Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: p-siak »

bibi, i co jesteś z podkarpackiego? Ja nie chcę siać fermentu, tylko jest zasada ZUS:jak najbliżej.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Łódźkie,we wrześniu Sobieszrwo,teraz maj Dziwnówek.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Nie Grzegorzu , nie jestem z Podkarpackiego , mogę potwierdzić w pierwszej kolejności ZUS stara się nas wysłać jak najbliżej :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Grzegorz nie ma reguły gdzie dadzą z podkarpackiego czy z pomorskiego. Po pierwsze jak pisała bibi dają jak najbliżej (dawali) teraz skoro nie ma się żadnego wpływu bo okres oczekiwania jest na uprawomocnienie 2 tygodnie . To dają jak chcą .Planowanie gdzie pojadę nic nie da bo teraz to ZUS sam wysyła .W ubieglym roku można było jeszcze wybrać z trzech miejscowości jedną (warunek sam składałem wniosek) i termin . teraz tego nie ma trzeba w razie niesprzyjającego terminu odwołanie pisać . Do momentu otrzymania pisma o przydziale miejsca (poczta)nic nie wiesz . Można podejść do pań przydzielających prosto od orzecznika (po komisji) ale też niewiele mogą . Jedynie miejsce gdzie się pojedzie (a i to na 50%) wiedzą jadący na drogi oddechowe bo jest tylko Ustroń i Wieniec .
Kończąc jest jedna możliwość ale też nie wszyscy orzecznicy przyznają ze względu na choroby towarzyszące miejscowość np. nad morzem lub w górach . Tłumaczą (orzecznicy) się kiedy zapytałem ,ze najważniejsza dla niego jest schorzenie główne na które został wypisany wniosek. I można książkę napisać o tym , ale co to da. :) Zabiegi są takie z ZUS jakie są i można się do tej instytucji skarżyć lub pisać ale jak widzę nie wiele to daje . Odczucia zawsze są subiektywne . dla jednych to co dobre dla drugich już takie być nie musi.
p-siak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 20:36
Podziękowano: 10 razy

Post autor: p-siak »

Witam, nie jestem z podkarpackiego, raczej na nic nie narzekam, nie krytykuję.Wniosek ZUS od neurologa
leży w domu, dywaguję czy składać.Miłego dnia.
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: okkasia1 »

Byłam dziś na komisji, Pani doktor obejrzała wypisy że szpitali i rezonans. Krótkie badanie sprawności ruchowej i wyrok: rehabilitacja stacjonarna - kiedy i gdzie? czekać na pocztę 😀
Awatar użytkownika
Ewucha
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2017 12:52
Oddział NFZ: Zachodniopomorski

Post autor: Ewucha »

Witam wszystkich no to Okkasia1 czekamy razem ja może w przyszłym tygodniu będę wiedziała pozdrawiam i życzę dobrych ośrodków reszte się zorganizuje :lol:
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: okkasia1 »

Dziękuje,też życzę fajnego ośrodka :)
p-siak
Super Kuracjusz