Ukraina w Obliczu Wojny

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Ukraina w Obliczu Wojny

Post autor: forumowicz »

Rośnie liczba ofiar ,nasilają się ataki bombowe ,miasta wyglądają jak te które znamy z okresu drugiej wojny .
Andrzej to co piszesz ,to nie tylko zmiana taktyki , wiedzą już że zwykłymi siłami nie dadzą rady to najprościej atakować z odległości .
Nie od dzisiaj wiadomo że w szeregach wojskowych ,zwłaszcza tych na pierwszej linii ,wykorzystuje się bardzo często byłych skazańców i więźniów .
Można przypuszczać że teraz nie jest inaczej . Druga sprawa to to ,że działania wojenne wyzwalają u większości żołnierzy te najgorsze instynkty ,przestają działać ludzkie odruchy ,pojawia się też strach co w efekcie sprawia ,że taki żołnierz jak to dobrze ująłeś ulega wręcz zbydlęceniu .
Dochodzi do tego ,a w ich wypadku to raczej pewne , że pod karą i to w najwyższej formie wykonują te bestialskie rozkazy .
Jakikolwiek będzie dalszy rozwój tej wojny , chyba można śmiało powiedzieć że Rosja ją przegrała ,a już na pewno ten psychopata .
Już teraz wiadomo że pogrążył własny naród na długie lata , tam będzie potrzeba niesamowicie mądrych głów ,które to wszystko zaczną naprawiać ,a świat będzie jeszcze bardziej ostrożny w jakichkolwiek z nimi kontaktach . I choćby tylko połowa rosjan była przeciwko obecnym władzom ,to nawet ci którzy są za ,na własnej skórze odczują efekty tej chorej decyzji .
Wszyscy mają nadzieję że druga tura rozmów ,chociaż częściowo zatrzyma to szaleństwo ,a wysłannicy z Hagi w szybkim tempie ogłoszą do jakich zbrodni tam dochodzi .

Powiem Wam że dzisiaj nie potrafiłem powstrzymać łez . Przyjechało auto z Ukrainy , mój zakład zakupił głównie koce i śpiwory ,miał jeszcze podjechać do dwóch punktów odbioru . I pękłem gdy oklejaliśmy tira oznaczeniami Czerwonego Krzyża i informacjami o humanitarnym rodzaju transportu .
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Post autor: Arker »

darek pisze: 02 mar 2022 21:39 Drogi Pasjonacie

Nie krytykuję tych SETEK Na szybko zebranych WOLNTARIUSZY - z różnych Organizacji.

Ja przekazałem Głos Człowieka ,który przywiózł na przejście graniczne to Czego oczekiwano .
Bodajże na RMF był reportaż i jedna z wolontariuszek podczas rozmowy poprosiła o Odżywki Soczki dla Milusińskich.

Ktoś w Firmie słyszał i podczas Spotkania on-line -ktoś rzucił pomysł Jest w Warszawce Krzysztof z Lublina - Kupmy kilka kartonów tych wyciskaczy dla dzieci.
Zebrało się nagle tyle kasy ,że w pewnych Hurtowniach zabrakło owych wyciskaczy a gratisie jeszcze dostał kilkanście zgrzewek wody dla Dzieciaków Kubuś tych 0,5 l smakowych

On zawiózł to na granicę tak z ulicy a tam Nawet pytał się po drodze Policjanta gdzie Mógłby ten towar dać ale Policjant nie umiał Pomóc
Udało Mu się dotrzeć do znanego Towarzystwa Charytatywnego i przekazać
Fakt był świadkiem że zaraz po złożeniu owe wyciskacze i woda szybko się rozchodziły.

Ja za pośrednictwem Kolegi chciałem tylko poinformować ,że na tym Ogromnym placu był aż 1 TOY-TOY
A ludzie mają potrzeby
Widziałem kilka zdjęć gdzie leżała hałda chyba starych połamanych wózków i fotelików
Krzysztof też ma fotkę Górę łachów - ,których NIKT naprawdę nie weźmie zrzuconych przy rowie

Wydaje Mi się że skoro Polska ma ileś przejść granicznych z Ukrainą -Może wartało by skierować Tą sławną Armię OTK
Wszak tym ludziom wystarczy wydać Rozkaz założyć tylko Kamizelki z napisem Wolontariat i wiele niedogodności było by załatwionych.

Krzysztof wspomniał też a co było pokazane w mediach -Brak koordynacji Tych Ludzi przyjeżdżających po.
Na dobrą Sprawę Każdy dziś może wynajać autokar i wziąść ileś ludzi
Kto wie GDZIE są wyworzeni ?

Już pojawił się Mem
Rolnik z ... weźmie 20 Kobiet
-Zapewni Pracę
czy tylko na roli

Wiem Dmucham na Zimne
Ale dużo może się wydarzyć
Nie OTKtylko WOT ,wojska obrony terytorialnej ,i dobrze ze sa nie wazne kto powolal ta formacje ,robia dobra robote .Widzisz jak na UK. dzielnie walcza.Agranica to tylko przejscie odpoczynek i sa rozsylani dalej ,zapewne u Was tez juz sa .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Czy to ważne jak się mówi- popularni Terytorialsi-O,T, czy W,O,T,, ważne żeby byli aktywni i pomocni lokalnym społeczeństwom, a co do spontanicznych zbiórek to chodzi o to aby nic się nie zmarnowało i najbardziej potrzebne produkty dotarły do potrzebujących ,odpowiednia koordynacja i rozdział, wiadomo że w takich nagłych wypadkach nie wszystko od razu funkcjonuje na tip top i trzeba dograć pewne sprawy- Najważniejsze jest to że Polacy Chcą Pomagać i Pomagają i oby tak zostało i aby ta OKRUTNA WOJNA SZYBKO SIĘ SKOŃCZYŁA
Gość

Post autor: Gość »

Ustroń Narcyz wszyscy kuracjusze przeniesieni w trybie natychmiastowym do Równicy mega zamieszanie. Od 7 marca będą tam ukraińcy. Polańczyk ZUS przekłada terminy turnosów do tej miejscowości lub kieruje do innych miejscowości. Generalnie nie wiadomo co się dzieje ale zamieszanie jest straszne z powodu najazdu ukraińców.Media wszystkie bez wyjątku mówią jednym głosem,możliwości komentowania w większości wyłączone. Każdy który mówi i pisze inaczej jest ruskim trolem. Brak obowiązku 7 dniowej kwarantanny dla przybyszów.MZ juź informuje o wzroście zakarzeń na covid a to tylko efekt powrotu z ferii przoduje jedno województwo. A co będzie jak przybysze wymieszają się z miejscowymi i kuracjuszami? No tak zapomniałem przecież epidemi już nie ma przynajmniej w mediach.Pozdrawiam przedmówców i życzę trzeźwego spojzenia na zaistniałe wydarzenia. Uprzedzając niektórych nie jestem rosjaninem.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Już to pisałem-Wszystko powinno być odpowiednio zorganizowane żeby nie było chaosu-do tego są odpowiednie służby i one powinny o to zadbać-sytuacja jest Wojenna i działania powinny być do tego dostosowane ,nigdy dotąd tego nie przerabialiśmy po transformacji i błędy mogą się zdarzać- ważne żeby szybko je korygować z pożytkiem dla potrzebujących i pokrzywdzonych ,Polskie Społeczeństwo jak na razie zdaje egzamin i oby tego optymizmu i pomocy zostało na dłużej :!:
forumowicz

Absolutnie nie odważyłbym się nazywać tego najazdem ukraińców .
To ucieczka przed czymś czego żaden z nas nie chciałby przeżyć . To jest walka o życie i poszanowanie godności ludzkiej .
I sama sytuacja jak pisze Andrzej 1955 jest czymś ,z czym nie mieliśmy do czynienia .
Wierzę że wszyscy udzielający pomocy zrobią wszystko ,aby cały proces przebiegał spokojnie .
Nie jest niczym łatwym ogarnąć nagle tysiące wycieńczonych ludzi i każdy czy to uchodźca czy pomagający są w ogromnym stresie .

Bardziej nieludzkie są oferty przewożenia tych osób za ogromne pieniądze , takie hieny mieszają się na dworcach i przejściach granicznych z uchodźcami .To proceder na równi z bestialstwem putina .Jakim zwyrodnialcem trzeba być żeby w takiej sytuacji wykorzystywać ludzi .
Mam w sobie wiele smutku i gniewu wiedząc że to pasożyty mieszkające w naszym kraju :evil:

A osobiście gdybym teraz przebywał na leczeniu sanatoryjnym , to bez chwili zastanowienia zrezygnowałbym ponosząc koszty leczenie i oddałbym swoje miejsce osobom wyrwanym z pożogi wojny .
forumowicz

" Mija dziewiąty dzień wojny na Ukrainie. Już w pierwszym tygodniu walk Ukrainę opuściło prawie 900 tysięcy osób. Większość uchodźców to matki z dziećmi, często bardzo małymi, kilkudniowymi. Są też starsze dzieci - te dźwigają walizki albo swoje plecaki, do których szczęśliwie udało im się zmieścić cały świat: ulubioną maskotkę, książkę, piżamkę. Jednak większość zabrała rzeczy pierwszej potrzeby, stąd radość z drobiazgów, które dostały na granicy. Powiedzieć, że są dzielne, to nic nie powiedzieć. Idą dzień i noc do granicy, śpią w zatłoczonych pociągach, na dworcach, w samochodach, które stoją w korkach. O czym rozmawiają, o co pytają dorosłych, jakie obrazy stają im przed oczami? Jak zapamiętają te dni? Po dwóch stronach granicy toczą się równoległe historie. Ktoś został w domu, w którym nie jest bezpiecznie, ktoś szuka domu, o którym na razie nic nie wie. "
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Znajomy jeździ po ludzi na granicę i rozwozi po Polsce. Opowiadał, że w ostatnim transporcie, który był do Wrocławia mała dziewczynka bardzo płakała i nie dało się jej nijak uspokoić. Dopiero jak on wziął ją na kolana to się uspokoiła i zasnęła. Wczoraj zadzwonili z tłumaczem i ta malutka zapytała kiedy wujek przyjedzie bo ona się za nim stęskniła. Polały się łzy ze wzruszenia.
marba
Na forum od: 28 wrz 2020 21:29

Post autor: marba »

Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Ukraina w tv wojennej

Post autor: jacky6 »

Zamiast politykować napiszę o tv ukraińskiej.
Minionej jesieni przyuważyłem na swojej lokalnej kablówce pojawienie się kanału <<Ukraina 24>>.
Wówczas przyjąłem, że to jest ukłon pod adresem Ukraińców pracujących w naszym regionie.
Powróciłem doń po najeździe Putlera na Ukrainę.
Zaczął się lekko zmieniać.
W drugim dniu inwazji rosyjskiej zniknął, prawdopodobnie zbombardowany.
Trzeciego dnia inwazji pojawił się ponownie - studio nadawcze było zlokalizowane w garażu podziemnym.
Wtedy Polsat powiadomił o nim, że jest w pakiecie i w interii.
Dwa dni temu ponownie "zniknął" tak jak kijowska wieża tv.
Kilka godzin temu znów powrócił ale w jakim wysokim stylu.
Nie podaję więcej detali ale zainteresowani sami ten kanał znajdą.

PS - minęły te czasy gdy musieliśmy wysłuchiwać zachodnich stacji i to zagluszanych.
W dobie internetu - nawet "zamknięcie" FB, TT - niewiele da Putlerowi.

Szacun dla akcji krajan wspomagających uchodźców, na naszej granicy nie prześlizgnie się żaden z putlerowskich "uchodźcow" . Bo ich po prostu ukraińska Straż Graniczna nie przepuści.
A pytających się, gdzie są oddziały WOT odświeżę pamięć kierując na granicę z Łukaszenką.

:mrgreen: :ugeek:

ODPOWIEDZ