23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 lis 2011 16:10

Re: 23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Post autor: misio »

20 dojrzewających młodzianów, pachnie różami w porównaniu z 6000 górnikami po szychcie, nowo przyjęci wymiotują a czasem mdleją, a stażyki mają ubaw :)
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2012 23:21

Post autor: jagoda*** »

Nie było mi dane - na szczęście. Ale ulga!!!!!!!!!!!
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Zapraszam na łąźnie kopalni Ziemowit lub inną, zupa po pracy smakuje jak wyprane skarpety z dodatkiem łoju
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

O, fujjjjjjjjj!!!!!!!!!!!!!! :shock:
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

jagudko*** nikt u Ciebie na grubie (kopalni) nie robił (pracował) ?
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 07 sty 2012 20:57

Post autor: vademecum »

Oczywiście Alice, wytrzymać można wszystko. Gorsze rzeczy. Zacisnąć zęby i wytrzymać. Na pewno jednym to przyjdzie łatwiej innym trudniej, wszystko zależy od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni, jak patrzymy na siebie, jaką mamy wrażliwość i jakie mamy poczucie własnej godności. Można też na ten temat nie mówić. Ale zwróć uwagę, po co zostało stworzone to forum. Dzielenie się opiniami o poszczególnych sanatoriach, punktowanie błędów, to nie wyżywanie się na bezbronnych pracownikach, upust naszej frustracji, to próba wpływu na ich funkcjonowanie. (powiedzenie "jest dobrze, jak jest" nie jest siłą napędową żadnego postępu) Wszystkie te ośrodki funkcjonują na tych samych zasadach, za te same pieniądze, zaznaczam nasze pieniądze, a mimo wszystko są różnice i to duże. Dlaczego tak się dzieje? Na pewno dlatego, że nasz głos, nasze opinie są niezauważane, nie docierają do dyrekcji, do NFZ. Jedziesz do hotelu i możesz wybrać luksus za duże pieniądze i skromniejsze warunki za mniejsze. Ty decydujesz. Hotel padnie jeżeli cena nie będzie adekwatna do standardu. Tu nie masz nic do powiedzenia. Nie działają mechanizmy rynkowe. NFZ zawsze zapełni sanatoria, a my za to zapłacimy. Powiesz pieniądze za małe na wielkie zmiany. Zgoda. Zmieniajmy więc to, co można zmienić bez pieniędzy - STOSUNEK DO NAS. Misio ujął to bardzo trafnie.
Pisząc te posty, przedstawiam rzeczywistość sanatoryjną tak, jak ją odbieram i mam nadzieję, że moje odczucia, moje uwagi, posłużą pozytywnym zmianom nie wiążącym się z kosztami, a jedynie z lepszą organizacją.
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

misio pisze:jagudko*** nikt u Ciebie na grubie (kopalni) nie robił (pracował) ?
Nie mam tradycji górniczych, raczej hutnicze. Moim rodzinnym miastem są Szopienice. Dziadek przed wojną był urzędnikiem .
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Hej, vedemecum! Jak tam w Lądku? Nie zasypało Was? Zima!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

vademecum,moja wrażliwość jest dość wysoka,poczucie własnej godności również.Przyzwyczajona jestem do dość wysokich standardów w życiu,ale to wcale nie musi się przejawiać krytykowaniem stołówkowego jedzenia .Nawet jeżeli na co dzień jadamy kawior to parzybrodę przez 3 tygodnie również można zjeść.Nie jestem żądaniowo nastawiona do życia i może dlatego zazwyczaj dostaję to czego oczekuję.
Nasze opinie wiele znaczą,ale powinny być kierowane chyba bezpośrednio do Dyrekcji z prośbą o zmianę.Internet już jest,ale jeszcze dwa lata temu Pan Dyrektor nie uważał,by był konieczny.
Ja w Lądku akurat znajduję to,czego oczekuję w wypoczynku.Mieszkam w bardzo dużym mieście i małomiasteczkowość tego miejsca mi odpowiada.Spacery w szpilkach po deptaku nie są dla mnie,stad moje uwielbienie dla prostoty tego zdroju.
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 07 sty 2012 20:57

Post autor: vademecum »

c.d.
Dziś podam kilka informacji dotyczących lokomocji.
Kuracjuszy jadących do Lądka Zdroju może zainteresować możliwość dojazdu tu i wyjazdu stąd innymi środkami transportu jak PKS. Otóż działają tu małe firmy przewozowe, które wożą kuracjuszy na zasadzie taxi do różnych miejscowości. Mogą też z tych miejscowości przywozić tu. Stawki nie są wysokie, a wygoda kolosalna, ponieważ samochód podwozi pod wejście i spod wejścia zabiera ( co jest bardzo istotne ze względu na te nieszczęsne schody).
Podam miejscowości i stawki opłat jakie znalazłam na ulotce reklamowej jednej z takich firm: Wrocław - 35 zł, Katowice - 65 zł, Łódź - 85 zł, Warszawa 110 zł, Kraków 95 zł, Kłodzko - 15 zł. Nr tel. 691 585 752 i radzę wcześniej dokonać rezerwacji.
Muszę też powiedzieć, że warto korzystać z oferowanych wycieczek i pochwalić działalność firmę, która te wycieczki organizuje. Byłam na takiej do Pragi z przewodnikiem panem Piotrem. Nie miałam chyba jeszcze nigdy przewodnika z taką wiedzą, poczuciem humoru i życzliwością. Organizacja wspaniała. Wszystko punktualnie, jak w zegarku, a pan Piotr otoczył nas opieką wprost matczyną. Polecam.
ODPOWIEDZ