Lubelski NFZ
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Lubelski NFZ
Wiem Alicjo , że tak jest , ale ten okres wyczekiwaniaFelice pisze:Anusiu,nie wszystkie pobyty szpitalne i zabiegi kwalifikują na pobyt szpitalny sanatoryjny,nawet jak wystawia oddział.
Właśnie inni to mają wypoczynekasia13 pisze:A może apartament w Bałtyku w Kołobrzegu za 1300 zł.doba.![]()
![]()
![]()
- Chmurka07
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 21 sty 2015 21:43
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 7
I w dodatku za frikoSuzen pisze:Właśnie inni to mają wypoczynekasia13 pisze:A może apartament w Bałtyku w Kołobrzegu za 1300 zł.doba.![]()
![]()
![]()
![]()
Z prostej przyczyny asiu13 , nie dostanę urlopu z dnia na dzień , dzisiaj poinformowano mnie , ze mogę owszem skorzystać ze zwrotów ale tylko w ramach tych miejscowości jakie lekarz zaproponował i na pewno nie trafi mi się coś ciekawego ,a profil rehabilitacji w tych sanatoriach akurat nie jest dla ludzi po operacjach kręgosłupa .asia13 pisze:Anusia jak minęło już 18 m-cy jak piszesz to czemu nie próbujesz dzwonić po zwroty?Może akurat trafisz coś ciekawszego.
Ale ponawiam prośbę , jak ktoś zna podstawę prawną , że jest wymóg wyczekiwania 18 miesięcy po pobycie w szpitalu uzdrowiskowym tzw poszpitalnym , bardzo proszę o podanie tej podstawy.
-
forumowicz
- Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz.U. 2011 nr 142 poz. 835, par.2, ust 1, pkt. 1 i 2), w przypadku dorosłych - zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej to nie częściej niż raz na 18 miesięcy. Przepisu tego nie stosuje się do leczenia uzdrowiskowego w szpitalu uzdrowiskowym, do rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz do uzdrowiskowego leczenia ambulatoryjnego.
Czyli nie obowiązuje czas oczekiwania na leczenie w szpitalu uzdrowiskowym 18 miesięcy ,a do szpitala uzdrowiskowego jest się kierowanym po pobycie w szpitalu
-
forumowicz
:..."
- W jakim czasie od pobytu w szpitalu można skorzystać z leczenia poszpitalnego?
Wniosek należy złożyć niezwłocznie. Wyjazd nastąpi w ciągu 4-5 miesięcy od wyjścia ze szpitala. Pobyt w szpitalu uzdrowiskowym ma być bowiem kontynuacją leczenia szpitalnego..."""
cytuję
"W jednym roku kalendarzowym świadczeniobiorca może skorzystać z jednego zakresu świadczeń tj. leczenia uzdrowiskowego: ambulatoryjnego, sanatoryjnego lub rehabilitacji dla dorosłych w sanatorium uzdrowiskowym. Osoba dorosła może skorzystać z leczenia uzdrowiskowego nie częściej niż 18 miesięcy od daty ostatniego leczenia uzdrowiskowego. Wymóg ten nie dotyczy leczenia w szpitalu uzdrowiskowym i rehabilitacji dla dorosłych szpitalu uzdrowiskowym."
ale NFZ interpretuje to tak , że owszem gdybym została zakwalifikowana przez lekarza do leczenia w szpitalu uzdrowiskowym ( poszpitalne) to nie musiała bym czekać te nieszczęsne 18 miesięcy , a jak zostałam zakwalifikowana do leczenia uzdrowiskowego to muszę odczekać .
Ja inaczej rozumiem ten przepis "Osoba dorosła może skorzystać z leczenia uzdrowiskowego nie częściej niż 18 miesięcy od daty ostatniego leczenia uzdrowiskowego" wydaje mi się , że pobyt w szpitalu uzdrowiskowym nie jest leczeniem uzdrowiskowym tylko ma być kontynuacją leczenia szpitalnego.
-
forumowicz