Przemyślenia ,dyskusje na każdy absolutnie temat .

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Latarnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2025 20:26
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Przemyślenia ,dyskusje na każdy absolutnie temat .

Post autor: Latarnik »

Ja raczej degustuje piweczko bo 2 kufelki na tańcach to żadne picie :D
zostaje wypocone na parkiecie 8-)
temat o kobietach to raczej 1 nowy temat by tego nie ogarnął :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Obecnie praktycznie nie pijam alkoholu, wiem to podejrzane w tym kraju. :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Miałam to wstawić w Ścieżkach miłości... Ale to nie poezja, a proza i nie twórczość własna. Więc sobie myślę, że w innym temacie, też Kruszynki :kwiat: , taki fragment, choć o miłości, to mało romantyczny i taki trochę kij w mrowisko, wstawię. :oops: Ciekawe czy ktoś zechce skomentować ten fragment? :? :D
"Pozytywna strona związku przejawia się w tym, że „kochasz” osobę, z którą jesteś związany. Początkowo do głębi cię to zaspokaja. Wyraźnie czujesz, że żyjesz. Twoje życie nabrało raptem sensu, ponieważ ktoś cię potrzebuje, pragnie, napawa poczuciem, że jesteś wyjątkowy, ty zaś wszystko to odwzajemniasz. Kiedy jesteście razem, czujecie się pełni. Uczucie to bywa tak silne, że reszta świata blaknie i traci znaczenie.
Być może jednak zauważyłeś, że w tych silnych uczuciach jest pewien element niesamodzielności i kurczowego przywierania. Wpadasz w nałogowe uzależnienie od drugiej osoby. Działa ona na ciebie jak narkotyk. Dzięki niej doznajesz euforii, ale samo przypuszczenie, że ukochana istota mogłaby kiedyś stać się niedostępna, potrafi wywołać zazdrość, zaborczość, próby manipulacji za pomocą szantażu emocjonalnego, obwinianie i oskarżanie - a wszystko to z obawy przed utratą. Jeśli zaś twoja druga połowa w końcu rzeczywiście cię opuści, może to wzbudzić w tobie zajadłą wrogość albo najgłębszą rozpacz i żal. Miłosna tkliwość w jednej chwili ustępuje miejsca dzikiej napastliwości lub straszliwemu żalowi. Co się nagle stało z miłością? Czy może ona w okamgnieniu przedzierzgnąć się we własne przeciwieństwo? I czy ogóle była to miłość, czy po prostu nałogowe lgnięcie i chciejstwo?"
Eckhart Tolle

Ale patrząc na ilość odpowiedzi na pytanie Słoneczka, to nie mam złudzeń, że czytający przemyślenia zostawią dla siebie. :oops: :D
Gość

Post autor: Gość »

Witam,zastanawaiam sie czemu ma służyć ta wypowiedż.I znajduję jedyne wytłumaczenie.Aby mnie sprowokować.Można zacierać rączki.
Udało się…ale tak połowicznie.Robię to bardzo niechętnie.Dlaczego?Odkąd moja PW działa otrzymałem ostatnio więcej wiadomości na PW
w ciągu ostatnich dni niż przez dwa lata.I z każdej strony słowa baw się muzyką,nie zwracaj uwagi.Są dosadniejsze. Olej to/można zgłosić do moderatora w celu usunięcia/.Podejrzewam,że impulsem były moje wczorajsze dobranocki lub moje wypowiedzi/tak ogólnie/.To napiszę co autor miał na myśli.
Oba tematy są mi bardzo bliskie.Muzyka,chyba już wielokrotnie tłumaczyłem.Poezja?Bo wiersze Kruszynki bardzo mi sie podobają.Nie znam się
szczególnie na poezji,jest dla mnie niekiedy wręcz niezrozumiała ale poezja Kruszynki do mnie przemawia.Tak jak muzyka Nutki do mnie przemawia.I tyle.Doszukiwanie się czegokolwiek innego jest już błędne.
To dalej co autor miał na myśli?
Jak zaznaczyć,że oba tematy są mi bardzo drogie?Pomyślałem,że mogłoby to być coś takiego…mimo zmęczenia/autentycznego/zagrać.Jak okazać
zmęczenie,senność?Rozciągając wyrazy…Chyba to zostało prawidłowo odczytane.To dalej zasygnalizowałem chęć snu i…szybko do poezji.
To miało świadczyć jedynie,że mimo zmęczenia nie wyobrażam sobie sytuacji aby po dobranocce w muzyce zapomnieć o poezji.Tekst.W muzyce
chyba nie ma problemu ze zrozumieniem.W poezji…Jestem romantykiem, wielkim mimo,że na codzień słucham rock’a.I zasypianie wśród pachnących kwiatów jest czymś fantastycznym.I tyle.Miałem zamiar nawet zażartować,że chyba przeniosę dobranocki tylko do poezji
bo kłopotliwe jest szukanie 2 róznych.A w muzyce wprowadzają nastrój który póżniej uniemożliwia granie.A niekiedy jest taka potrzeba,chęć.
Mój zachwyt nad wstawianymi nagraniami,ciągłe chwalenie.Tak odbieram muzykę.Jeżeli coś mnie poruszy,zachwyci to o tym piszę.Niedawno Basia
zagrała Łódkę,Princi Savorettiego.I juz powinienem napisać ,że wbiło mnie w fotel.I już można zadać sobie pytanie dlaczego tak pisze dlaczego tak słodzi.Tak z każdą moją wypowiedzią.Więcej bym musiał napisać co mam na myśli niż sama wypowiedż.
Ostatnio na PW ktoś o mnie napisał „Twórca miliona słów”.Aż podskoczyłem z radości.Takie wyróżnienie.I od razu
myśl.Muszę zapytać Kruszynkę o zgodę czy mogę w pokoju poezji powiesić sentencję którą sobie sam dopisałem.”Nie umiem pisać wierszy.Ale jestem milionerem.Twórcą miliona słów”.Tylko znowu musiałbym tłumaczyć co autor ma na myśli i zeby nie szukac drugiego dna.
Napisze dobitnie.Kocham Nutki muzykę i kocham Kruszynki poezję.
Reszta jest nadinterpretacją.
Nie wdam się w żadną polemikę/bardzo wygodny unik ale tak jest naprawdę.Nie chce mi się./Wyjasniłem co miałem do wyjaśnienia.
Nie szukam w necie złotych myśli,sentencji,fragmentów różnych powieści.Nie cytuję nikogo.Piszę sam,to co myślę.
Ps.Celowo pominąłem serduszka przy imionach bo to również można
różnie interpretować chociaż już kiedyś była dyskusja na ten temat.
Zanotowałem ilość odsłon 2101.
Latarnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 wrz 2025 20:26
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Latarnik »

Kleinehexe pisze: 16 sie 2026 14:33 Obecnie praktycznie nie pijam alkoholu, wiem to podejrzane w tym kraju. :lol:
Zgadza się nawet mówili ten co nie pije donosi :o , ja tam nie wiem jak to jest u ciebie z tym piciem ;)
Gość

Ps 2.Do fragmentu powieści nie odniosę się .Mnie on nie dotyczy to
trudno mi się wypowiadać.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

"Twórca miliona słów "...ładnie "powiedziane" podoba mi się ;)
Gość

Dziekuje Atino,mi sie strasznie podoba :)
Zapomniałem dodać .Rano złożyłem do admina prośbę o zamknięcie konta.
Decyzję podjąłem w piątek.Jak to ja .Musiałem się z tym przespać
Jest jedynie słuszna.
Nie chciałbym aby powstało wrażenie/kolejne/,że to pod wpływem tej
wypowiedzi odchodzę.Nie to już dojrzewało od jakiegoś czasu.Nie wiem
czy admin może to w jakikolwiek sposób potwierdzić.
To już chyba wszystko.
Pozdrawiam :kwiat:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

"Witam,zastanawaiam sie czemu ma służyć ta wypowiedż.I znajduję jedyne wytłumaczenie.Aby mnie sprowokować.Można zacierać rączki.
Udało się…ale tak połowicznie"
Pawle, zdaje się, że myślisz iż świat się kręci wokół Twojej osoby. Niosę donieść, że tak nie jest. 8-) Wstawiając fragment książki, chciałam dać temat do rozmowy. Byłam ciekawa co inni o tym sądzą zwłaszcza, że dotarłam do informacji, że ten fragment jest często cytowany przez psychologów, a osobiście odnajduję swoje doświadczenia w tym opisie i mnie to zafrapowało. Absolutnie nie kierowałam tego wpisu do kogoś konkretnie. Nie ma tu żadnego drugiego dna, czy innego spisku. :roll:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

ja tam nie wiem jak to jest u ciebie z tym piciem ;)
Oczywiście, że nie wiesz, bo i skąd, możesz, nie musisz wierzyć mi na słowo. :)
ODPOWIEDZ