Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Polskie orzecznictwo o niepełnosprawności nie wspiera się – tak jak w innych krajach – oceną niesamodzielności każdej osoby otrzymującej orzeczenie o niepełnosprawności, czyli międzynarodową klasyfikacją funkcjonowania, niepełnosprawności i zdrowia ICF (ang. International Classification of Functioning, Disability and Health). Klasyfikacja, przyjęta przez Światową Organizację Zdrowia w 2001 r., ma na celu uzyskanie lepszych i dokładniejszych informacji na temat funkcjonowania i stanu niepełnosprawności danej osoby. Ustala uszkodzenia i funkcje organizmu, poziom funkcjonowania, radzenie sobie z różnymi czynnościami, aktywność, a także wpływ otoczenia i środowiska ograniczający uczestnictwo w życiu. Jest to indywidualna ocena precyzyjnie określająca, do czego dana osoba jest zdolna, w jakim zakresie jest niesamodzielna i jaki to ma wpływ na jej życie. To podstawa do określenia koniecznego wsparcia.
Tymczasem polski system orzecznictwa tak nie działa.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
Ale ile starań u wszystkich lekarzy aby wydali ci zaświadczenia o stanie zdrowia
A mam kilku lekarzy
Najgorsze, że wszędzie muszę pójść prywatnie po takie zaświadczenie
Chodzi mi szczególnie o dodatkowe 10 dni urlopu i o tą jedną godzinę, o którą mogę krócej pracować.
Ciekawe jak mi pójdzie całe załatwianie
-
forumowicz
nie wystarczy zebranie kserokopii wszystkich kartotek i przedłożenie ich lekarzowi pierwszego kontaktu aby wpisał wszystko na druku
"Zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia wydane dla potrzeb zespołu do spraw orzekania o stopniu niepełnosprawności"?
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

Jeżeli tak to myślę, że nie będzie problemu.
Tylko, ze oni chcą zaświadczenia od lekarzy
-
forumowicz
jakie zaśwaidczenia?Tylko, ze oni chcą zaświadczenia od lekarzy.
Ja mam ten sam problem i chciałam zrobić tak jak napisałam.
nie mam żadnego doświadczenia w staraniu się o grupę ale jak starałam się o sanatorium z ZUS to zrobiłam tak jak napisałam czyli zebrałam dokumentacje i poszłam do lekarza pierwszego kontaktu.
Przecież chodzi tylko o wypełnienie druku na podstawie kartotek, czyli wpisania na co chorujesz.
Co to za różnica czy będzie wypełniał zaświadczenie o stanie zdrowia dla potrzeb sanatorium czy dla potrzeb orzekania o niepełnosprawności?
tu komisja i tu komisja a ostateczną decyzję i tak podejmuje jakiś orzecznik. Przede wszystkim na podstawie dokumentacji i badania a druk to tylko formalność.
Zasiałaś mi ziarno niepokoju , jutro dowiem się dokładnie. Bo może niepotrzebnie idę do lekarza POZ. Dobrze, ze przełożyłam wizytę na piątek bo miałam iść jutro.
-
forumowicz
Z tego co pamiętam to przeważnie takie zaświadczenia dostawałam i pokazywałam je przy okazji kolejnej wizyty lekarzowi POZ.
I on coś tam pisał w komputerze bo w mojej przychodni tylko kartoteki komputerowe.
To jakie zaświadczenia mam im jeszcze zanosić?
Zresztą zaraz obejrzę moja historię choroby na OSOZ - tam powinno coś być z tego co oni tam notują. Chyba, bo nie wszystko tam widać.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

wydane dla potrzeb Zespołu do Spraw Orzekania o niepełnosprawności.
Pani, która mi je dała powiedziała, ze najlepiej gdyby każdy lekarz u którego się leczę wypisał takie zaświadczenie.
-
forumowicz
Innym instytucjom wystarczą wszystkie schorzenia na jednym druku, który jest formalnym wnioskiem.
Orzeczenia nie będą wydawać na podstawie zaświadczenia tylko na podstawie badania pacjenta i analizy