Matczyna emerytura
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
Re: Matczyna emerytura
A kiedy przechodzi się na rentę rodzinną po mężu to wypracowaną emeryturę (w moim przypadku 35 lat) ZUS zostawia sobie + 15% z mężowskiej. Potem te nasze ciężko wypracowane składki daje leniom i obibokom. To jest w moim odczuciu wielka niesprawiedliwość. Tego nie ma nigdzie poza Polską.
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Matczyna emerytura
Cygana pisze: 09 lut 2019 23:04 jacy6 ja jestem z szesciorga rodzeństwa i moja mama potrafiła wypracować sobie emeryturę,
I to jest niezwykle istotny punkt.
Wielodzietność w skali masowej to już przeszłość, teraz już od wielkiego wyżu lat 50-tych wiele się zmieniło.
Był okres, że liczba ludności naszego kraju miała przekroczyć lada miesiąc 40 milionów i nagle zaczęło uchodzić powietrze z balona.
Na sukces mamy Cygany złożyło się na pewno wiele innych czynników poczynając od sytuacji rodzinnej poprzez uwarunkowania lokalnego rynku pracy i zdrowia - przede wszystkim całej rodziny.
Moi rodzice pochodzili z rodzin wielodzietnych, ale już ich rodzeństwo i oni sami mogli cieszyć jedynie parą dzieciaków.
I tak już poszło dalej.
Obecnie dominują rodziny z jedynakami / jedynaczkami.
Społeczeństwo składa się płaconymi podatkami na bardzo wiele sytuacji życiowych.
Ale to już jest całkiem inny temat.
Pozdrawiam
-
forumowicz
który finansuje biedne państwo a Państwo z kolei szczodrze obdarza Naród w formie danin, które obiecali politycy przed wyborami.
A takie praktyki, po prostu tworzą patologie. A skąd lenie i obiboki ? Ano Państwo dało, po co pracować?
Matka ma po ojcu rencinę, to i dla synka 45 letniego obiboka coś skapnie. Tanie winko, czy papierosy.
Fakt, że Matka ze swojej małej emeryturki czy renty sama wychowała obiboka, choć nie zawsze tak jest, ale to już inne historie.
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
- jacky6
- Przyjaciel forum

Matczyna emerytura
Patologie były, są i będą.
W każdym środowisku.
Ale w środowisku rodzin wielodzietnych to rzadkość.
Tam jest praca nad dziećmi.
Być może pewien stereotyp został ukształtowany na przykład głośnego swego czasu serialu "Januszek" ( chyba dobrze zapodałem tytuł, pamięć zawodna a ja nie jestem kinomanem ).
Ale tam był synalek - jedynak.
I w ten sposób tworzą się zbitki pojęciowe.
Tematyki ZUS-u w tonacji krytycznej lepiej nie ruszać, bo większe patologie są u mundurowych.
I tu już zaczyna się gra polityczna, którą lepiej ominąć.
-
forumowicz
Dziwne, prawda?
Przy sklepie obok pośredniaka kilku gostków i słyszę, Za te pieniądze, to wolę w domu seriale oglądać...
Nie chcę krytykować 500+ ,ale ciekaw jestem czym to się zakończy. Chylę czoła przed rodzinami które dobrze spożytkują te pieniądze.
Dałbym im nawet więcej, aż boję się uczciwych statystyk tego przedsięwzięcia.
Dziś nowe wnioski, mnóstwo wniosków na pierwsze dziecko, bo krzywda się działa. Szczyt cynizmu.
Kto to wprowadził się pytam? A co z dotychczasowymi pierwszymi dziećmi?
No i tak można wymieniać... Chwała dającym!
A matczyna emerytura?
A Jej przecież niewiele trzeba... chciałoby się powiedzieć... Syn obibok nie dostanie
Byle do wyborów
- jacky6
- Przyjaciel forum

Matczyna emerytura
ANDY12345 pisze: 01 lip 2019 19:09 Niestety dopóki będą rządzić i ustalać prawo ludzie niekompetentni ...
3majmy się tematu.
Polityka na innych portalach.
To przyjemnie czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
![]()
- jacky6
- Przyjaciel forum

Matczyna emerytura
Nie na temat.
3sta polityka.