Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
montenegro
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2018 19:49

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: montenegro »

Miriam pisze: 03 lut 2018 06:58
montenegro pisze: 03 lut 2018 00:23 Nie.To nie Zabrze.

Halo!Juz pisałam. 04.01.18 spotkanie z orzecznikiem. Potem skierowanie dokładnie na termin który podałam orzecznikowi, że nie moge jechać. Kazali odesłać skierowanie i nadal czekam. Było,że Orlik w Ustroniu. Na choroby układu ruchu. Jestem niestety tez pacjentem centrum onko w Gliwicach. Mówiłam to orzecznikowi. Powiedział,że inne choroby go nie interesują.A szkoda bo trzyma tyłek w tym ZUS za moje pieniądze.

Montenegro czy takie sytuacje mają miejsce w zabrzańskim ZUS??
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ewlinka7 »

Hej Kochani - melduję posłusznie - skierowanie złożone w ZUS 31.01. Już 02.02. -tel. z ZUS ze dziś komisja. Jak więc widzicie ... tempo ekspresowe :D Jestem juz po - dostałam do ręki orzeczenie o potrzebie rehabilitacji stacjonarnej. Na decyzję kiedy i gdzie pojade - mam poczekać dwa tyg. Pani doktor nie chciała jednak uwzględnić terminu przed jakim nie za bardzo mogę jechać ze względu na zaplanowane dużo wcześniej wizyty lekarskie.... kazała w razie czego przełożyć. ... :x poprosiłam wiec o to Panią która podczas moich wcześniejszych prewencji zajmowała się przydziałem ośrodka o uwzględnienie mojej prośby - a co będzie faktycznie. .. zobaczymy za dwa tyg. Mam nadzieję że moja prośba zostanie uwzględniona. . Oby :lol:. No nic - czekam wiec na wyrok i pozdrawiam wszystkich oczekujacych na komisję oraz decyzję dot. przyznania miejsca i czasu :D :kwiat: Dodam jeszcze ze to nie moja pierwsza prewencja - nigdy starając się o wyjazd nie byłam na L4. :D
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, cisza w temacie, śledzę go, choć wiosna/lato NFZ.Pozdrawiam.
Jolasia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 mar 2016 17:48
Oddział NFZ: Lubuski

Post autor: Jolasia »

Gratuluję Szczęśliwcom :D pozytywnych opinii orzecznika Zus, zycze udanych wyjazdów :kwiat: Grzegorzu pewnie wszyscy wypelniaja wnioski... :D
Sama tez złożę wniosek, przydalaby sie intensywna rehabilitacja...Nie chodze na zwolnienia, jak boli dwa dni urlopu, troche proszków i idę dalej :P A tak serio ratuje sie sama jak moge, basen, kijki itp. Choc czasami ból odbiera całą energię do życia. Pozdrawiam
jolantad
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 lip 2017 11:46
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: jolantad »

Witam, otrzymałam skierowanie na rehabilitację leczniczą w schorzeniach narządu ruchu do Szpitala Rehabilitacji Konstancin-Jeziorna, termin dosyć odległy, maj/czerwiec. Może ktoś ma informacje na temat tego ośrodka?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Zapytaj koleżanko w opiniach a nie tu . tam jest miejsce na ten post .lub wpisz w prawym górnym rogu nazwę sanatorium i miejscowość jest troszkę na temat tego obiektu. Utwórz nowy temat w opiniach :)
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Jolasia pisze: 07 lut 2018 10:58 Gratuluję Szczęśliwcom :D pozytywnych opinii orzecznika Zus, zycze udanych wyjazdów :kwiat: Grzegorzu pewnie wszyscy wypelniaja wnioski... :D
Sama tez złożę wniosek, przydalaby sie intensywna rehabilitacja...Nie chodze na zwolnienia, jak boli dwa dni urlopu, troche proszków i idę dalej :P A tak serio ratuje sie sama jak moge, basen, kijki itp. Choc czasami ból odbiera całą energię do życia. Pozdrawiam
Witam, czynię podobnie,pozdrawiam.
Bosoporosie63
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2018 17:41
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Bosoporosie63 »

Witajcie.
Byłam na prewencji w latach ubieglych ( operacja kręgoslupa ) i nigdy nie miałam problemów z lekarzami orzecznikami. Do wczoraj. Odmowa z uzasadnieniem : brak potrzeby rehabilitacji. Oczywiście nie zgadzam się z takim orzeczeniem. Chcę napisać odwołanie. Czy ktoś zna nowe przepisy dotyczące odwołania ? Wiem, ze trzeba je złożyć w ciągu 14 dni, i że rozpatruje komisja złożona z 3 lekarzy. Ale może ktoś z Was ma już jakieś doświadczenia ? Jak np. napisać SPRZECIW WOBEC ORZECZENIA LEKARZA ORZECZNIKA ? Tak się nazywa druk który mam wypełnić. Czy mam napisać o swoich subiektywnych odczuciach ? Ze po rehabilitacji jest zdecydowanie lepiej ? Przeciez to oczywiste :) Czy pisać co mówią lekarze ? Przecież opinia lekarza jest we wniosku składanym do ZUSu. A może ktoś już stawial sie przed taką 3-osobową komisją ? Moja ma być w Chorzowie. Możecie się podzielić doświadczeniem, wrażeniami, wskazówkami ?
A może ktoś wie czym skutkuje odmowa komisji ? Kiedyś bylo tak, że nie było możliwości odwołania się od decyzji lekarza orzecznika, ale można bylo składać po miesiącu od odmowy kolejny wniosek o prewencję i jak się trafiło na kogoś innego, to rehabilitacja byla przyznawana. Jak jest teraz ? Czy odmowa 3-sobowej komisji wyklucza na jakis czas ( jaki ? ) możliwość ponownego ubiegania się o rehabilitację ?
Moje doświadczenia i obserwacje innych kuracjuszy sklaniają do wniosku, że prewencja rentowa jest bardzo uznaniowa i zależy od widzimisie lekarza orzecznika :(
Bosoporosie63
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2018 17:41
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: Bosoporosie63 »

grzegorz67 pisze: 01 lut 2018 12:57 Dodam,iż zgadzam się z Alicją, choć ZUS w tamtym roku odmówił mi rehabilitacji.Pozdrawiam.
Czy odwolywaleś się od decyzji ? Jestem rowniez po odmowie i chyba napiszę sprzeciw. Ale mam wątpliwości czy to ma sens ? Czy mialeś jakieś uzasadnienie ?
Pozdrawiam seredznie.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Niestety nie mam doświadczenia, ani żadnych informacji dotyczących odwołania się od decyzji orzecznika, ale powinniśmy je pisać, bo okaże się, że orzecznicy są nieomylni, a tak nie jest!!!!!!
Całkowicie zgadzam się z Twoimi końcowymi zdaniami :evil:
ODPOWIEDZ