliwosci zwiedzania.. :D
no i nie wiem czy będę z kim,bo niestety na Busku panuje wielka cisza :oops:
Mariolka :kwiat: masz oczywiście rację...ale może znajdzie się ktoś kto będzie mógł pójść ze mną na długi spacer...aż 4 km, a drugiego dnia moge dreptać w miejscu w parku :lol: lub przesiedzieć pół dnia na ławce z kimś, kto nie może chodzić aż tyle km. Damy sobie radę...na pewno :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

deremi pisze:A propos Bełkotki. Ciekaw jestem, czy nazwa czasem nie została zaczerpnięta od sposobu wysławiania się jakiegoś kuracjusza po kilku głębszych??? :lol: :lol: :lol:
:lol: :lol: deremi :kwiat: ...pójdziemy...sprawdzimy czy czuć piwem tą bełkotkę :lol: :lol: :lol: :lol: no oczywiście jeżeli będziesz mógł przejść te km :D
ODPOWIEDZ