Lalka Cieplice Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
gregory21+
Na forum od: 13 lip 2024 21:41
Oddział NFZ: Śląski

Re: Lalka Cieplice Zdrój

Post autor: gregory21+ »

Witam. Do Lalki wybieram się w pażdzierniku. Będę samochodem , stąd pytanie gdzie najlepiej zaparkować auto, biorę pod uwagę parking płatny. Proszę też o jakieś najnowsze informacje z Lalki na temat pobytu tam.
stacy+
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2024 15:38
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: stacy+ »

Witam.Samochód można zaparkować bezpłatnie ok.50 metrów od "Lalki" na parkingu między chatą polską a apteką .
gregory21+

Dzięki.
Dorota 68
Na forum od: 20 wrz 2024 12:01

Post autor: Dorota 68 »

Witam serdecznie, jadę do sanatorium Lalka w cieplicach, czy mogę prosić o informację jak tam jest, jak z zabiegami, czy są na miejscu? To samo z posiłkami, czy trzeba chodzić do innego pawilonu. Bardzo proszę o informację.
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 18 razy

Post autor: pitt53 »

Dorota 68 Byłem w Lalce w styczniu 2020 roku tuż przed pandemią. Teraz od 7 października będę w Marysieńce, czyli po sąsiedzku. Na temat Lalki kuracjusze już się wypowiadali więc nie ma sensu powielać ich wypowiedzi, opinii itp. Odpowiem jedynie krótko na Twoje pytania. Wyżywienie na miejscu w stołówce na parterze. Zabiegi tylko i wyłącznie w Domu Zdrojowym oddalonym o 100 metrów. Ogólnie Lalkę wspominam ciepło. Pokoje głównie trzyosobowe ale jak ja byłem było nas dwóch w pokoju a obok mieszkała pani sama. Nie ma więc reguły. Miłego pobytu i podejrzewam, że się zobaczymy w Cieplicach. Dzwoniłem i nie ma żadnych sytuacji określonych powodzią.
gregory21+

Jestem po pobycie w pażdzierniku 2024 w Lalce. Generalnie NFZ-towska bieda, Lalka tak nie wygląda dobrze jak w folderze, budynek się sypie, tynk odpada. Pokoje 2 osobowe, można przeżyć, jest ogrzewanie, łazienki znośne / uwaga na b.gorąca wodę w kranie /Panie sprzatają co drugi dzień, ogólnie czysto. Zabiegi w Domu Zdrojowym, kilkadziesiat metrów od Lalki. Z zabiegami jest tak, że chyba bardziej są nastawione na komercyjnego kuracjusza, w tym na niemieckiego / napisy informacyjne też w j.niemieckim /. Wyposażenie do zabiegów jest przestarzałe, stare wanny, poklejone taśmą naprawczą lasery, w niektórych miejscach na koryrarzach brak krzeseł dla kuracjuszy oczekujących na zabieg, brak stref odpoczynku tuż po zabiegu, np. gdy jesteś zawinięty tylko w ręcznik.Przy kąpielach" wannowych" jest tak , że rozbierasz sie w pomieszczeniu z wanną i po zabiegu zaraz się ubierasz, bo na korytarzu już czekają następni. Lalka ma własną stołówkę na parterze, 2 tury posiłków, posiłki z cateringu dowożone. Posiłki raczej b.słabe, panowie dojadają podwójną porcją ziemniaków, królują serki topione /najgorszy skład/, zimne pomidory, ogórki zielone w grubych plastrach, najtańsza wędlina, deser to najczęściej jabłko / znowu najtańsze /, jakieś dziwne ukraińskie zupy. Można dojeść dżemem, powidłami. Dużo pracowników z Ukrainy, głównie panie, nie tylko w sanatorium, prawie w każdym sklepie na mieście. Cieplice przy deptaku, parku są fajne, dalej już gorzej. Stare poniemieckie budynki, odrapane z tynku kamienice,podtopine fundamenty, dziurawe drogi, zmurszałe mostki nad rzeczkami, dużo budynków wystawionych na sprzedaż, których chyba nikt nie chce kupić. W pobliżu znajdziecie sklepy znane : Biedry, Lidle, Żabki itd. Do Jeleniej centrum około 7km, są autobusy miejskie, warto tam się wybrać na jeden dzień. Wokół góry, to można w góry albo na wycieczkę ,bo w pobliżu znajdziecie biuro podróży.To byłoby na tyle, dodam, że byłem w lepszych miejscach.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Dzięki za ocenę Gregory :)
Z tego co piszesz to cieniutko, ale niezrozumiałe jest da mnie , że ośrodek nie dba o siebie,
puszczają oko do Niemców , a tu oferta taka sobie
Awatar użytkownika
pitt53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 mar 2016 15:51
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 18 razy

Post autor: pitt53 »

gregory21+W tym samym czasie byłem w Marysieńce a w Lalce pięć lat temu. Podpisuję się pod Twoją opinią a dodam jeszcze, że potańcówki owszem są ale moim zdaniem to tragedia. Po pierwsze uważam, że za drogo bo 18 zł za wstęp to przesada. Cena jest jednakowa w Edwardzie, Parkowej czy w sanatorium MSWiA Agat. Po drugie muzyka to totalna amatorszczyzna. Byłem w tym roku w Krynicy Zdrój i nie ma porównania. Tam płaci się 5-10 zł albo nic, zero, a muzyka jest lepszej jakości. Tak jak pisałeś nastawieni są na niemieckiego kuracjusza. Świadczą o tym także ceny w pobliskich lokalach, gdzie za kawałek ciasta trzeba zapłacić od 23 do 32 zł. O parkingu za ponad 400 zł niestrzeżonym za turnus już nie wspomnę. O ile się nie mylę spotkaliśmy się pod koniec naszego pobytu na tańcach w Edwardzie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 253 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Dziękuję panom za opinie :)