"Krystyna" Busko Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Re: "Krystyna" Busko Zdrój

Post autor: ulanie »

mismiod pisze:W <Krystynie> w Busku Zdroju byłam już trzy razy...Jestem bardzo zadowolona z tamtejszej rehabilitacji,dzięki niej stanęłam na dwóch nogach.Pozbyłam się kul ,mam nadzieję,że na zawsze..Warunki mieszkaniowe są rożne ,to zależy na jaki oddział trafisz.Najgorzej jest na Rehabilitacji ogólnoustrojowej- pokoje bez łazienek,tylko z umywalką, na pozostałych oddziałach spoko.W centralnej części <Krystyny> trwa remont,cały oddział Reumatologiczny jest nieczynny,więc pacjenci tam skierowani są lokowani w innych oddziałach.Druga sprawa z tym związana,odległości na stołówkę i zabiegi są bardzo męczące ,szczególnie dla osób niepełnosprawnych ruchowo,bądż też zmęczonych "kuracją"...Reszta jest w porządku,wszędzie blisko do parku ,do " Słowackiego","Belwederskiej" itp.Polecam, pewnie pojadę czwarty raz.Pozdrawiam DARKA,SELENE i oczywiście MIECIA. !!!!
Mismiod, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź... już tak dawno nikt się tu nie odzywa, a gdy zobaczyłam,że ktoś napisał, to pomyślałam, że ten ktoś jedzie do Krystyny :lol: Cieszę się bardzo, że zabiegi bardzo Ci pomogły i życzę Ci powodzenia i dużo, dużo zdrówka, a kule niech idą do lamusa :D Ja sobie radzę dobrze, a skierowanie mam na oddział właśnie reumatologiczny... ciekawe, gdzie mnie ulokują :?: Może orientujesz się na jakie odziały kwaterują reumatologicznych :?: Mismiod odezwij się jeszcze proszę :) Pozdrawiam serdecznie :serce: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
mismiod
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 lip 2014 17:45
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: mismiod »

Witaj Ulanie.Bardzo się cieszę ,że mogłam choć troszkę Ci pomóc.W "Krystynie" byłam koniec czerwca-do polowy lipca br. Miałam skierowanie na oddzial Reumatologiczny tak ja Ty,ale w zwiazku z remontem zostalam zakwaterowana na kardiologii na trzecim piętrze z windą ,ale na samym końcu,na dachu.Pokój ładny z łazienką,telewizją,czajnikiem,lampkami ,dwuosobowy,tylko wszędzie daleko,na zabiegi i na stołówkę, do wyjścia tylko blisko.Lekarz kardiolog,fajny,ale wolałabym u reumatologa,który lepiej orientuje sie w rehabilitacji osob chorych na te schorzenia.Inne osoby były porozrzucane po calym szpitalu.Najlepiej by Ci bylo na nowym pawilonie,nowe pokoje ,blisko na zbiegi.Aby mieć jakikolwiek wybór,jesli tak można powiedzieć przy skierowaniach tzw.szpitalnych to przyjedż rano ok.8 tej,wtedy jeszcze można coś wyprosić.Albo licz na łut szczęścia i miłe towarzystwo w pokoju i nie tylko.Ja trafiłam na bardzo fajna paczkę,po zabiegach zwiadzaliśmy okolice,a wieczorem na tańce do godz.22 tej.Bardzo przestrzegaja tej godzinki,nie możesz się spóżnic.Dają w sobotę przepustkę np.do 1-szej w nocy.Napisz co jeszcze Cię interesuje ,to odpowiem.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mismiod, dziękuję Ci bardzo :serce: Powiedz mi jeszcze, czy są nadal pokoje bez łazienek :?: bo to mnie przeraża najbardziej, chociaż doskonale wiem, że łazienka nie jest najważniejsza, to jednak wolałabym pokój z łazienką :) Ja choruje na rzs, może coś o zabiegach, byś mi przybliżyła... Rano mogę być nawet o 7, bo mąż mnie odwozi :D, gdzie trzeba się stawić? bo coś czytałam, że w budynku zarządu, ale nie jestem pewna. Poza tym jestem nastawiona optymistycznie, odliczam tygodnie... za 4 już tam będę, a tymczasem, wekuję warzywka, aby mój mąż miał gotowe i już nie musiał się martwić, co z tym wszystkim zrobić, także moja działka ma wygląd przez mój wyjazd wczesnojesienny :) Już tu ktoś mi pisał, aby wystrzegać się pokoi od 40-100, ale one są teraz remontowane chyba? Napisz jakie wrażenie sprawia Krystyna, bo odwozi mnie mąż i córka, mam nadzieją, że im się spodoba i nie będą przeżywać, że mnie zostawiają w takich, a nie innych warunkach :) Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści nowe od Ciebie :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Dają w sobotę przepustkę np.do 1-szej w nocy

No zastanawiam się Co można robić w miejscowości Uzdrowiskowej do 1 w Nocy, wszak cisza i obchód pielęgniarski jest od 21,30!!...
..niektórzy to umieli się ustawić a człowiek schorowany to musiał być w pokoju o 21,55 bo inaczej Pani Pielęgniarka ..NIE OPOWIEDZIAŁA Bajki na dobranoc...

i jeszcze...Ja trafiłam na bardzo fajna paczkę,po zabiegach zwiadzaliśmy okolice,a wieczorem na tańce do godz.22 tej.

Cóż niektórzy mieli farta -Fajna Paczka , pokój dwuosobowy na poddaszu z Panią ,która nie trawiła pewnego ... i jeszcze wycieczki no,no to były wczasy czy pobyt Szpitalny..
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Darek ale przynajmniej zajrzałeś do mnie :lol: tylko nie strasz mi moich informatorów, bo mnie bardzo zależy na info :!: :!: :!: czy jeszcze remont jest na reumatologii i to co powyżej pisałam, ja dopiero jadę drugi raz, więc nie znam ośrodków tak jak tu większość, a że jestem ciekawska... ciekawość pierwszy stopień do piekła :evil: wiem, ale moja ciekawość wynika ze strachu :oops: wolę się psychicznie nastawić i jeśli chodzi o Krystynę, to przerażają mnie łazienki, a niech nawet wszyscy mówią, że to nie jest takie ważne, to jednak dla mnie jest i to bardzo, pierwsze są zabiegi, a potem łazienka i nic na to nie poradzę, no i jeszcze kto ze mna będzie mieszkał i czy babka chrapie :lol: bo nie prześpię, ani jednej nocki :shock: Pozdrawiam serdeczne wszystkich, którzy mnie wspierali i nadal wspierają :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ulanie

..w jaki sposób mam zajrzeć do ..Ciebie ?
Nie jest Moim zamiarem Straszyć KOGOKOLWIEK !!a tym Bardziej ..Informatorów ;)
Remont
Od kilku lat a i jeszcze przez Kilka kolejnych lat Szpital Uzdrowiskowy Krystyna w Busku-Zdroju o ile będę Subwencje z Unii Europejskiej -BĘDZIE ..Modernizowany czy też remontowany!!
I Bardzo dobrze ,że Włodarze tego przybytku UMIEJĄ wykorzystać Kasę DUŻY PLUS .

Ulanie

Jesteś dużą ..Dziewczynką co może Cie przerazić ..Brak Łazienki ??
Dasz radę w Krystynie tylko 30 pokoi jest bez nich !!!
Mam fotki z 2000 roku z pewnego ośrodka sanatoryjnego w Polsce na 1 piętro 2 koedukacyjne Toaleta i 2 prysznice z kotarą z folii na piętrze zamieszkiwało około 50 osób budynek 2 piętrowy.

Dziś po remoncie to 4**** obiekt

Co do ZABIEGÓW gwarantuje Ci ,że jeżeli Lekarz Cie wysłucha i rzeczowo przedstawisz mu swe Sugestie DOSTANIESZ to co będziesz Chciała -Pamiętaj to co dla Mnie będzie dobre dla Ciebie może być nie wskazane -chorując na tą sama przypadłość.

Współlokator/ka Tutaj to jest loteria , na recepcji podczas przyjęcia są trzy Siostry oddziałowe i pomimo lat pracy Niewiedzą KTO PRZED NIMI STAJE.

Generalnie dasz radę ..troszkę wyluzuj jedziesz odpocząć , zrelaksować się poznać Nowych Ludzi - Pobawić się czy to w Belwederskiej czy Słowackim
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Oj Darek, już zajrzałeś do mnie = czyli na stronę buskowej Krystyny, bo mam wrażenie, że tylko ja "na niej siedzę" :lol: a inni wpadają czasami :lol: Darek wiem, że szpital jest modernizowany, ale ja jadę teraz, będę się cieszyć bardziej, gdy być może pojadę za kilka lat tam i już wszystkie pokoje będą miały łazienki- gwarantuje nie będę się przejmować, a tymczasem sam mówisz, że 30 pokoi nie ma, mam nadzieję, że nie trafię do żadnego z nich. Weź Darek prysznice z kotarą foliową i łazienka koedukacyjna... dla mnie to szok :!: Pytając o zabiegi, chciałam tylko wiedzieć co jest oferowane, ja wiem co dla mnie jest dobre :) A towarzyszka w pokoju... oczywiście, że loteria i nikt tego nie wie na kogo kto trafi... jednak mam nadzieję, że nie będzie chrapać :lol: Zabieram ze sobą swoje hobby i nie chodzę na potańcówki lokalne, ani sanatoryjne :D Lepiej napisz jeszcze co wiesz, czy cała reumatologia jest w remoncie i czy część, a druga jest zamieszkiwana? zawsze to mniejsze ryzyko...
bozenkagr
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2014 19:38
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: bozenkagr »

mismiod...też byłam w tym samym czasie w Krystynie. Miło jest, jak się trafi fajna ekipa :D , znam to, mnie też się trafiła, a że ludzie ci sami... to na pewno czysty przypadek...pozdrawiam ;) ;)
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bożenko jadę za 4 tygodni i mam nadzieję, że po powrocie, też będę mogła dobrze wspominać pobyt... :D Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ulanie pisze:Weź Darek prysznice z kotarą foliową i łazienka koedukacyjna... dla mnie to szok :!: Pytając o zabiegi, chciałam tylko wiedzieć co jest oferowane, ja wiem co dla mnie jest dobre :) A towarzyszka w pokoju... oczywiście, że loteria i nikt tego nie wie na kogo kto trafi... jednak mam nadzieję, że nie będzie chrapać :lol: Zabieram ze sobą swoje hobby i nie chodzę na potańcówki lokalne, ani sanatoryjne :D Lepiej napisz jeszcze co wiesz, czy cała reumatologia jest w remoncie i czy część, a druga jest zamieszkiwana? zawsze to mniejsze ryzyko...
Ulanie

Pod prysznicem TYLKO się odświeżam !! a możesz wierzyć lub i nie ,ale korzystałem z łaźni na której jednocześnie było 100 osób Mnie to nie przeszkadzało !!
My UDAJEMY jako społeczeństwo ,że jesteśmy bardzo pruderyjni - ale jesteśmy pod tym względem BARDZO OTRTODOKSYJNII to jest tylko ciało nie wszyscy widząc golasa maja tylko jedno na myśli .
Co do zabiegów -tutaj jest PROBLEM - jak kilka osób które są na portalu a które Mnie znają pojechałem do Buska -choć nie powinienem tam być !!pewne schorzenie , które mam i które jest wymienione we wniosku po prostu eliminowało mnie z Pobytu i korzystania zabiegów na bazie Siarki.( Nawet przez 2-3 dni były konsultacje pomiędzy oddziałami NFZ zostało na tym ,że zostanę bo podczas turnusu trudno byłoby kogoś złapać z łapanki !!)
Co do zaś zabiegu po godz 19,00 zwanego przez Ciebie Potańcówką osobiście uważam ,że ten zabieg jest wg mnie Chyba najbardziej Wskazany dla ODPRĘŻENIA i totalnego Relaksu.
Tutaj głos na ten temat musiały by wyrazić Panie bo ja jak powszechnie wiadomo nie tańczę bo nie umie !!!
Co do pokoi we wcześniejszych postach napisałem ,których pokoi UNIKAĆ ,które są bez łazienek.
a może trafisz tak jak pisała Ci Mismiod miast na na reumatologie trafiła na kardiologie a Ja zamiast na kardio trafiłem sam nie wiem gdzie ,ale do fajnego przytulnego pokoiku
ODPOWIEDZ