"Bądźmy piękni. ..naturalnie"

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: "Bądźmy piękni. ..naturalnie"

Post autor: ANDY12345 »

Swego czasu nie cierpiałem w zupach pietruszki i selera "korzenia" :lol: :lol: :lol: ale jak organizm czegoś potrzebuje to mu się smak zmienia i teraz je jem. Natomiast do natki nie przekonuję sie może jeszcze nie przyszedł na nią czas. Nawiązanie do porannej dyskusji :D
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Proponuję suszyć warzywa . Nauczyłam się tego , bo z dostępem do sklepów problem a zamrażarka pękała w szwach .Suszę w suszarce, potem miele w młynku . Do tzw. jarzynki dodaję ususzony lubczyk . Atina , pokrzywy też suszę i to w ilościach hurtowych , bo używam do kompresów na włosy , teraz na przemiennie z rumiankiem . Na jesienne niedomagania proponuje ususzyć łodygi krzewów malin . Połamane zaparzam . Na słotne dni nie ma lepszej herbatki , bije na głowę soki malinowe - wiedza od starej wiejskiej gospodyni .Nie mogę używać kremów z powodu alergii . Na bazie Kremu od 1 dnia życia Linum Emolient , robię krem sama . Dokładam do bazy właśnie pokrzywę i np zmieloną marchewkę ( nadaje koloryt) do innego kawior ( jak zdążę za czym osobisty nie spałaszuje ) i np. tymianek oczywiście zmielone na miazgę . Wygląd nie ciekawy ale nie uczula i naturalne .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Herbatka z liści malin jest dobre na "wypociny"
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Fionka :o a ja tydzień temu łodygi moich malin przycięłam :x ...no cóż za rok będę mądrzejsza :)
Łodygi mogą być bez liści ?
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak bez liści . Naprawdę działa cuda taka herbatka . Ja ją piję raz dziennie z pigwą . Pigwę zamroziłam , bo nie chciało mi się jej kroić i robić syropów na dodatek cukier nie wskazany. Rada dla rudzielców . Nie wyrzucajcie łupin od orzechów . Namoczyć w ciepłej wodzie na cały dzień a wieczorem kompres z naparu na włosy . Wiewiórki będą wam zazdrościć :lol: Nie wspomnę o wartościach odżywczych.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Duszyczko bardzo smaczne są pierogi z farszem z cieciorki. Udotowaną ugnieść jak ziemniaki,dodać zrumienioną cebulkę i przyprawić do smaku.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ANDY12345 pisze: 20 lis 2018 20:10 Herbatka z liści malin jest dobre na "wypociny"
Racja . To też wiem od gospodyni . Tylko ponoć liście nie mogą być po mrozie.Nie wiem co jest w tych liściach i łodygach . Od tego są fachowcy ;) Ja w tym wypadku zawierzam mądrości medycyny ludowej , w myśl powiedzenia lepiej zapobiegać ..... :)
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Jadłam kiedyś w takiej pierogarni.Pychotka.U mnie tylko jest problem z rękoma.Ale jeśli przekonam córkę w kwestii smaku to mnie wyręczy.Dzięki. ..Mąka pszenna czy inna?Staram się gluten ograniczać. :oops:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Bez glutenu pierogów nie ulepisz....to jest ten element co skleja.😎
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Dziewczyny..może macie jakiś sposób na piegi na skórze posłoneczne.? Cytryna.ogórek. grzybek tybetański nie skutkuje.?
ODPOWIEDZ